Veertig jaar Britse Triathlon door Ian Sweet in beeld gebracht: ideetje voor Nederland? – WTJ 2722

WOENSDAG – Op donderdag hebben we tegenwoordig altijd een TBT met foto’s uit het rijke archief van Roel Donker, partner van voormalig toptriatlete Katinka Wiltenburg. In Katinka’s wedstrijdjaren stond Roel als persfotograaf bij tal van grote, internationale wedstrijden. Avonturiers als ze zijn, begonnen Katinka en Roel na de sportjaren een camping in Frankrijk. Zijn foto-archief bewaarde hij wel en daar mogen we nu wekelijks de vruchten van plukken.

Dat de redactie van Trikipedia uit ‘oude zielen’ bestaat, die graag in het historie van triathlon grasduinen is geen verrassing meer. Over de grenzen zijn er genoeg ‘soortgenoten’, die ook de geschiedenis van onze sport koesteren. Uit de beginjaren ken ik mijn goede vriend Ian Sweet, die vele jaren met een (zware) camera rondliep op vrijwel elk WK, EK en Ironmans Hawaii. De Brit is zelfs op Hawaii gaan wonen later. Samen zaten we in het allereerste Information Committee van de Europese Triathlon Unie, daar was toen ook Marisol Casado bij.

Ian is ook zijn eigen beeldarchief eens ingedoken en komt met een prachtig beeldoverzicht van 40 jaar Britse Triathlon. Dat laten we hieronder graag zien, moge het een inspiratie zijn voor iemand in Nederland (wijzelf?) om ook zo’n compilatie samen te stellen, die we dan ergens vertonen in 2023. Feitelijk is het volgend jaar ook 40 jaar geleden dat de eerste triathlons in ons land werden gehouden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.