De kop is eraf: Gerrit Pijpker en Susan Lanooij snelste crossduatleten in Norg; IM’s 70.3 Tasmania voor Birtwhistle en Salthouse- WTJ 2753

ZONDAG – Twee crossduathlons in hetzelfde weekend. Na de wedstrijd in Nijkerk, togen de crossduatleten vandaag naar het hoge noorden voor de GVAV-duathlon in Norg. Net als vorig jaar was Gerrit Pijpker de sterkste. De man uit Bakkeveen is in de noordelijke provincies vooral succesvol als triatleet, maar het jaarlijks ‘cross-uitstapje’ ligt hem ook.

De Fries was bijna een minuut eerder bij de finish dan de verrassende Jan Hendrik Oldenhave uit Oosterbeek. Winnende tijd van Gerrit, die zijn broer even later zesde zag worden, was 1.21.32 uur. Achter de Fries en de Gelderlander kwam routinier Ferdinand Oldeman uit Moordrecht over de meet. Ferdinand slaat maar zelden een crossduathlon of -triathlon over en ook nu zag hij zijn inspanning weer beloond met de nog resterende podiumplaats. Hij ging trouwens een rijtje ‘golden oldies’ vooraf, want Joost Christiaans werd vierde en veelvuldig Norg-winnaar Arie de Jong (M50 inmiddels, maar dat telde niet in deze wedstrijd) was de nummer vijf in de uitslag. Rink Pijper uit Leeuwarden dus op zes en ook Bolswarder Sandor Walinga stond weer in de top tien op een zevende plek. Drie Friezen op rij en vier in de top zeven derhalve.

Bij de vrouwen veel nieuwe namen. Susan Lanooij van het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team rolde vanuit het wielrennen in de driekamp. De Driebergse epidemioloog finishte in 1.42.24 uur. Ze kon daarna liefst twaalf minuten wachten op de nummer twee: Amarins Rijpkema uit Eelde. Vervolgens was het nog eens drie minuten wachten vooraleer Aukje Jenster uit Appelscha de derde podiumplaats aanvulde. Een superieure zege dus voor Susan Lanooij, die we ongetwijfeld komend jaar prominenter in beeld krijgen in de triathlons. Snelste duo was het Team Dion Maat in 1.26.19 uur.

De jeugdwedstrijden werden gewonnen door Utrechter Jesper Schra bij de jongens en de nog 34 seconden snellere Lynn Klein uit Wijdewormer bij de meisjes.

 

Eerste IM 70.3 Tasmanie voor ‘Tassie’ Birtwhistle

Twee Ironmans 70.3 waren er ook dit weekend. Zaterdag al in Hobart, Tasmanie, waar thuisfavoriet Jake (ook wel Jacob) Birtwhistle zijn eerste uitstapje naar de halve afstand beloond zag met de overwinning. Nog geen 15 seconden later kwam Mitch Kibby al over de finish en ook Caleb Noble hield als derde de schade beperkt tot 55 seconden. Zij allen klopten de meest ervaren man van het startveld Josh Amberger, die op bijna 6 minuten vierde werd. Kurt McDonald haalde een vijfde plaats. Matt Burton, toch ook een van de favorieten, moest passen. Hij finishte op een kwartier als achtste.

Amberger was wel de snelste man uit het water, al was daar ook meteen ‘Tassie’ Birtwhistle al aan de kant. Uit de achtervolgende groep van acht man wist alleen Matt Burton het gat met het leidend tweetal dicht te rijden. De samenwerking vooraan verliep toch niet echt lekker, zodat de achtervolgers snel naderden en het spel op de wagen was bij aanvang van de halve marathon. De loopwedstrijd had veel weg van een World Triathlon-kwart. Qua tempo en qua positiewisselingen. Het bleef spannend tot de laatste kilometers. Burton sneuvelde dus in al dat geweld en moest flinke stukken wandelen. Kibby nam de kop even over, Noble ook, maar bij de eindafrekening beschikte de Tasmaan Birtwhistle over het snelste eindschot. Tot grote vreugde van het Tasmaanse publiek bij deze ouverture van deze race, die wel voor een verkeersinfarct in en rondom Hobart zorgde.

Salthouse wint niet vanzelf

Ook Ellie Salthouse kreeg de zege niet in de schoot geworpen. Ze haalde het uiteindelijk wel met 57 seconden voorsprong op Grace Thek. Penny Slater, na het fietsen nog de eerste die aan de halve marathon begon, finishte als derde. Daarna volgden Sophie Perry, de terug gevallen Chloe Hartnett en Meredith Hill. Op een zevende plaats eindigde World Triathlontopper Ai Ueda uit Japan. Sinds twee jaar doet ze nu vaker halves, maar toch liggen haar meest aansprekende prestaties nog steeds op de standaard afstand en de duathlon.

Ellie Salthouse kwam met Chloe Hartnett als snelste bij haar fiets aan. Samen bleven ze ook op kop fietsen met in de slotfase plots Penny Slater, die voorbij schoot. Overigens zat ook Grace Thek daar al op het vinkentouw, zodat een kwartet Australische vrouwen mocht bepalen wie de race mocht winnen. Langzaam sloop Ellie Salthouse weg van haar concurrenten op weg naar haar veertiende IM 70.3-zege, plus nog eens twee halve Challenge-races. Salthouse waagde zich – tot op heden – nooit aan de volledige afstand, de Ironman.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.