IM 70.3 Rapperswill-Jona: nu eens geen hoofdrol voor Youri Keulen, winst Leonard Arnold; IM 70.3 Durban

ZONDAG – Ironman zat uiteraard ook niet stil in het weekend. Voornaamste wedstrijd was de Ironman Hamburg, waarvan we al melding deden. In het land eronder, Zwitserland, was zondag de Ironman 70.3 Rapperswill-Jona. Het moest een volgende toprace voor Youri Keulen worden, maar werd het niet.

De Limburger finishte op ruim 13 minuten als veertiende van de 32 pro’s. De winst ging verrassend naar Leonard Arnold. De Duitser klaarde de klus in 3.26.53 uur dankzij een buitenaardse halve marathon van 1.08.24 uur. Hij bleef oud-profrenner en landgenoot Ruben Zepuntke bijna 5 minuten voor. De derde plaats was kort daarna voor de Zwitserse Belg Fabian Meeusen. Beste Zwitser was Sven Thalmann op een vierde plaats, waarna Nick Emde als vijfde reeds de derde Duitser was in de einduitslag.

Niet altijd kermis

De van hem bekende aanvalslust pakte dit keer minder goed uit voor Youri Keulen. Onder het mom ‘het kan niet altijd kermis zijn’ moeten we aan twee mindere prestaties (Mallorca en nu Zwitserland) ook niet meteen conclusies verbinden. Er zit bij elke topper wel eens een mindere dag bij. Vandaag gold dat dus voor Youri, volgende week kan het de winnaar van Rapperswill-Jona weer overkomen, wie zal het zeggen.

RAPPERSWIL, SWITZERLAND – JUNE 02: (L-R) Alanis Siffert of Switzerland, Julie Derron of Switzerland and Lena Meissner of Germany pose for a picture during the flower ceremony during the 2024 IRONMAN 70.3 Switzerland on June 02, 2024 in Rapperswil, Switzerland. (Photo by Jan Hetfleisch/Getty Images for IRONMAN )

Aan zijn uitgangspositie na het zwemmen kon het niet liggen. De Limburgse Gironaan lag een krappe 40 tellen achter op de Duitser Magnus Männer. Hij kwam er als negende mee uit het amper 14 graden frisse water en de verschillen waren dusdanig klein dat er nog van alles kon gebeuren. Zepuntke was nog eerder op het droge en dan weet je het wel: de Duitser schoof snel richting de kop, schudde zo eens aan de boom en liet iedereen minsten twee minuten achter zich in de tweede wisselzone. Youri Keulen was daar vierde op 3.03 minuten. Niks aan het handje.

Serieuze klap voor Youri

Na vier kilometer liep de leider in de T100-series al op een derde plaats op 2.25 minuten. Alleen Zepuntke en Arnold lagen nog voor hem. Het werd nog even 1.54 minuten, maar op 8,5 kilometer kreeg Youri een serieuze klap en viel terug naar de negende plaats. Zijn achterstand was toen ineens 5,5 minuut. Na 14 kilometer viel hij uit de top tien weg en was het zaak de schade verder te beperken, maar toch wel de race af te maken.

Rustpauze in Ierland

Het zou dus uiteindelijk 13 minuten worden, waarmee en 14e positie werd bereikt in 3.40.05 uur. Geen reprise dus van een paar jaar terug, toen Youri zijn allereerste pro-zege boekte op hetzelfde parcours. ,,Zwitserland blijft speciaal voor mij. Ik heb er veel getraind en de basis gelegd voor mijn verdere carrière. Nu is het even niet gelukt. Jammer, maar niks verontrustends.” Youri reist niet naar de derde race in de T100-Series aanstaand weekend in San Diego, The Escape from Alcatraz. Een bewust keuze, want het seizoen wordt door diezelfde T100-Series nog erg lang en daar hoort ook veel reizen bij. Zijn kansen zijn zeker niet verkeken. De komende weken maakt de triatleet een break in Ierland om even afstand te doen van de wedstrijden.

Zwitserland boven

De Zwitserse dominantie bij de vrouwen was groot. Julie Derron won in 3.52.30 uur, ruim vier minuten later was landgenote Alanis Siffert tweede. Brons ging naar de Duitse Lena Meissner op dik tien minuten. En vierde wederom een Zwitserse: Nina Derron. De Italiaanse Luisa Iogna Prat eiste de vijfde plek op.

RAPPERSWIL, SWITZERLAND – JUNE 02: Julie Derron of Switzerland reacts after crossing the finisch line first during the 2024 IRONMAN 70.3 Switzerland on June 02, 2024 in Rapperswil, Switzerland. (Photo by Jan Hetfleisch/Getty Images for IRONMAN )

In totaal deden 2074 triatleten mee. Een Nederlandse zege was er toch, want de in Zwitserland werkzame fysiotherapeut Anton Smit – meervoudig WK Hawaii-ganger – was de winnaar bij de M60. Kyra Meulenberg deed het na haar daverende Ironman in Lanzarote iets rustiger aan: de Utrechtse werd zesde F30 en 25e vrouw in totaal.

ZONDAG 2 JUNI: IRONMAN 70.3 RAPPERSWILL-JONA (ZWI)
M:
14.Youri Keulen 3.40.05
209.Anton Smit 4.25.28 (1e M60)
439.Patrick Lansink 4.42.46 (8e M55)
V:
25.Kyra Meulenberg 4.25.34 (6e F30)

IM 70.3 Durban voor good-old Gelderhuys

De Ironman 70.3 in het Zuidafrikaanse Durban werd gewonnen door routinier Donovan Gelderhuys. De master 40 was klaar in 4.03.15 uur. Bijna negen minuten moest worden gewacht op nummer twee Rudolf Naude. Brons ging naar Manfred Lambrechts op 12,5 minuten. Sanele Shange en Pieterjan van de Merwe (broer van Olympisch deelneemster Vicky) werden vierde en vijfde.

Vooral veel Zuidafrikaanse deelnemers en ook een handjevol Luxemburgers. Snelste vrouw was Eulali Gouws in 4.56.14 uur. Daarna volgde Nicky Smith op 3.33 minuten en Sandri Swanepoel op 6.31 minuten. In totaal 869 deelnemers. Drie jaar terug won Berber Kramer – vandaag Europees kampioene Ironman geworden in Hamburg – deze IM 70.3 nog.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.