Maud Golsteyn scoort zilver bij zevende deelname XTerra Malta; mannenzege voor Olympisch ATB-kampioen – WTJ 2811

DINSDAG – Ook het XTerra-circuit heeft Europa weer bereikt, zodat ook de crosstriatleten zich weer uit kunnen leven. In Lichtenvoorde kon dat overigens vorige week al op kleine schaal. Aan Malta de eer voor de primeur. En meteen al met Nederlands succes, want Maud Golsteyn bereikte een fraaie tweede plaats.

De wedstrijd werd gewonnen door de Italiaanse Matilde Bozan, Europees beloftenkampioene van twee jaar terug. Maud kwam als vierde terug op de Golden Bay aan de westkust van Malta. Daarna vloog ze op de mountainbike snel voorbij snelste zwemster Lara Buttigieg en ook Pauline Vie was er snel aan voor de moeite. Alleen Bozan was niet te houden. De Italiaanse ging met 1.50 minuut voorsprong van start op de 10 km. crossloop langs het rotsachtige Majjistral gebied achter Golden Bay, waar uiteindelijk weer de finish lag. Na 2.57.20 uur boekte Bozan haar eerste XTerra-zege. Maud had al lang niet meer het genoegen van een podiumplaats gesmaakt, dus deze zilveren plak werd jubelend ontvangen. Het verschil was een krappe drie minuten. Brons was er voor Pauline Vie, daarna volgden op grotere achterstanden Lara Buttigieg en Claudia Wilesmith.

Reactie Maud

De eerste reactie van Maud was er eentje van blijheid:

,,De eerste xterra van het seizoen zit er op! Traditioneel inmiddels is dat voor ons xterra Malta. Het was al de zevende keer dat we deze zware, maar o zo geweldige wedstrijd deden. En wat voelde ik me goed dit jaar. Ik zat een beetje in de rats afgelopen maanden of ik überhaupt triathlons kon doen. Al lange tijd kamp ik met pijn aan die verdraaide achillespezen. In december nam ik een drastisch besluit: een aantal weken helemaal niet lopen en daarna heel weinig en alles rustig. Maar ieder nadeel heb ook z’n voordeel. Ik heb daardoor tijd en vooral meer energie om te fietsen en te zwemmen. De pijn nam af en ik kreeg hoop om in ieder geval triathlons te kúnnen doen, het maakt me niet uit wat mijn loopniveau is. Het is namelijk té leuk om deze wedstrijden te doen.
Mijn tactiek was dan ook zo hard mogelijk zwemmen en fietsen en maar zien met lopen. En dat ging dus goed, beter dan gedacht. Natuurlijk weet ik dat het deelnemersveld niet sterk bezet was. Maar toch ben ik trots op mijn tweede plek, tussen dames die bijna mijn dochters kunnen zijn qua leeftijd. Oud(er), maar nog niet helemaal versleten.”
p.s.: Maud is 42 lentes jong.
Olympisch ATB-kampioen maakt bliksemdebuut triathlon
Bij de mannen won de Olympisch kampioen mountainbike van Londen, de Tsjech Jaroslav Kulhavy. Na een imposante ATB-carriere met drie Olympische Spelen (18e Beijing, goud Londen, zilver Rio), twaalf wereldkampioenschappen (goud en drie keer zilver), zeven Europese kampioenschappen (twee keer goud) en vijf nationale titels gooide Jaroslav in coronatijd het roer (of het ATB-stuur) om. Hij ging trainen op het zwemonderdeel en hardlopen deed hij al wel.

Op bijna vier minuten kwam Kulhavy als 18e uit het water. Kort ervoor was ook Lars van der Eerden klaar met het Middellandse Zeezwemmen. De snelste toen was de Brit James Shalvoy in 18.56 minuten. De sterke Belg Milo Moens volgde als tweede. De Antwerpenaar moest bij het fietsen stevig doortrappen met een traag leeglopende band, maar ook toen lag hij nog altijd derde. Dat was achter een ontketende Kulhavy en de Fransman Guillaume Meunier.

Lars van der Eerden

Bij het lopen was de Tsjech beslist niet de snelste, maar zijn gigantische voorsprong na zijn specialiteit was voldoende. De Tsjechische nieuwkomer won in 2.22.32 en daarmee 1,5 minuut voorsprong op Guillaume Menier. De Italiaan Ruslan Farci volgde als derde al op 7.20 minuut. De vierde finisher – Jonathan Marguerite – was tevens snelste agegrouper. Vervolgens kwamen Matthias Gourgues en Guillaume Desette over de strandstreep op Golden Bay. Milo Moens was de sterke nummer zeven, tevens winnaar M20. Lars van der Eerden, partner van Maud, eindigde op een 27e plaats in 2.52.10 uur. Met name zijn ATB-0nderdeel was sterk.

De volgende Europese XTerra-wedstrijd is op 22 april in Vouliagmeni, Griekenland.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.