Sebutal voor sterke Belg De Keyser; Alle NLers in Portocolom; Oceanside; Roel de Krijger wordt integriteitsmanager – WTJ 2812

WOENSDAG – Nog even het afgelopen weekend doornemen met wedstrijden en uitslagen, die we of niet compleet hadden of niet vermeld. Te beginnen met de Portugese halve triathlon in Setubal. Met zo’n 600 deelnemers is dat best een grote. Hoofdzakelijk Portugese deelnemers, maar de winst ging wel naar een Belg: Christophe de Keyser.

De Keyser had walk-over

De sterke zuiderbuur was duidelijk een paar maten te groot voor de tegenstanders. Hij klaarde de klus in 3.50.15 uur en bleef daarmee de Portugese titelverdediger Marcio das Neves dertien minuten voor. De derde plaats was voor Luis Manuel Dias Moleiro in 4.05.33 uur. Snelste vrouw was – net als vorig jaar – de Portugese Hanna de Sousa in 4.38.30 uur. Ook zij had een walk-0ver, want haar landgenote Liliana Verissimo deed er 21 minuten langer over. Brons ging naar de in Lissabon woonachtige Jennifer Connet, die er iets meer dan 5 uur overdeed. Twee Nederlandse deelnemers in deze wedstrijd.

ZONDAG 2 APRIL: HALVE TRIATHLON SEBUTAL (POR)
M:
141.Carsten Bakker 4.55.17 (19e M50)
377.Ken Gielen 5.37.26 (83e M40)

Dan hadden we nog lang niet alle Nederlanders genoemd in de Portocolom international op Mallorca. Op de halve afstand waren er immers diverse podiumplaatsen. Ramon Siljade was niet alleen snelste Nederlander (we tellen de als 13e gefinishte Per van Vlerken in 3.56.24 uur even niet mee), hij kreeg ook zilver bij de M40. Van de M50 hadden we het brons van Lars Vreugdenhil al gemeld. Hij was ‘blij’ dat maatje Auke Geurts de Leng de penaltybox over het hoofd had gezien. ,,Anders was ik naast het podium komen te staan”, grapte Lars. Bij de vrouwen ook twee podiumplaatsen seniores voor Marieke Brouwers en Amy van Zuydam. Mooie resultaten dus voor het Apollo Endurance Lab-team.

 

ZONDAG 2 APRIL: PORTOCOLOM (SPA)
M:
32.Ramon Siljade 4.20.27 (2e M40)
46.Floris Emanuel 4.31.49
53.Lars Vreugdenhil 4.35.34 (3e M50)
55.Luuk de Leeuw 4.36.39
64.Jesper Onrust 4.44.55
72.Marijn de Leeuw 4.51.42 (20e M40)
DSQ Auke Geurts de Leng 4.27.55
DNF Izaak Quist
V:
6.Marieke Brouwers 4.28.57 (2e sen.)
10.Amy van Zuydam 4.57.52 (3e sen.)

Ook op de kwart afstand een mooie wedstrijd met Mallorcaan Mario Mola als thuiswinnaar. De drievoudig wereldkampioen luisterde de 25e editie van Portocolom op met een zege. Snelste vrouw was Anuchi Gago. Jantina Kooistra streed goed mee van voren en finishte als vijfde. Thomas Leynen was beste Nederlander bij de mannen op een 25e plaats.

IM 70.3 Galveston/Oceanside

De Ironman 70.3 van Galveston, Texas werd trouwens voor de tweede keer gewonnen door Brian Reynolds. De Amerikaan boekte er zijn derde IM 70.3-zege, want ook in Chattanooga 2021 was hij de sterkste. Voor de Canadese winnares Deborah Eckhouse was het na IM 70.3 Puerto Rico haar tweede overwinning onder dit label. Daar geen Nederlanders, wel op de andere Ironman 70.3 in Oceanside, California. Aan de door Leo Bergere en Tamara Jewett gewonnen wedstrijd, werd deelgenomen door een Arubaan en Nederlander.

ZATERDAG 1 APRIL: IRONMAN 70.3 OCEANSIDE (USA)
M:
327.Lucas Ingwersen (Aru) 5.23.13 (9e M18)
389.Klaas Hofstra 5.31.06 (47e M50)

Alpha Win Ocala voor Bur en Schelp

De Alpha Win-series (voorheen HIT-series) kregen op 1 april een vervolg met de wedstrijden in Ocala, Florida. De winst ging naar de Amerikaan Kiel Bur. Quizvraagje: waar kennen we die man van? Onder meer van zijn winst in Wilmington USA half triathlon, maar nog ergens van…. Kiel was klaar in 4.28.39 uur en daarmee liefst 22 minuten sneller dan Thomas Trout en 49 minuten rapper dan de nummer drie James Stomberg. Snelste vrouw was Riely Schelp in 5.31.50. Zij bleef Manon Rocha da Silva liefst 35 minuten voor en Sarah Chinn was de nummer drie. Allemaal USA. Echt veel spanning zat er niet in deze ‘kleine wedstrijd’: amper 30 deelnemers.

Troutbeck en Pokhara, Nepal

De (voorlopig) laatste race van Barbara de Koning en Marit van den Berg op het Afrikaanse continent was in Troutbeck. Geen vierde winst, zoals wij zaterdag reeds melden voor Barbara. Nu tweede, Marit zevende. Tevreden keerden beide triatletes inmiddels terug naar Europa. De Africa junior cup ging naar Shaun Wolfaardt en Kadence Ribbink. Ook een Asia Triathlon Cup stond op het programma en wel in Pokhara Nepal. De Luxemburgse triatleten Bob Haller en Stefan Zachaus reizen de hele wereld rond op jacht naar World Ranking-punten. In Nepal werden ze voor zoveel reislust beloond met goud voor Bob en brons voor Stefan. Tussen hen in de Oezbeek Aleksandr Kurishov. Snelste vrouw was Margareta Bicanova uit Slowakije voor de twee Japanse triatletes Minori Ikeno en Chisato Nakajima.

Tot slot bondsnieuws met de aanstelling van een nieuwe (eerste) integriteitsmanager. Hierbij het NTB-persbericht.

Roel de Krijger is bij de NTB begonnen als integriteitsmanager. De Krijger is het nieuwe aanspreekpunt voor het NTB-bestuur en de directie op het integriteitsvlak. De functie wordt mogelijk gemaakt met behulp van subsidie vanuit het Ministerie van VWS en de Krijger wordt door NOC*NSF opgeleid en programmatisch aangestuurd.

Functie invulling
De eerste periode zal de Krijger in kaart brengen wat de huidige stand van zaken is rondom integriteit binnen en rondom de bond. Op basis hiervan volgt een plan van aanpak waar wij als organisatie mee aan de slag gaan. Dit alles met het doel bij te dragen aan het bevorderen van een eerlijke, veilige en schone sport, het tegengaan van integriteitsschendingen en het signaleren en beperken van integriteitsrisico’s binnen de NTB. Ook zorgt de integriteitsmanager samen met de NTB-directie voor een zorgvuldige behandeling van incidenten en meldingen die onder de NTB-verantwoordelijkheid vallen.

Achtergrond Roel de Krijger
De Krijger is vader van twee jongens en woont samen met partner en kinderen in Nijmegen. Van huis uit is hij een voetballer, speelde een jeugdzaalvoetbal interland en schuurde tegen het betaalde voetbal aan. Tegenwoordig loopt hij twee keer per week hard.

In zijn professionele carrière heeft hij een brede ervaring in de sportwereld waarin hij zich veel heeft beziggehouden met vraagstukken rondom inclusiviteit. Na zijn mediterranen studies heeft hij diverse managementfuncties vervult in het sociale domein en bij twee sportbonden.

Eerlijke en veilige sportomgeving
Tot voor kort werkte hij als manager service bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland nadat hij enkele jaren als manager clubservice verbonden was aan de KNVB. De nieuwe integriteitsmanager kijkt uit naar zijn nieuwe functie.

“Integriteit is een thema dat niet meer weg te denken is binnen alle bondswerkzaamheden. Het is een thema van iedereen en gaat ons allen aan. Van sporter tot vereniging, medewerkers, vrijwilligers, directie en bestuur. Ik wil een eerlijke en veilige sportomgeving realiseren waarbij mijn werkzaamheden geen korte injectie zijn. Het is een integraal vraagstuk waarin continuïteit en inbedding gevraagd wordt. We hebben als doel om te werken aan een positieve cultuur, zowel binnen de bond maar ook bij atleten en verenigingen. Door een breder draagvlak en meer betrokkenheid te creëren, verwacht ik dat we een langdurig effect kunnen realiseren.’’

We zijn blij met de nieuwe versterking op dit belangrijke onderwerp. Wij wensen Roel veel succes en plezier bij zijn werkzaamheden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.