Marlene de Boer in haar eerste PRO seizoen; IM Zuid Afrika, EK Challenge Almere en NK Nieuwkoop

Ze heeft de Kona editie van 2022 een plek kunnen geven, er veel van geleerd en geconcludeerd dat materiaalpech er nu eenmaal bij hoort (al is het dan wel heel zuur dat zoiets gebeurt tijdens een van de belangrijkste twee races van het jaar). Een paar maanden na het onfortuinlijk verlopen WK spreek ik met Marlene de Boer, die haar PRO debuut gaat maken in 2023.

Ze klinkt opgewekt, vrolijk als altijd en is vol verwachting wat gaat komen in haar eerste PRO jaar.

 

 

Natuurlijk heeft het even geduurd voor ik de teleurstelling van de DNF in Kona een plek heb kunnen geven. Materiaalpech waar niemand iets aan kan doen. Ik had de kans twee maal in 1 jaar wereldkampioen bij de amateurs  te worden op de lange afstand en dat bracht natuurlijk ook druk met zich mee, temeer omdat een aantal sponsoren ook aanwezig  was op Kona. Mijn vorm was goed, dat blijkt wel uit het feit dat ik met slechts 3 bar in mijn fietsband toch een gemiddelde van 35 kilometer per uur heb kunnen fietsen. Ik heb daar zo veel extra energie in moeten stoppen, dat het me op een gegeven moment tijdens de marathon opbrak, zowel fysiek als mentaal. Je weet dat tijdens een Ironman het 80% leuk is en 20% van de tijd niet.Ik verkrampte na 30 kilometer in de marathon compleet   en kon het niet opbrengen om nog 12 kilometer te gaan wandelen, dat zag ik niet zitten. Zo iets overkomt me niet nog een keer. Ik heb het een plek kunnen geven en ik heb geleerd van  deze -ervaring.

We blikken vooruit, naar seizoen 2023, haar eerste jaar als professioneel triatlete.

De verwachtingen zijn minder hoog gespannen wat betreft klasseringen. Ik kan natuurlijk niet verwachten dat ik in mijn eerste jaar als Pro “gewoon” podium zal halen. Financieel is het ook een gok, ik zal het moeten hebben van mijn sponsoren en het prijzengeld.  Ik ben eind vorig jaar mijn baan kwijt geraakt en nu op zoek naar een nieuwe baan die ik kan combineren met het racen bij de elite. . De steun van de sponsoren is fantastisch , het vertrouwen dat bedrijven hebben in mij als atlete ook, maar het is vooral ondersteuning op materieel vlak.  Ondanks deze steun is hetbalanceren op een evenwichtsbalk. Veel tijd spendeer ik dan ook in het onderhouden van contacten met mijn sponsoren en het zoeken naar nieuwe. Een nieuwe sponsor dit jaar  is bijvoorbeeld Triathlonworld.nl, waar ik maandelijks een blog voor zal schrijven,. Ook staan IBS Capital (sponsor vanaf het eerste moment), HOKA, De Boer Wetsuits en Trimtex staan prominent op mijn nieuwe trisuit. Ik koester natuurlijk de samenwerking met Trikipedia; en ben trots op het feit dat jullie mij “onze Trikipedia-atlete” noemen. Een geweldige klik tussen ons, die hopelijk nog jaren door zal gaan. Daarnaast de geweldige samenwerking met Yvonne van Vlerken, die mij naar een ongekend niveau coacht en met wie ik een fantastische klik heb. Ik ben er zo dankbaar voor. De progressie die ik gemaakt heb de afgelopen jaren heb ik vooral  aan haar te danken.

Het wedstrijdprogramma voor 2023 begint langzamerhand zijn vorm te krijgen; wat betreft lange afstand staat over 4 weken IM Zuid-Afrika op het programma; mijn eerste PRO race. Een sterk startveld, met o.a. Laura Phillip aan de start. De druk om daar podium te halen is er niet, ik heb er mega veel zin in en wil zo goed mogelijk presteren; de focus ligt op een goede race met een goede tijd, een resultaat waar ik trots op kan zijn. Het is fijn dat ze de wedstrijd een aantal weken naar voren hebben gehaald, waardoor de kans dat het zwemonderdeel wordt ingekort veel kleiner is geworden en dat is in mijn voordeel. Doel is van voren mee te zijn met het zwemmen, een goede fietsproef af te leveren in de voorste gelederen en dan via de marathon een prestatie neer te zetten waar ik trots op kan zijn. 

Naast Zuid-Afrika ga ik starten in Almere op het EK. Een hele in Nederland, waar familie en vrienden aanwezig kunnen zijn en ik debuteer op een EK; ik kijk ernaar uit. Wat er verder dit seizoen op de hele op mij af gaat komen, zal afhangen van de resultaten. Ik zal me in principe niet richten op kwalificatie voor Kona, eerst maar eens ervaring  opdoen in het PRO circuit.

Wel zal ik me meer richten op 70.3 wedstrijden in 2023, ik wil proberen mij te kwalificeren voor Lahti, de wedstrijden in Marbella en Aix-en-Provence staan op de kalender rood omcirkeld, maar ook het NK in Nieuwkoop. Wat het verder seizoen brengt, ik laat het maar op me afkomen. Natuurlijk kijk ik met een scheef oog naar de PTO-races, voor de toekomst.

Ik heb onwijs veel zin in het seizoen 2023, dat voor mij allerlei nieuwe zaken brengt. Ruud, ik doe dit niet voor het geld, maar voor mijn liefde voor de triathlonsport. Dankbaar voor wat het mij gebracht heeft en wat het mij nog gaat brengen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.