Shirin van Anrooij zet kroon op het werk met wereldtitel in kolkend Hoogerheide; Mathieu van der Poel grijpt titel – WTJ 2752

ZONDAG – De slotdag vormde de apotheose van een weergaloos wereldkampioenschap veldrijden in het zonovergoten Hoogerheide. Een kampioenschap waar de afgelopen dagen 80.000 toeschouwers op af kwamen, vandaag waren het er 50.000. Aantallen waar we in de triathlonsport alleen maar van kunnen dromen natuurlijk.

Hoogtepunten vandaag waren natuurlijk de wereldtitel voor Shirin van Anrooij. De Zeeuwse was topfavoriet omdat ze in tegenstelling tot haar vaste concurrentes Fem van Empel en Puck Pieterse nog een laatste maal voor de beloftes koos. Precies op de dag dat ze ’s ochtends 21 kaarsjes uitblief (ze zou dus nog wel een jaar door mogen bij de U23), knokte ze op het fraaie parcours van de Brabantse Wal om de wereldtitel. Knokken was het overigens vooral in het begin nadat ze wat stroefjes uit de startlokken kwam. Snel was dat missertje rechtgezet, want in de tweede ronde was Shirin definitief weg met nog heel even de Britse Zoe Bäckstedt bij zich.

Vanaf toen maakte Shirin – in het verleden jeugd- en juniorenkampioen duathlon en zelfs een keertje triathlon – er een lange solo van. Of beter gezegd: een ware triomftocht. Niemand kwam ook maar in de buurt van de kleine Kapelse. Dik een halve minuut later volgde Bäckstedt en Kristyna Zemanova pakte op dik anderhalve minuut het brons.

Bij de profs ging het volgens het boekje met een adembenemend duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In een zinderende sprint besliste Mathieu de race in zijn voordeel. Hij greep er zijn vijfde wereldtitel veldrijden. Weergaloos. In de strijd om brons waren de Belgische-Nederlandse rollen net omgekeerd. Lars van der Haar moest zijn meerdere erkennen in Eli Iserbyt.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.