Film ‘Addicted to life’ is aangrijpend document over triatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort – WTJ 2758

WOENSDAG –  Het is een film, die meer dan beklijft. Marieke: Addicted to life, een rolprent van de Amerikaanse cineast Pola Rapaport. Het gaat over de Vlaamse Marieke Vervoort, levend van 1979 tot 2019. De meeste mensen kennen haar echter beter als Wielemie. Een film over haar leven en zelfgekozen dood draait momenteel in de Vlaamse bioscopen. Wij zagen hem afgelopen dagen in Kinepolis Metropolis Antwerpen en kwamen verdoofd maar ook vol bewondering over deze sterke vrouw naar buiten.

Lieve Bullens was erbij toen Marieke haar laatste adem uitblies. Bullens is mental coach en begeleid topsporters. In 2007 leerde ze Marieke kennen, die met het oog op deelname aan de Ironman Hawaii in haar iemand had gevonden die haar mentaal en financieel kon ondersteunen. Lieve Bullens was bekend van televisieprogramma’s en wist events voor Wielemie te regelen, waarmee sponsors aangetrokken werden. Jan Desaer is een andere vriend van de paratriatlete, hij werkt als IT-er.

Lieve en Jan worden belangrijke vrienden van Marieke Vervoort, zozeer dat ze hen al in een vroeg stadium vraagt bij haar euthanasie aanwezig te zijn. De euthanisie voltrekt zich op 22 oktober 2019. Volgens Lieve was de afweging voor Wielemie helder: ,,Zodra ik meer slechte dan goeie dagen heb, komt het dichtbij.” Jan doet in de film ook een opmerkelijke anekdote: ,,Marieke zei altijd: als jij geen homo was en ik niet lesbisch, dan zouden we trouwen. Daarop heb ik haar symbolisch een aanzoek gedaan en goot ze vervolgens een halve fles cava over me heen.”

De twee zijn er dus bij als het moment daar is, samen met de ouders van Marieke. De euthanisie wordt in de film niet vertoond. Volgens Lieve wilde Marieke dat aanvankelijk wel, maar ze heeft zich bedacht teneinde haar ouders te beschermen. Jan vindt ook dat zulke beelden geen meerwaarde bieden. ,,De film gaat over het waarom. De boodschap is belangrijk: het recht om te sterven gaf Marieke opnieuw de wil om te leven.”

Zoals veel (tri-)atleten verbleef Marieke vaak en graag op Lanzarote. Voor de kust van het Canarische eiland hebben haar ouders de as uitgestoord. Jan zegt dat ze dat aanvankelijk niet zagen zitten: ,,Haar ouders wonen aan de kust en hadden moeite met de gedachte dat hun dochters overblijfselenen in zee zouden belanden, toch hebben ze het gedaan.” Jan gaat overigens dit jaar echt trouwen. In zijn ring komt niet alleen de naam van zijn man, maar ook die van Marieke te staan.

Marieke Vervoort werd op 10 mei 1979 geboren in Diest. Ze deed mee aan de Marc Herremans Classic en werd in 2006 wereldkampioene paratriathlon in Lausanne en een jaar later in Hamburg. Dat jaar deed ze ook mee aan de Ironman Hawaii, waarna ze de titel Trots van Vlaanderen kreeg. Andere titels waren die van Vlaams Sportjuweel, Vlaamse Reus, Vlaams Ereteken en Grootofficier in de Kroonorde. In 2008 bleek triathlon vanwege haar spierziekte niet langer mogelijk. Ze ging onder meer zeilwagenrijden en de korte afstanden op de atletiek beoefenen. Voor dat laatste nam ze deel aan de Paralympics van Londen en Rio, waar ze 1 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille behaalde.

Hieronder de trailer van de film: Marieke: Addicted to life.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.