De kleinere wedstrijd: 31e Maresia Cross Duathlon Waalwijk (2)

VRIJDAG – Zoals beloofd meer aandacht voor kleine wedstrijden. De tweede in die reeks is de Maresia Cross Duathon van Waalwijk. Ontstaan in 1992 als aanvulling op de triathlon van TV De Langstraat. Nu toe aan de 31e editie. Het is daarmee een van de oudste crossduathlons van ons land. De organisatie kan altijd rekenen op veel vrijwilligers van de triathlonclub zelf. Jarenlang was/is Ad Schoonderbeek de grote promotor van deze wedstrijd.

Om tien uur begint deze zondag 26 februari de duathlon voor de jeugdgroepen. Jeugd is altijd een belangrijke factor geweest bij TV De Langstraat. Veel evenementen kregen in de jaren negentig, eerste helft deze eeuw vooral jeugddeelnemers uit de Maresia-stal. Het leverde ook kampioenen op in de beginjaren zoals Jeroen Leemans en Jesper van Arkel. De jongste kids beginnen met 1 km. lopen, 2 km. ATB en 1 km. lopen. Naarmate de leeftijden oplopen worden de afstanden langer. De 14/15-jarigen gaan voor 2/6/2.

Om half elf is het de beurt aan de kids, die enkel ATB-en. Om 11.15 uur keert het duathlonprogamma en dus het lopen/fietsen terug met de wedstrijd over 8 km. crossloop, 20 km. ATB en 4 km. crossloop. Om 12.15 uur tenslotte de halve afstanden recreatief dus 4/10/2, maar tevens voor de D/H16 en D/H18 in wedstrijdverband.

Nederlanders domineren

Waar de wedstrijd in Etten-Leur steevast een Holland-Belgie wordt, domineren de Nederlanders toch wel in de Waalwijkse duathlon. Drie keer komen we een Belgische winnaar tegen. Anderzijds was het wel de wedstrijd waar Marc Herremans zijn allereerste zege boekte. In 1995 won de beginnen triatleet uit Wuustwezel. Vele jaren later wint een pupil van Marc in 2012 bij de allerjongste categorie. Haar naam: Shirin van Anrooij. Een van de meest trouwe (en succesvolle) deelnemers in deze wedstrijd is Rob Barel. Rob won zeker drie keer, hetzelfde geldt voor Arie de Jong. Met zeven zeges is Riikka Vreeswijk-Kelja bij de vrouwen topscoorster. In Etten-Leur is ze dat ook al met 10 overwinningen.

Aspiraties om een NK in huis te halen heeft het Maresia Team nooit gehad. De wedstrijd staat als een huis altijd ergens in februari en uiteraard niet in het (Brabantse) carnavalsweekend. Het parcours was jarenlang bij het recreatiegebied Lido, waar destijds ook een grote horecagelegenheid/disco was, die echter tot twee keer toe afbrandde. Zelfs vanuit Oud Gastel gingen wij in de weekends ruim dertig jaar geleden naar het Lido. Overigens keert horeca komend jaar terug op deze locatie. Het gebied gelegen tegen de Loonse en Drunense Duinen omvat bossen, heuveltjes, veel groen, een surf- en roeivijver, een wereldboom en zwembad Olympia, gebouwd in 2010. In dat gevarieerde gebied vindt de crossduathlon nog steeds plaats. Start is binnen vanuit de manege.

Grote vereniging: TV De Langstraat

 

Met 170 leden is Maresia TV De Langstraat nog steeds een grote vereniging. Sommigen doen zondag mee, maar er is dus ook een groot arsenaal aan vrijwilligers. De club staat onder leiding van Huberto van der Schuit. Cees Frikkee is ook bestuurslid, maar inmiddels ook toegetreden tot het NTB-bestuur. Vorig jaar beleefde de club een zwaar moment met het overlijden van triathlontopper Marieke de Leede. Maresia is de naam van de sponsor uit Kaatsheuvel, die al vanaf het prille begin zijn naam aan de club verbonden heeft. Het is een bedrijf in auto-onderdelen in Kaatsheuvel.

Evenementen en favorieten

Van de eerste duathlons hebben we geen uitslagen (we houden ons aanbevolen). Net als Etten-Leur is de gemoedelijke sfeer in Waalwijk kenmerkend voor deze duathlon. In de edities dat de duathlon voor carnaval valt, komt er altijd wel een verdwaalde dweilband langs het parcours inblazen. Het grootste evenement in Waalwijk is wel de 80 van Langstraat, een Kennedymars die binnen 20 uur moet worden afgelegd. In juni keerde vorig jaar na jaren afwezigheid ook de triathlon weer terug.

Supporters/toeschouwers zijn welkom om de deelnemers zondag aan te moedigen. De wedstrijd maakt deel uit van het BelNed Crossduathloncircuit. Favorieten/bekende namen zondag zijn oud-winnaar Wouter Wuilmus, Mario Poldervaart, Timo Feenstra, Ferdinand Oldeman, Michael Krijnen, Armand van der Smissen, oud-winnares Laura Gorter, Marieke Brouwers, Eva Cornelisse, Lotte Bakx. Terug van weggeweest is de eerder genoemde Jesper van Arkel. De titelverdedigers ontbreken nog op de startlijst, maar ook dit weekend kan nog worden ingeschreven, mits de series niet vol zijn. Dus komt allen naar het oergezellige Walluk!

tvdelangstraat.nl

Erelijst crossduathlon Waalwijk

1992: ?
1993: ?
1994: Huub Maas – Jacqueline van Vliet
1995: Marc Herremans (Bel) – Jacqueline van Vliet
1996: Rob Barel – Saskia Bekhuis
1997: ?
1998: Arjen Kuper – Jacqueline van Vliet
1999: ?
2000: ?
2001: Rob Barel – Riikka Kelja (Fin)
2002: Armand van der Smissen – Riikka Kelja (Fin)
2003: Wim Nieuwkerk – Riikka Vreeswijk-Kelja
2004: Royce Kortekaas – Riikka Vreeswijk-Kelja
2005: Rob Barel – Ingrid van Lubek
2006: Royce Kortekaas – Riikka Vreeswijk-Kelja
2007: Rorik Schouten – Ingrid van Lubek
2008: Yeray Luxem (Bel) – Ingrid van Lubek
2009: Sven Strijk – Judy van den Berg
2010: Rorik Schouten – Esther Tanck
2011: Hendrik Venema – Riikka Vreeswijk-Kelja
2012: Arie de Jong – Maud Golsteyn
2013: Erik van der Heijden – Riikka Vreeswijk-Kelja
2014: Hendrik Venema – Linda van Vliet
2015: Arie de Jong – Inge Heus
2016: Erik-Jan Spijkerman – Inge Heus
2017: Christiaan Solleveld – Laura Gorter
2018: Arie de Jong – Claudia Striekwold
2019: Wouter Wuilmus (Bel) – Claudia Striekwold
2020: Marco Akershoek – Diede Diederiks
2022: Koen de Leeuw – Noor Dekker
2023:

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.