Bliksemstart Maya Kingma met 6e plaats Yokohama; Barbara de Koning wint haar derde Africa Cup-race – WTJ 2855

ZONDAG – Voor elke zichzelf respecterende triatleet op de korte afstand is Parijs het volgende hoofddoel. In de Franse hoofdstad worden volgend jaar al voor de zevende keer de Olympische titels triathlon verdeeld. Om daar te komen moeten topprestaties en World Triathlon punten verdiend worden.

Of we daar weer zijn met twee of meer triatleten op de individuele races en ook op de Mixed Relay? Het is nog te vroeg om daar al iets over te zeggen. Behalve dan voor Maya Kingma zou je denken. Wat zij zaterdagochtend in alle vroegte (Nederlandse tijd) liet zien was van ongekende klasse. Zesde op de tweede World Triathlon Championship Series in het Japanse Yokohama: ga d’r maar aanstaan. Het klinkt zo simpel, maar in de wetenschap dat Maya ook geen gemakkelijke overwintering kende is het extra bijzonder wat ze in het doornatte Japan liet zien.

Kansen genoeg

Voor Rachel Klamer en Rani Skrabanja zijn Parijs even wat verder weg, maar gelukkig komen er nog kansen genoeg. Rachel finishte als 38e op exact vijf minuten van de Britse winnares Sophie Coldwell. Rani Skrabanja deed er zo’n tien minuten langer over dan Coldwell; de Limburgse kwam als 51e en voorlaatste over de meet. In totaal deden 60 triatletes mee.

Dat Maya als eerste uit de Baai van Tokyo kwam was een indicatie dat ze mee ging doen in het spel om de knikkers. Rappaport, Knibb en Coldwell zaten ‘aan de voeten’ van Maya. Dat viertal zat als eerste op de fiets, maar kreeg allengs gezelschap van Kirsten Kasper, Kate Waugh, Taylor Spivey en de verrassende Mexicaanse Rosa Maria Tapia Vidal. In de stromende regen werkte het septet prima samen met als gevolg dat de achtervolgers in de tweede wissel al anderhalve minuut achterstand hadden. Daarbij wel topfavoriete Georgia Taylor-Brown. Bij die elf helaas geen Rachel, die daar 3,5 minuut incasseerde en ook geen Rani (op zo’n 6 minuten). Voor hen geen hoofdrol ditmaal.

Snellere benen voorbij

Op de tien kilometer lopen trok Sophie Coldwell de groep uiteen. Even volgde Maya goed, maar in het tweede verloop van de race kwamen er toch snellere benen voorbij. Maya zou met 35 minuten op de tien de 27e looptijd realiseren. Gelukkig was de kopgroep ver genoeg voor om uit de greep van snelle achtervolgers te blijven.

Vooraan was Coldwell niet te stuiten. De Britse, die we lange tijd vooral kenden uit de SLT-triathlons, was de snelste in 1.53.32, waarna de revelatie van de wedsatrijd de Mexicaanse Rosa Maria Tapia Vidal binnenliep. 18 seconden later. Daar was misschien eerder Taylor Knibb verwacht, nu derde op een halve minuut. De Taylors zitten elkaar vaak op de hielen, want Spivey werd vierde, Kate Waugh sterk vijfde en vervolgens liep Maya al binnen. Waardevolle punten erbij en een flinke dosis zelfvertrouwen voor het verdere seizoen.

Belgische triatletes

Georgia Taylor-Brown, Kirsten Kasper, de jonge Emma Lombardi en – vierde Amerikaanse – Summer Rappaport-Cook maakten de top tien compleet alvorens de snelste loopsters Nina Eim en Jeanne Lehair de finishlijn overstaken. De Belgische deelneemster Claire Michel en Valerie Bathelemy werden resp. 26e en 35e. Daarna was het de beurt aan Rachel (38e) en Rani (51e).

Geen beste dag voor Richard: klappen in het water

Bij de mannen jammer genoeg geen beste dag voor Richard Murray. Onze enige vertegenwoordiger bij de mannen verloor te veel tijd na een mager zwemonderdeel. Dat het in de woelige baren van de Baai van Tokio niet soepeltjes verliep had een oorzaak: Richard liep in het gewoel van zwaaiende armen en benen een fikse klap aan de neus op. Mogelijk is ze zelfs gebroken. Het zal ongetwijfeld gevolgen gehad hebben voor het verdere verloop van zijn race. Aan de finish had ie een krappe vier minuten achterstand op winnaar Hayden Wilde en daarmee eindigde Richard 36e. De kleine tijdverschillen zijn trouwens wel veelzeggend. Voor onze zuiderburen verliep Yokohama stukken beter: Jelle Geens eindigde zevende, Marten van Riel – terug van weg geweest – 13e.

De Hongaar Mark Dévay is de Maya Kingma bij de mannen: snel in het water en nu met Jonas Schomburg en Matthew Hauser aanhakend. De meeste mannen konden goed volgen, alleen voor Kristian Blummenfelt, Richard Murray en Gustav Iden was er meer werk aan de winkel na het zwemmen.

Van dertig man vooraan, kwam het gaandeweg de 40 km. fietsen tot een groep van 39 atleten. Blummenfelt pikte mooi aan, de andere twee niet. Murray en Iden hadden 2,5 minuut achterstand na het fietsen en dat leek een onmogelijke opgave voor de top tien.

Wilde onweerstaanbaar

Het waren wereldkampioen Léo Bergere en Hayden Wilde, die weinig trek hadden in een grote groep lopers vooraan. Zijn demarreerden al vanuit de wisselzone en waren weg. De volgende versnelling van Wilde – nummer drie van Tokyo – was er teveel aan voor de Fransman. In de zeven resterende kilometers nam de Nieuw-Zeelander weliswaar geen grote voorsprong, maar echt bedreigd werd de echtgenoot van Hanne de Vet ook niet meer. Dat maakte dat hij rustig uitbolde op het blauwe tapijt, zodat de tijdverschillen toch nog klein werden.

De nummer twee Matthew Hauser en bronzen Portugees Vasco Vilaca bijvoorbeeld lieten nog snellere 10k-tijden noteren resp. 29.29 en 29.24, waar Hayden 29.30 scoorde. De looptijden waren ook min of meer de volgorde van de eindstand. Vierde finishte Dorian Coninx, die zijn strijdlustige landgenoot Leo Bergere nog bijhaalde. De zesde plek ging naar de Zwitser Adrien Brifford, waarna dus Jelle Geens volgde. Kristian Blummenfelt ging een week na zijn tweede plaats op Ibiza nu als achtste door de meet, waarna Hongaar Csongor Lehmann en Henri Schoeman de top tien vulden. Van Riel viel dus niet tegen op 13, Richard 36e van de 61 deelnemers en voor Hawaii-champ Gustav Iden blijft de Olympische afstand vooral leren, leren, leren. De Noor einidgde 39e.

Barbara de Koning voelt zich thuis in Afrika

De Africa Triathlon Cup in M’Diq Marokko is zondag gewonnen door Barbara de Koning. Het was voor de 21-jarige Nederlandse al de derde seizoensoverwinning op Afrikaanse bodem. Ze moet zich daar uitstekend thuis voelen. 26 seconden na Barbara was de Oostenrijkse Sara Vilic de nummer twee. Brons ging naar Marta Kropko, die nog een jaar jonger is dan Barbara.

Met voorsprong kwamen Barbara en Kropko uit het water. Op de fiets sloten Vilic en ook Macarena Salazar aan. Het viertal bleef drie minuten vooruit op de rest. Barbara liep vervolgens de snelste vijf kilometer van allemaal. Terwijl de andere Nederlandse triatletes in Japan punten sprokkelden, stijgt ook Barbara steeds verder op de World Ranking. Ze staat nu bij de beste 60. Dat is voor de tweede Nederlandse deelneemster nog verre toekomstmuziek. Kim van ’t Verlaat verloor bij het zwemmen 3.20 minuut en was daarmee dertiende en laatste uit het water, na haar slechtste zwemnummer ooit, zoals ze het zelf benoemde . Bij het binnenkomen van T1 kampte Kim bovendien met pech – een lekke band, waarna het een verloren race was. Zelf wilde ze na verhelpen van de lekke band nog wel door, maar de organisatie stak daar een stokje voor en moet Kim  – uiteraard zeer teleurgesteld – de wedstrijd staken . ,,Het was zeker niet mijn bedoeling de race niet af te maken, maar tegen deze pech kon ik niet op.”

Knappe twaalfde plaats Niels van Lanen

Bij de mannen won Tim Hellwig, vorige week nog winnaar van de Bundesliga Busschutten en nu ook op Marokkaans grondgebied. De jonge Griekse ster Panagiotis Bitados (20 pas) eindigde tweede en Matthew Wright van Barbados derde. Niels van Lanen werd knap twaalfde en Donald Hillebregt zeventiende. De twee Nederlanders konden aardig mee in het 23,6 graden warme water en ook op de fiets waren ze toonaangevend. Bij het lopen scheelde dat toch weer wat kracht en plaatsjes om nog voor de top tien mee te doen. Maar voor Niels van Lanen – net als Bitados pas 20 – was dit toch een mooie opsteker: twaalfde in een veld van vijftig. Goed resultaat voor de Gelderlander.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.