Ijzersterk debuut Jesse van Hulst in Riccione; Vierde plaats Claudia Striekwold in Peniscola; BK ploegen met Eva, Ian , Marco en Menno aan de top; Cannes – WTJ 2287

ZONDAG – We sloten de vorige WTJ af met Challenge Riccione. Het duel tussen de winnaars van de vorige twee edities Mattia Ceccarelli en Thomas Steger hadden we al beschreven, maar nog niet de Nederlandse resultaten. Het was trouwens een kwantitatief flink bezette wedstrijd: 1069 triatleten totaal. Toch was het hier en daar wat rommelig maar dat kwam ook omdat het fietsparcours moest worden omgezet vanwege werkzaamheden.

Wat een talent is die Jesse van Hulst

Over de negen Nederlanders hadden we het nog niet gehad. Daarom nu alsnog. Een verrassend sterk debuut was er voor Jesse van Hulst uit Nijmegen. De voorbije jaren won hij de Tweede Divisiewedstrijden in Almere Duin en Amersfoort Keistad, nu was hij toe aan zijn eerste halve triathlon. Een bliksemdebuut want bij je eerste halve meteen onder de vier uur eindigen, dat is niet iedereen gegeven. Jesse kwam 2,5 jaar geleden als fervente fietser bij Trican terecht. Hij zwom toen naar eigen zeggen nog ‘als een natte rijstwafel’. Dankzij trainer Menno Oudeman en vele uren buitenzwemmen, komt de Gelderlander dit jaar uit in de Eredivisie en begint hij zijn ontdekkingsreis op halve afstanden. ,,Uren brommeren op de fiets is wat ik het liefste doe, dus je zult mij snel vinden op de dijken tussen Arnhem en Nijmegen of in de Italiaanse alpen.”

De Alpen waren wat ver uit de buurt van Riccione, maar na 25.29 minuten op het zwemmen lag hij op een zeer sterke 20e positie. Het fietsen ging in 2.06 uur en daarmee schoof hij weer wat plaatsjes op. Op de halve marathon in 1.19.31 uur verloor hij nog een enkel plekje, maar 18e is formidabel, tevens tweede in zijn agegroup M25. Gekwalificeerd voor Samorin The Championship. En let op deze man tijdens het NK halve afstand in Nieuwkoop, want daar doet hij ook aan mee.

Andere top tien klasseringen waren er voor Andre Gieling, Amber Middelhoek uit Delft (beste Nederlandse vrouw op plaats 59) en Sandra Rangelova. Andre (of was het nu Andrea?) brengt komende week nog verslag uit van zijn twee Challenge-races in Salou en Riccione. Dat alles in de aanloop naar zijn debuut in Oud Gastel….

ZONDAG 1 MEI: CHALLENGE RICCIONE (ITA)
M:
18.Jesse van Hulst 3.57.06 (2e M25)
130.Hessel Wijnja 4.29.34 (35e M30)
184.Andre Gieling 4.36.45 (9e M50)
224.Koen Vercammen 4.40.51 (24e M25)
284.Erik Peeman 4.47.44 (20e M50)
489.Aldert Natanael Holwerda 5.05.44 (33e M25)
867.Jelle Mattias Holwerda 6.21.54 (101e M30)
V:
59.Amber Middelhoek 5.35.42 (8e F25)
68.Sandra Rangelova 5.50.57 (9e F25)

Claudia Striekwold vierde in Infinitri

Dan komen we bij een kleinere halve triathlon. Hoewel klein? Met 813 deelnemers was de tweede editie van de Infinitri in het Spaanse Peniscola een toeristische badplaats ten noorden van Valencia. Vorig jaar deed Joep Staps mee en nu was de belangrijkste Nederlandse troef Claudia Striekwold. De Eindhovense triatlete kwam als zestiende uit het water op een achterstand van acht minuten op de latere winnares Helene Alberdi Sololuce. De Spaanse was met ook nog eens de snelste fietstijd en de tweede looptijd niet te kloppen, zelfs niet door de sterker gewaande Saleta Castro Nogueira, die we natuurlijk nog kennen van de Ironmans in Maastricht (2e in 2016, winnares in 2017). Zij wordt gecoacht door Luc van Lierde, maar kon toch niet verhinderen dat Helene Alberdi Sololuce exact tien minuten op haar voorbleef. Derde was Cristina Rosello Prats, vorig jaar nog tweede.

Met al dat Spaanse geweld viel ‘De Striek’ net buiten het podium. Ze werkte zich tijdens het fietsen mooi naar voren dankzij een derde snelste fietstijd, waarmee ze ook op die positie aan de halve marathon begon. Haar tiende looptijd (1.39) wierp Claudia nog 1 plekje terug. Een keurige vierde plaats en weer veel zelfvertrouwen voor de races, die komen gaan: dat is de belangrijkste winst van de Infinitri, een mooie race bovendien.

Bij de mannen ging de zege opnieuw naar Jordi Montraveta Moya. Hij was ook negen minuten sneller dan bij de premiere van deze race in 2021, die toen tussen de lockdowns mooi door kon gaan. De van originele Poolse zwemmer, maar vervolgens voor Duitsland uitkomende triatleet Lukasz Wojt werd vier minuten later tweede. Hij scoorde uiteraard wel veruit de snelste zwemtijd. De Deen Kristoffer Visti Graae – vorig jaar nog derde op XTerra Ameland haalde in de Spaanse wedstrijd opnieuw brons: zeven minuten van de overwinning verwijderd. Vorig jaar nog vier Nederlandse deelnemers, nu maar twee.

1 MEI: INFINITRI PENISCOLA (SPA)
M:
736.Anton Christiaan Timmermans 6.32.10
V:
4.Claudia Striekwold 4.53.28

Belgische ploegenstrijd met Eva’s team op winst

Dan naar de Belgische titelstrijd ploegentriathlon. Traditiegetrouw op 1 mei, dag van de arbeid. Dat is in ons land geen vrije dag, maar in genoeg andere landen wel. De Belgen dus ook en dat geeft ze de gelegenheid op die dag ook te sporten. In Doornik/Tournai vindt de strijd jaarlijks plaats. 750 meter zwemmen, hetzij in het meer dan wel in het zwembad, dan 20 kilometer ploegentijdrit en nog 5 kilometer lopen.

Bij de vrouwen won het team EFC-Joda-ITC uit Izegem met de Nederlandse Eva Cornelisse in de gelederen. Samen met Katrien Maes en Nele Dequae haalde het drietal de Belgische titel binnen met Athletes For Hope Team uit Wuustwezel – twee minuten later – op een tweede en 3MD-Veldeman-team op een derde plaats. Vooral op het zwemmen en lopen toonde Eva’s team zich zeer sterk.

Mannen sterk met Ian, Menno en Marco aan de top

Maar liefst 178 teams deden mee aan deze titelstrijd, veelal ook gezien als de opening van het Belgische triathlonseizoen. Nederlands succes ook bij de mannen, want in het kampioensteam van KTT zaten Ian Pennekamp (na paar maanden studeren weer op de weg terug) en Marco van der Stel. Spannend was het zeker, want tussen het Kempisch Triathlon Team en thuisploeg TRIGT zat maar vier seconden. En dat was dan ook nog het gevolg van een tijdstraf van 10 seconden omdat Christophe Dekeyser van TRIGT een fietsschoen buiten de box had gelegd. Het kwam ze duur te staan, de winst ging naar KTT. Derde was het team van SMO-Scott , met Menno Koolhaas, op 23 seconden van de winnaars. Het waren die drie teams, die vanaf het zwemonderdeel de dienst uitmaakten. (dank aan Saskia Pennekamp voor de foto’s)

De Dolfijn sterkste team vanuit zwembad Doornik

Voor het eerst deed ook een Nederlands team mee aan de daardoor ‘open Belgische kampioenschappen’. De mannen van De Dolfijn Amsterdam mochten ’s ochtends al vroeg starten en vanwege de ochtendkou was hun start nog in het zwembad. Met een eindtijd van 59.42 (tegenover de winnaars KTT met 57.08) waren de Amsterdammers zelfs de snelste met een start vanuit het zwembad en goed voor de zevende eindtijd in totaal. De Dolfijn bestond in Doornik uit Wouter Dijkshoorn, Erik Brandsma, Dennis Habers, Joran Stobbe, Twan Berlijn, Arnout Schepers en Wilbert Grooters.

Halve Cannes voor Debard en Robin

Tot slot het altijd grootse triathlonweekend in Cannes. De badplaats aan de Cote d’Azur kennen we vooral van het vermaarde filmfestival, maar jaarlijks is er ook een triathlonweekend. De Belg Noah Servais won de kwart afstand, wij kijken naar de halve van Cannes. Geen Cameron Wurf of Camilla Pedersen ditmaal, de laatste winnaars voor corona uitbrak. Cannes was nu vooral een Frans onderonsje met evengoed nog sterke winnaars. Theo Debard won bij de mannen. Hij hield 2,5 minuut over aan de finish op Thomas Navarro en Etienne Diemunsch. Bij de vrouwen was Christel Robin uitgesproken favoriete. Ze won dan ook met liefst 14 minuten voorsprong op Josephine Delvincourt en Maelle Deruaz. In de tweede helft van het immense startveld (bijna 1000 deelnemers op de halve) eindigden nog drie Nederlanders.

1 MEI: HALVE VAN CANNES (FRA)
M:
446.Geert Wensink 5.32.15 (69e M35)
695.Eddy Kuijer 6.13.57 (125e M45)
809.Richard Verbree 7.07.31 (137e M45)

Nou vooruit, nog een paar World Triathlon uitslagen dan. De Africa Cup in het Keniaanse Watamu. De winst voor Joseph Okal, die broer Jesse verslaat. Brenda Bwire had het makkelijk als enige elite-dame, ze won dus. Op twee Oegandese triatleten na waren het in Watamu enkel Kenianen. En de Asia Cup in Subic Bay was een prooi voor het Japanse koppel Ren en Yuka Sato. De Slowaakse Margareta Bicanova finishte als derde. Hou in de toekomst ook Peyton Craig en Rhianna Hepburn uit Australie in de gaten. Zij wonnen dit weekend de Oceanische kampioenschappen voor junioren in het Australische Werribee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.