De kleinere wedstrijd: Smart Theta Cross Duathlon Etten-Leur (1)

VRIJDAG – Zoals beloofd meer aandacht voor kleine wedstrijden. De eerste in die reeks is de Smart Theta Cross Duathon van Etten-Leur. Vorig jaar was het de eerste combi-wedstrijd, die na weer door kon gaan. Nu kende de organisatie gelukkig een veel rustiger aanloop. Grote promotor van het evenement van aanstaande zondag is Wim van Haperen.

De immer vrolijke man uit Etten-Leur struint werkelijk alle crossduathlons in de Benelux af met flyers voor deze wedstrijd, die al sinds 1998 gehouden wordt.  Om half elf beginnen de races met de korte afstand (3/10/1,5) duathlon, om twaalf uur gevolgd door de lange afstand (6/20/3).

Belgen

Was het in de beginjaren nog een Nederlandse aangelegenheid, gaandeweg kwamen steeds meer Belgen naar de Brabantse wedstrijd die overigens ook dicht tegen de Belgische grens aan wordt gehouden. En omdat de Belgen nu eenmaal sterk zijn in de combinatiesport kwamen er ook steeds meer zeges bij de zuiderburen terecht (zie onderaan de erelijst). Eenmalig was het Nederlands kampioenschap crossduathlon in Etten-Leur. Het was in 2010 ook meteen het eerste NK in deze discipline.

Sinds jaar en dag wordt het bosgebied De Kogelvanger gebruikt om het afwisselende parcours uit te zetten. De opbouw begint al ruim van tevoren, vaste prik is ook altijd een parcoursverkenning. Na een aantal jaren in de bossen kwam het terrein van de familie Sweep (Anko Sweep was lange tijd tri- en duatleet) beter bekend als De Santspuy beschikbaar als start/finishterrein. De Santspuy is een vermaarde asperge- en wijnboerderij tussen Etten-Leur en Rijsbergen. De Kogelvanger dankt zijn naam aan de Frans Tijd. Het is historische grond, want hier steeg in 1909 het allereerste vliegtuig boven Nederlands grondgebied op.

Het was suikerbaron Sijbrand Heerma van Voss, die hiervoor 40.000 gulden neertelde, teneinde de Franse graaf De Lambert te laten opstijgen met zijn Wright-vliegtuigje. Een gedenknaald in de buurt van het parcours herinnert hier nog aan. Nog meer historie ligt langs het parcours, want in de laatste zuidelijke oorlogsdagen 1944 speelde zich het Vloeiweide-drama af, waarbij acht verzetsmensen werden gefusilleerd.

Huub Maas bouwt op

Sportieve geschiedenis wordt dus sinds 1999 geschreven toen niemand minder dan Marc Herremans de try-out wist te winnen. In sommige jaren was de crossduathlon in hetzelfde weekend als de veldrit Grote Prijs Adrie van der Poel, dit jaar het WK. Dat internationale evenement even verderop viel nu een week eerder. Er is trouwens een overeenkomst tussen beide evenementen. Bij de veldrit zet Adrie van der Poel het parcours uit, bij de duathlon is het voormalig wereldkampioen Huub Maas, die de route uitzet en mee helpt opbouwen (en afbreken). De cross kenmerkt zich door Brabantse gezelligheid. Koek en zopie/broodjes (cash geld meenemen!)  in de verwarmde kas van de Santspuy, een prijsuitreiking op een boerenkar. Geen overdreven poespas, een evenement rond de carnavalstijd en ook dat is merkbaar op die februari-zondag. Voor het eerst staat er een broodje hamburger-tent, die het goede doel promoot namelijk de Stichting Tess.

Niemand wordt betaald

Wim van Haperen laat niet na de landeigenaren, buren en bewoners van de Zandspui, gemeente Etten-Leur, Brabants Landschap, de veertig vrijwilligers en de familie Sweep van de Santspuy te bedanken voor hun belangeloze inzet. ,,Bij ons wordt niemand betaald.” Supporters/toeschouwers zijn welkom om de deelnemers aan te moedigen. Wordt het wederom een Belgische overwinning? Die kans is groot met Wouter Wuilmus en Timothy van Houtem aan de start. De Nederlandse eer moet gered worden door de winnaar van Nijkerk Mario Poldervaart of door Joey van ’t Verlaat, Stef Overmars of Joost Christiaans. Bij de vrouwen zijn Laura Gorter, Hanneke van Breugel en Claudia Striekwold het meest kansrijk.

O ja, de stand Holland-Belgie is bij de mannen 8-14 in het voordeel van de zuiderburen, bij de vrouwen is het wat ingewikkelder omdat Riikka Kelja aanvankelijk als Finse mee deed. Maar feitelijk is het daar 11-1 (en ook nog zes Finse zeges). Riikka is ook absoluut recordhouder met 10 overwinningen. Geert Lauryssen is met drie zeges beste man, maar Wouter Wuilmus kan dus zondag ‘gelijk maken’. Zondag doen 272 deelnemers (individueel en duo’s mee). Komt allen!

www.crossduathlonetten-leur.nl

Erelijst crossduathlon Etten-Leur

1999: Marc Herremans (Bel)
2000: Gijs Klerkx
2001: Huub Maas – Riikka Kelja (Fin)
2002: Huub Maas – Riikka Kelja (Fin)
2003: Sandor Mol – Riikka Kelja (Fin)
2004: Rob Barel – Riikka Kelja (Fin)
2005: Benny Vansteelant (Bel) – Suzanne Wiertsema
2006: Royce Kortekaas – Riikka Kelja (Fin)
2007: Benny Vansteelant (Bel) – Riikka Kelja (Fin)
2008: Brian Bulgac – Maud Golsteyn
2009: Roel Pauwels (Bel) – Ruth van der Meijden
2010 open NK: Pieter Rijnders (Bel) – Ruth van der Meijden
2011: Pieter Rijnders (Bel) – Riikka Kelja (Fin)
2012: Geert Lauryssen (Bel) – Maya Kerstens
2013: Paul Embrechts (Bel) – Riikka Kelja (Fin)
2014: Seppe Odeyn (Bel) – Linda van Vliet
2015: Wouter Wuilmus (Bel) – Riikka Vreeswijk-Kelja
2016: Geert Lauryssen (Bel) – Riikka Vreeswijk-Kelja
2017: Rik Thijs (Bel) – Laura Gorter
2018: Geert Lauryssen (Bel) – Femke van Kessel
2019: Wouter Wuilmus (Bel) – Sofie Driesen (Bel)
2020: Wouter Dijkshoorn – Willemijn Fuite

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.