Geen Noordoostpolder-triathlon met Rockstars; Goodbye Rinny; Roth zonder mainstream media; Olympische Seine; PTO Sursee – WTJ 2784

VRIJDAG – Twee rubrieken op deze vrijdag. Bert Flier verblijde onze lezers weer met een – soms ontroerende – column, de crossduathlon van Ameland was voor ons de derde race in de rubriek ‘De Kleinere Wedstrijd’. Dat is een serie waarin we een lans breken voor evenementen, die best nog een duwtje in de rug verdienen. Al is dat voor de Amelander race – waar dit weekend 1400 atleten op meerder sportonderdelen in actie komen – eigenlijk een tikkie overbodig.

Extra Leisure/Rockstars lijkt zich terug te trekken uit triathlonsport

Laten we aan het eind van deze week ook het overige tri-nieuws nog even doornemen. Het begon niet best met het cancellen van het NTB-congres. We kunnen ons de reis naar Papendal morgen dus besparen. Daarna volgde de annulering van Ironman Maastricht en het bericht dat ingeschreven triatleten voor teruggave van inschrijfgeld aangewezen zijn op Extra Leisure. Althans dat is de uitleg van Ironman Europe. Opvallend is dat er bij Challenge Montpellier een storm van protest losbarstte bij de 65 procent refund en dat het bij Maastricht vrij rustig blijft.

Gefluisterd wordt dat het aantal inschrijvingen flink tekort schiet bij de verwachtingen en dat zulks het gevolg is van het ondermaatse fietsparcours van vorig jaar. Die kritiek kon race-director Rob Frambach toen alleen maar beamen, maar voor alternatieven kreeg hij bij het gemeentebestuur de handen niet op elkaar. Zoals gezegd, Rob kan/mag niet reageren. Dat is te doen gebruikelijk als een juridisch traject wordt opgestart.

Het lijkt er overigens op of Extra Leisure/Rockstars Triathlon zich helemaal terug trekt uit de sport, want inmiddels zijn ingeschreven atleten voor de triathlon Noordoostpolder ook op de hoogte gesteld dat er geen doorstart komt. Grootste verschil met andere commerciele races is dat het reeds voldane inschrijfgeld volledig wordt vergoed. De organisatoren hebben de volgende boodschap naar buiten gebracht:

Door onverwachte omstandigheden moeten we u helaas mededelen dat we Rockstars Triathlon dit jaar niet kunnen organiseren. Zoals velen van jullie wellicht weten hebben wij de triathlon overgenomen van de organisatoren van Triathlon Noordostpolder, in de hoop het evenement nieuw leven in te blazen en zowel nieuwe als terugkerende atleten aan te trekken. Dit verliep helaas niet volgens plan omwille van enkele organisatorische zorgen die niet konden worden voorzien. Alle atleten krijgen een volledige vergoeding van hun inschrijfgeld. U hoeft in dit stadium geen verdere actie te ondernemen. Wij danken u voor uw enthousiasme en het in ons gestelde vertrouwen. Nogmaals, het spijt ons dat we dit evenement moeten annuleren en we wensen je veel succes in het komende raceseizoen! Met sportieve groet, Team Rockstars Triathlon.

Al met al dus even geen opbeurende berichten, ook IM 70.3 Hoorn schijnt aan haar laatste jaar toe te zijn. Overigens is het in andere sporten niet veel anders hoor. Ook in de wielrennerij en atletiek zijn de afgelopen jaren evenementen weg gevallen. Onderschat daarbij de invloed van corona niet. Waren we in die ‘flow’ van jaarlijks organiseren en sporten kunnen blijven, zouden we nu niet zoveel perikelen hebben rondom wegvallende wedstrijden/evenementen. Daar ben ik stellig van overtuigd.

Na 20 topjaren afscheid van Rinny Carfrae

Het triathlonafscheid van Mirinda Carfrae bleef gelukkig ook niet onopgemerkt. De viervoudig wereldkampioene kondigde deze week haar afscheid aan. Twintig jaar was ze actief, het leverde haar 3 wereldtitels op Hawaii en 1 wereldtitel IM 70.3 op. Ze deed aanvankelijk aan basketbal. Haar fysiotherapeut raadde haar aan triathlon te gaan doen. Zo deed Mirinda op haar 18e in 1999 haar eerste triathlon en al snel veroverde ze Australische titels en twee zilveren plakken op de ITU WK’s van 2002 en 2003. Hoewel ze nu vooral bekend staat als Ironman-atlete, wachtte ze toch tot haar 28e alvorens voor het eerste de hele afstand te doen. ,,Ik wilde er fysiek en mentaal sterk genoeg voor zijn.” Het zilver op het WK lange afstand in Fredericia was een indicatie dat het haar ligt. Rinny won het WK IM 70.3 van 2007 en dat bracht haar richting Hawaii. In 2009 nog tweede achter ‘grootheid’ Chrissie Wellington, daarna de wereldtitel van 2010 en vervolgens ook 2013 en 2014. In dat laatste jaar boekte Carfrae de grootste voorsprong ooit op Hawaii: 14,5 minuut op Daniela Ryf. Haar marathonrecord uit dat jaar van 2.50.26 uur staat nog steeds. Zeven keer stond ze op het podium met tien starts.

Haar toekomst ligt in triathlon-coaching bij TriDot en natuurlijk haar gezin. Mirinda is getrouwd met toptriatleet Tim O’Donnell, ze hebben twee kinderen: Isabella van vijf en Finn van twee. Rinny gaat zich ook inzetten om meer vrouwen in de triathlonsport te krijgen. Zelf werd ze gecoached door Siri Lindley en Julie Dibens. Ze won meer dan 50 grote triathlons over de hele wereld. ,,This has been an amazing journey with so many adventures and great friendships that will last a lifetime. To everyone that has played a part, you know who you are, THANK YOU from the bottom of my heart.”

Media weren; die luxe heeft alleen Challenge Roth

Er was ook nieuws uit Roth. De Challenge organisatie laat alleen nog de camera van de livestream toe op het fiets- en loopparcours. Andere media kan foto’s/films maken op door de organisatie vastgestelde plekken. Het moet het stayeren verder inperken, zo is de redenering. Roth kan het zich dus permitteren om geen media maar toe te staan op motoren. Een luxe probleem eigenlijk. Vrijwel elke andere wedstrijd in Europa zou de rode loper uitrollen als er uberhaupt mainstream media opdaagt. Kijk naar de Nederlandse situatie, waar we de afgelopen jaren toch best grote wedstrijden hadden maar waar Volkskrant, Telegraaf of AD vaak niet meer dan een tweekolommertje aan gewijd hebben.

Barca goes Challenge

Ander Challenge-bericht. Voor het eerst prijkt ook een 1/3e triathlon op de kalender van Challenge Family. In Barcelona-stad zijn de afstanden 1,5/60/15 km. Dat maakt het mogelijk om de wedstrijd ook echt in de Catalaanse hoofdstad te houden. Het prijzengeld zit wel goed: 25.000 euro. De wedstrijd vindt plaats 8 oktober. En voor de sceptici onder ons: deze wedstrijd staat al jaren als een huis, er wordt enkel nu het label Challenge aan toegevoegd.

Openingsceremonie en zwemmen triathlon op/in Seine

Olympisch nieuws dan. De openingsceremonie in Parijs wordt een speciale. Voor het eerst speelt zich dat niet af in het Olympisch stadion, maar langs de Seine. Op 160 boten varen de naar schatting 10.000 atleten/deelnemers langs het publiek, dat op tribunes de landenploegen voorbij ziet komen. Naar verwachting zullen zo 600.000 toeschouwers de ‘Olympische vloot’ gade kunnen slaan. De meeste triatleten kunnen wel mee aan boord op 26 juli. Vier dagen later is de mannenwedstrijd en daags erna (31 juli) volgend de vrouwen. Op 5 augustus gaat de Mixed Team Relay van start.

Eurosport bij de Testevent en de Spelen

De kaartverkoop loopt goed, niettegenstaande er wel gemopperd wordt over de toegangsprijzen. Daar hebben wedstrijden op de openbare weg (zoals het wielrennen, de marathon en triathlon) minder last van. Op tribunes langs het parcours wordt wel entree gevraagd, maar gezien het parcours is de race ook daarbuiten goed te volgen. En dat is dus gratis. Trikipedia heeft de persaccreditatie inmiddels aangevraagd, zodat we er live bij zullen zijn. Daarnaast brengt Eurosport de races integraal en daar is uiteraard de stem van commentator Ruud de Haan onontbeerlijk. De sportzender brengt sowieso komende zomer de testevents in Parijs live in beeld. Zoals ook de openingsceremonie is ook het zwemonderdeel van de triathlon in de Seine. Meer specifiek begint het spektakel bij Pont Alexandre III voor het Hotel des Invalides. Gezwommen wordt richting Pont d’Iena met de Eiffeltoren als decor. Kortom alle triathlonactie speelt zich af hartje Parijs.

Over Eurosport gesproken: zondagavond zenden ze ook de tweede PTO-Race uit. Plaats van handeling is het Zwitserse Sursee. Namens Nederland zijn Donald Hillebregt en Victor Goene van de partij.

Clash Miami voor Byram

Intussen zit de vrouwenrace er in Miami op. De Clash Miami (voorheen Challenge) is gewonnen door de Britse Lucy Byram. Zilver ging naar de Spaanse Sara Perez Sala, brons naar de Deense Sif Bendix Madsen. Nederlandse triatletes deden niet mee. Wel bij de mannen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.