De kleinere wedstrijd: 6e Cross duathlon Ameland (3)

VRIJDAG – Een Waddeneiland als Ameland leeft uiteraard van toerisme. Feitelijk het hele jaar rond, maar om de piekperiode nog wat op te rekken organiseert Sporteiland Ameland zowel in het voor- als najaar een duursportevenement. De Tri-Ambla in september behoeft geen nadere introductie. Het evenement haalde NK’s, het EK en – de laatste jaren – XTerra in huis. Met gemiddeld zo’n duizend deelnemers kunnen we deze crosstriathlon nauwelijks tot de kleinere wedstrijden rekenen.

Dat geldt iets meer voor de Cross duathlon van dezelfde organisatie. Het deelnemersveld is een kleiner dan op de Tri-Ambla, waarmee niet gezegd dat er geen sterke tri/duatleten de oversteek maken. Want ook dat is de charme van wedstrijden op de Wadden: je gaat er altijd op de boot heen en vrijwel iedereen plakt er een weekendje uit aan vast. Nu trouwens het evenement met meerdere elementen is uitgebreid wordt de Waddendiamant opnieuw overspoeld met veel (1400) atleten.

Veel grote namen aan de start

Zoals iedereen in september met Tri-Ambla er een weekend van maakt, zo zal dat ook gaan met de crossduathlon, die dit jaar immers wedstrijden op zowel zaterdag als zondag aanbiedt. Zaterdag 11 maart is het tijd voor de cross duathlon. Onder de favorieten zijn titelverdediger Wouter Dijkshoorn (net terug van een avontuurlijke reis inclusief MTB-race door Oeganda), Gerrit Pijpker en routiniers Arie de Jong (oud-winnaar), Joost Christiaans, Ferdinand Oldeman en Michael Krijnen. Verder doen mee Timo Feenstra (Waalwijk-winnaar) en de rising star uit Friesland: Gerrit Pijpker (Norg-winnaar). We noemeen ook Quirijn Waaijenberg, David van Oosten en Bjorn Vennema. We noemen ook: Rens Sterk, Sjirk Bijma, Erik Negerman en Anton Theo Borger. Toppers bij de vrouwen zijn de Friezinnen Trudy Veenstra en Theresia Offringa, Xterra-winnares Romy Spoelder en Ameland-fan Anne Zijderveld. Verder: Telma van der Kamp en Jantina Kooistra. Op de korte afstand zijn alle ogen gericht op Kyra Brouwer, Europees kampioene en Amelandse. In totaal 240 deelnemers, een record.

Werelderfgoed

Naast wedstrijdatleten ook enorm veel recreanten. Deelnemers zelfs, die op het vasteland nooit een wedstrijd zouden doen, maar juist vanwege dat speciale eilandgevoel (niet uit te leggen als je het nooit ervaren hebt) hier wel mee doen. Crossen over een zeer afwisselend parcours wat je uitsluitend in het Werelderfgoed van de Waddenzee aantreft: bospaden, singletracks, hoge duinen, strand op- en afgangen, kwelders en het soms verraderlijke strand. Start en finish liggen bij vakantiepark Klein Vaarwater in Buren.

Direct na de crossduathlon (series vanaf 10.30 uur) begint om 14.45 uur de Kalas MTB-race, zowel in estafettevorm als individueel. Toppers hier zijn Bram Imming, Marcel Hink, Martijn Veldheer, Rozanne Slik, Lola Bakker en Linda van Vliet. De laatste is tweevoudig crossduathlonwinnares, maar richt zich nu op het mountainbiken. En op dat onderdeel dus ook Wouter Dijkshoorn. die tien dagen trainend doorbracht in Oeganda (wordt dat na Lanzarote, Font Remeu en Windhoek de nieuwe trainingsplek voor duursporters?) en nu klaar is voor de drie onderdelen.

Wouter enige op de triple

Dat betekent zaterdag 11.15 uur crossduathlon, 14.45 uur Kalas MTB race, zondag 8.15 uur MTB marathon over een afstand van liefst 95 kilometer. Wie minder competitief is ingesteld kan op zondag ook de MTB toertocht doen met routes van 15, 35, 65 of 95 kilometer over het hele eiland. Aan de MTB marathon doen 25 wedstrijdsporters mee, Wouter is de enige die de triple doet. Tussen 9.15 en 11 uur gaan de 1250 toerrijders het eiland over.

Sporteiland is een sportevenementenbureau van Casper van de Kamp, voormalig eilander. Op Ameland organiseert hij met zijn team onder meer XTerra Netherlands, MTB Ameland, crossduathlon Ameland, Tussen Slik en Zand en Ameland Adventurerun. Landelijk is Casper groot promotor van de crosstri- en duathlons en dankzij het XTerra-circuit timmert hij ook internationaal aan de weg.

Erelijst crossduathlon Ameland

2017: Mark Hamersma – Marieke van Lierop

2018: Arie de Jong – Linda van Vliet

2019: Hendrik Venema – Sanne van Paassen

2020: Joep Staps – Linda van Vliet

2022: Wouter Dijkshoorn – Debbie Ammerlaan

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.