Triathlon Veenendaal voert onvrede over hoge kosten aan als besluit om onafhankelijk van NTB verder te gaan – WTJ 2701

VRIJDAG – Zoals gemeld in een eerder bericht over de nationale triathlonkalender in wording, zal het altijd zeer succesvolle evenement in Veenendaal volgend jaar niet op de NTB-kalender prijken. We gaven toen ook aan dat verdere uitleg van de triathlonorganisatie Veenendaal volgt. Overigens maakt het voor de berichtgeving op Trikipedia niets uit. Wij volgen elke vorm van multidisciplinaire sporten of ze nu wel of niet zijn aangesloten bij een koepelorganisatie maakt voor ons geen verschil.

Hieronder volgt de verklaring van het waarom deze zo gerespecteerde organisatie, die nota bene al sinds 1983 bestaat en waar menig kampioenschap is uitgevochten, nu tot dit besluit is gekomen:

INGRIJPENDE STAP

De Triathlon Veenendaal gaat in 2023 onafhankelijk van de NTB verder. Onze deelnemers zullen het verschil niet merken. De belangrijkste reden voor deze ingrijpende stap is de onvrede over de hoge kosten die de NTB aan de organisatie berekent: per jaar tussen de 6000 en 7000 euro. In ruil daarvoor ziet de organisatie daar nauwelijks iets voor terug. Op zich willen we best een solidariteitsbijdrage aan onze sport leveren, maar dan moet die wel goed besteed worden.

Daarnaast worden organisaties nauwelijks betrokken bij de beleidsplannen van de bond. Terwijl juist evenementen zo belangrijk zijn om de sport toegankelijk en zichtbaar te houden. Veel evenementen zijn afhankelijk van een klein organisatieteam en zijn bovendien kwetsbaar is door toenemende bebouwing en regelgeving, stijgende kosten en steeds minder vrijwilligers. Om de sport toch toegankelijk te houden voor deelnemers wordt elke uitgave kritisch bekeken en dus ook de afdrachten aan de NTB.

Steeds meer organisaties houden op te bestaan of keren zich af van de NTB. In 2022 waren er minstens 45 evenementen (groot en klein) die buiten de NTB georganiseerd werden.

Behalve de financiële kant spelen ook de algehele transparantie en inspraakmogelijkheden binnen de NTB een belangrijke rol bij onze beslissing. De problemen rondom het onveilige topsportklimaat in Sittard zijn zo uit hand gelopen doordat de verantwoordelijken de signalen hierover consequent weghielden bij het bestuur en de Triathlon Raad. Ondertussen is er nog steeds geen oplossing voor de topsport en zijn er geen zichtbare veranderingen in de transparantie naar de leden. De Triathlon Raad en het bestuur wordt nog steeds uit een kleine kring benaderd en benoemd. Er is al jaren geen congres geweest waar de leden inhoudelijk konden meepraten over het beleid. Als er al een congres was, dan was dat voornamelijk om eenzijdig plannen en ambities te presenteren zonder zinvolle dialoog met de leden en organisaties

Gisteren (maandag, WvdB) heeft de NTB vrijwel tegelijkertijd met onze keuze, besloten om de afdrachten voor evenementen te verlagen van 10 naar 5%. De overige kosten worden echter juist wel verhoogd.
Het is zeker een stap in de goede richting en geeft aan dat er ruimte komt voor verandering. Er is echter nog een lange weg te gaan en we willen daar zeker over in gesprek blijven. Ons doel is zeker niet om de sport te benadelen. Maar juist een constructieve bijdrage leveren aan een duurzame democratische structuur waarin alle belangengroepen vertegenwoordigd zijn

Hopelijk kunnen we dan snel weer spreken over ONZE bond in plaats van DE bond

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.