Verpletterend debuut NK wintertriathlon voor 45-jarige Pico de Jager; titelprolongatie Danielle Bekkering; Jetze Nederlands record in Dubai – WTJ 2760

ZONDAG – Terwijl de crossduathlon in Etten-Leur achter onze rug bezig is, tikken we in het ‘perscentrum’ het verslag van de gisteren gehouden wintertriathlon Leeuwarden. Voor de organisatie was het de eerste editie en meteen kregen ze het NK toegewezen. ,,Dat was wel een uitdaging”, aldus Sjouke Venema, ,,Maar het is gelukt. Natuurlijk leren we graag van alle opmerkingen, maar de algemene trend was zeer positief van de deelnemers.”

Primeur

Deelnemers, die zich ook keurig aan de afspraken en verkeersregels hielden, omdat het parcours nog niet geheel verkeersvrij gemaakt kon worden. Het weer werkte uitstekend mee al stond er wel een stevige wind op het fietsparkoers. De organisatie had ruim 80 vrijwilliers en verkeersregelaars ingezet voor deze wintertriathlonprimeur, die bij zachte weersomstandigheden werd gehouden. Dat was maar goed ook, want bij een strenge winter had men de deelnemers al laten weten dat een Elfstedentocht te allen tijde voor zou gaan. Immers het loopparcours gaat door de wijk waar ook de Elfstedenhal ligt, waarin uiteraard ook het afsluitende schaatsonderdeel werd gehouden. Fietsen was sfeervol door typische Friese dorpjes als Ritsumasyl, Dronryp en Masum. Er kwamen 240 deelnemers op het evenement af, waardoor de wisselzone nog groter werd dan was gepland. Ook de deelname van jeugd was bemoedigend, zodat er weer toekomst zit in de wintertriathlons.

Bliksemdebuut Pico de Jager op NK

Dan de wedstrijd, want er waren wel titels aan verbonden. Die gingen naar Pico de Jager en Daniëlle Bekkering. Voor de atlete uit Stadskanaal was het een titelprolongatie, want nog geen drie maanden geleden was ze de snelste op het vorige NK in Groningen. Daar was Pico de Jager nog niet bij. De laatbloeier uit Abcoude kwam, zag en overwon. Hij klopte zijn trainingsmaatje Wouter Dijkshoorn, met wie hij samen deze winter de schaatstrainingen deed. Voor Wouter pas zijn eerste winter op de kunstijsbanen.

Al op de 10 kilometer lopen sloeg het veld ver uit elkaar. Wouter Dijkshoorn, die Pico de fijne kneepjes van de onderdelen en het wisselen bijbracht, was na 33.13 minuten in de wisselzone, zijn 45-jarige pupil volgde als tweede in 35.58 minuten en thuisloper Mark Peereboom begon als derde aan het fietsen na 36.46. Favoriet Martin Veenhuizen moest iets meer toegeven en volgde als zesde. Op de fiets was Pico de Jager met de wind op kop al snel de nieuwe leider. Wouter hoefde er niet aan te denken om hem te volgen. Dat Pico zo hard ging is ook weer niet zo verwonderlijk. De geboren Zeeuw (Wolphaartsdijk) haalde trouwens niet zijn eerste nationale titel op. In het verleden werd de hardfietser uit Abcoude al eens Nederlands kampioen tegenwindfietsen in de provincie waar het altijd waait en hij ook vandaan komt: Zeeland.

Na de 45 kilometer fietsen had De Jager al een voorsprong van dik vijf minuten op Dijkshoorn opgebouwd. Veenhuizen fietste zich naar een derde plek maar de verschillen waren toen al enorm: Pico de Jager was toen al dertien minuten aan het schaatsen. En van het drietal schaatste de Abcoudenaar ook het hardst. In het achterveld waren drie atleten nog wel sneller klaar met de 20 kilometer, maar voor de medailles speelde het allemaal gen rol meer. Bijna 7,5 minuut zat er tussen de nieuwe Nederlands kampioen, die op 45-jarige leeftijd een bliksemdebuut maakte en zijn coach Wouter Dijkshoorn. Het brons ging naar Martin Veenhuizen met een kwartier achterstand. Een van de snellere schaatsers was Sybrand van der Wey, die net te kort kwam voor brons. Hij voerde wel een rijtje Friezen aan met vervolgens Rene Krijnsen (5e) en Anne-Floris Bottema (6e). Er waren geen aparte master-klassen dit keer. Met 45 deelnemers op de NK-afstand een terechte beslissing.

Josine Kroon schaatst snelst van allemaal

Vier vrouwen bonden de strijd aan. Daniëlle Bekkering uit Stadskanaal gold als grote favoriete en titelverdediger. Ze maakt het waar, vooral dankzij een sterk fietsonderdeel. Ze moest daarop vol aan de bak, want Josine Kroon uit Heemstede en de Leeuwardense Jolanda Jansen waren drie minuten eerder klaar met het lopen. Zij maakten indruk met korte 42-ers op de tien kilometer, maar moesten dat bij het fietsen bekopen. Daarop reed Bekkering, die behalve het NK Groningen vorig jaar ook al eens de snelste was in de Flevonice-triathlon, ver weg van de concurrentie. Met vier minuten voorsprong was ze bij de Elfstedenhal aangekomen. Haar snellere wissel leverde nog meer speling op. En dat was wel een beetje nodig, want Josine Kroon bleek de betere schaatsenrijdster. Sterker nog: de 35.54 minuten over de 20 km. op het ijs werd door niemand (man/vrouw) sneller afgelegd dan door de Heemsteedse. Ook wel weer verklaarbaar. Bij het NK marathon op de schaats haalde ze eerder dit jaar zilver bij de masters en in het verleden ook ooit veertiende op de alternatieve Elfstedentocht. Met een verschil van 4,5 minuut greep Bekkering haar tweede titel, haalde Kroon zilver en was Jansen 17 minuten later goed voor brons. Grietje Hoogerkamp-Heeg – vaak deelneemster aan dit NK – volgde kort daarna op een vierde plaats.

De estafette-wintertriathlon over dezelfde afstanden werd gewonnen door het team Wat doen wij Hier? met als loper Jolien de Waard, als fietser Gerben Oldenkamp en als schaatser Egbert Schoemaker. De halve afstand was een prooi voor Robert Beute uit Assen. Hij liet Niek Koppenaal uit Hattem 40 seconden achter zich en het brons was vijf minuten later voor Lammert van der Ploeg. Jorine Koopman uit Delft, in het verleden nog eens nationaal kampioene, koos voor de halve afstand, die ze ook won. Tweede en derde waren Maartje Speksnijder en Elsbeth Woldhuis-Bruinsma. De Nederlandse titels bij de junioren gingen naar Maarten Beute (zoon van…) en naar Marijke Harmsma. Zij hadden geen al te grote moeite om de titels in de wacht te slepen. Zilver bij de jongens was voor Rudmer van de Veen, brons voor Jesper Boets. Zilver bij de meisjes ging naar Femke Haijma, brons werd niet uitgedeeld. Bij de estafette halve afstand wonnen de Schultinga’tjes.

Grote deelname (25 atleetjes) op het NK jeugd, dat biedt toch weer perspectieven voor deze discipline. De podia waren Niels van der Weij (kampioen), Stijn Sloot en Rune Stoel. En bij de meisjes Isa Boer (kampioene), Lana Schiphof en Mette Stoel. Die korte afstand had ook senioren aan het vertrek. Robbin de Jager en Frederique Slot wonnen ‘m. De estafette ging hier naar de Sjonnies met Storm Muilwijk, Sjaak de Boer en Jarno Vos. De kortste afstand voor 8-11 jarigen tenslotte kreeg Mart Zutt en Noor Westra als winnaars. De familie Zutt was hierin goed vertegenwoordigd met ook Teun en Jop nog in het startveld. De jongste leeftijdsgroep kent nog geen nationale titels toe. En ook dat is terecht, spelenderwijs in de sport groeien is de beste ontwikkeling.

Marathon Dubai: Jetze Plat goed voor zilver en nieuw Nederlands record.

Vanochtend in Dubai haalde Jetze Plat weer geweldig uit met een marathon in 1.24.28 uur. Wheelers gaan hard, dat weten we, en dat was in Dubai ook zo. Wereldrecordhouder Marcel Hug (1.17.47 in Japan 2021) was de snelste op het vlakke parcours van Dubai. Zijn eindtijd 1.23.50 uur. Maar Jetze Plat maakte het de Zwitserse geweldenaar danig lastig, want de Nederlander was maar 38 seconden langzamer dan Hug: 1.24.28 uur. Overigens was de eindtijd van Jetze een verbetering van het Nederlands record op de marathon met liefst 4 minuten!

Hieronder ook het verdere wedstrijdschema van Jetze voor komend jaar, waarin ruimte voor vier triathlons onder meer het test-event Paralympics Parijs.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.