Alles over Brouwersdam Triathlon met Robert en Marieke: UT-Teamtri voor VZC en TV Almere – WTJ 2854

ZONDAG – Je krijgt wat je verdient. Natuurlijk was het de voorbije week billenknijpen voor de organisatie van de allereerste open water triathlon in ons land. Het weer was bar en boos, de watertemperatuur benaderde nauwelijks de 15 graden. Hoewel zenuwachtig? Erik Peeman doet een week voor zijn eigen race meestal nog een Ironman 70.3 elders in Europa, Venice-Jesolo dit keer. De Peemannen krijg je niet gauw van hun stuk. En zie wat er gebeurt op zaterdagochtend: stralende zon, snel oplopende temperaturen, kortom perfect triathlonweer.

Wetsuits
Wetsuits aan. Dat dan weer wel. Gelukkig slechts 1 km. zwemmen in het Grevelingenmeer, daarna 80 km. fietsen en 10 km. hardlopen over de Brouwersdam het zevende bouwwerk van de Deltawerken.
Dat was de opdracht voor de in totaal 550 deelnemers. Kennelijk schrok het kille voorjaar toch nogal wat triatleten af, want er hadden zich 680 atleten aangemeld. De Brouwersdam90 was het populairst met 368 triatleten. Die afstand werd gewonnen door Robert de Korte en Marieke Brouwers. De kwart ging naar de Belg Kevin Strubbe en de Brabantse Annabel Wouters.
Klassement op z’n kop
Na de kilometer zwemmen kwamen Stefan Timmermans en Per van Vlerken als eersten uit het water, kort daarna gevolgd door het Almeerse duo Omar Brons en Joost Friderichs. Op een dikke halve minuut volgde Robert de Korte. Hij gooide samen met andere hardfietsers het klassement bij het fietsen op z’n kop. Nadat de stofwolken waren opgetrokken kwam de EDO-Sports man royaal als eerste terug in de wisselzone. Steff Overmars was inmiddels opgerukt naar de tweede plaats op 2,5 minuut en kort daarna oud-wielrenner Sem Kroonen met de snelste zwemmers Per van Vlerken en Stefan Timmermans erachteraan. De laatste zou uitstappen bij het hardlopen.
Sem Kroonen laat zich zien
Ook Steff Overmars moest zijn inspanning op de fiets bekopen met een lichte terugval op de 10 km. Daarop ging Robert de Korte echter onbedreigd richting overwinning. Aan de finish was zijn voorsprong 2.20 minuten op ‘Terheijden-winnaar’ Sem Kroonen, die dit jaar IM 70.3 Duisburg als hoofddoel heeft. Mocht de Oosterhouter trouwens sneller gewisseld hebben, was hij ook een stuk closter bij Robert gekomen. Uit de Mylaps-tijdwaarneming valt op te maken dat Robert 3.20 minuut sneller wisselde in T1 en T2 dan Sem. Per van Vlerken maakte het podium compleet. De vierde plaats ging naar Jisk Hoogervorst, die sterk fietste en liep. Snelste loper was – zoals wel vaker – Olaf van den Bergh, die vijfde eindigde, maar wel 33.52 minuten op de tien. Steff Overmars en Joost Friderichs volgden als zesde en zevende. Amsterdammer Nicky de Beer verraste met een 8e plaats, waarna de eerste twee Belgen Nathan Jacobs en Diederik Pemen de top tien compleet maakten. Veel nieuwe namen, waardoor favorieten als Ruben Geys (11e), Erik-Simon Strijk (12e), Dirk Wijnalda (14e), Joep Staps (15e) en Wesley de Does (25e) buiten de top tien bleven. Overigens was Dirk wel veruit de snelste master, inmiddels M50 trouwens.
Marieke Brouwers kan wat hebben bij het zwemmen
Als 37e en eerste vrouw kwam Marieke Brouwers binnen. Ze kwam pas als tiende vrouw uit het water op 3,5 minuut van Anna de Wit. De Nijmeegse zwom 15.32, Daarna volgde o.m. Julia de Leeuw en Rosalinda Wedzinga. Marieke was na 19.11 klaar. Bij het fietsen met altijd wel de wind als spelbepaler kwamen twee Brabantse krachtfietsers naar voren. Marieke dus, maar ook master Hanneke van Breugel uit Best.
De Tilburgse, die we vooral kennen van sterke duathlonoptredens was duidelijk in haar element, zo kon het gebeuren dat in T2 Marieke al bijna vier minuten voorsprong had op Julia en negen op Hanneke. Met haar specialiteit – het lopen – nog voor de boeg kon er weinig meer gebeuren en was de spanning uit de race. Met 40,5 minuut over de 10 km. was de overwinning overduidelijk voor Marieke Brouwers, daarmee opvolger van de betreurenswaardige naamgenote Marieke de Leede, die vorig jaar zomer overleed. Dik zeven minuten later volgde Julia als tweede en Hanneke handhaafde zich op de derde plaats en snelste master. Rosalinde Wedzinga en Nelleke Balde waren de nummer vier en vijf. Annika Spronk, Birgit Massage en Carla van Rooijen waren eveneens goed voor een plek in de top acht van het sterke veld.
Minder bekende namen op de kwart afstand, die gewonnen werd door de Belg Kevin Strubbe voor Nijmegenaar Pelle Hoek en Jos Voets uit De Bilt. De top drie bij de vrouwen bestond uit Annabel Wouters, Tessa van der Water en Josette Voskuilen. Frisse, nieuwe gezichten waarvan we ongetwijfeld nog veel meer zullen vernemen. Rond twee uur stond alles en iedereen nog gezellig na te kaarten op de Brouwersdam. Velen besloten het nuttige met het aangename te combineren en er een dagje zon, zee en strand van te maken. De kop van het seizoen is eraf en het smaakte bij iedereen naar meer.
UT Triathlon voor titelverdedigers TV Almere en VZC
De UT-triathlon Enschede was vandaag. In de Teamtriathlon Eredivisie (afstanden 475/19/4,8) won bij de vrouwen titelverdediger TV Almere met in de gelederen Willemijn Fuite, Romy Spoelder, Silke de Wolde en de later binnen lopende Tamar Veltman (de eerste drie atletes tellen). Hellas en Kijani waren de nummers twee en drie. De Utrechtse formatie bestond uit Babette Rosman, Jony Heerink, Rina Zijgers en de niet gefinishte Nina Rosenbladt. Bij Kijani deden op deze zonnige moederdag mee: Deborah Wissink, Eva Cornelisse, Trudy Veenstra en de in de slotfase afhakende Joyce Caro. EDO-Sports en Triteam Groningen volgden als vierde en vijfde. De onderlinge verschillen waren klein, zodat er tot de laatste snik geknokt werd om de snelle tijden.
Ook bij de mannen waren de kampioenen van 2022 superieur: VZC Veenendaal won met in de gelederen Jorik van Egdom, Victor en Lucas Goene, Hidde Mollee en Gjalt Panjer. TriTeam Groningen tweede en – direct daarachter –  Rogelli/TriMates derde.
Van 1e tot en met 3e Divisie: de top drie
Het was een mooie, drukke triathlondag daar op de Campus van Enschede. Ook de lagere divisies kwamen aan bod. In de 1e Divisie mannen won Hellas 2 met Coen Smiers, Huub van den Brink, Juul van de Kruijs en Peter Deege. Zij waren sterker dan TriTeam Groningen 2 en EDOSports (met Brouwersdam-winnaar Robert de Korte!). Een thuiszege was er voor TriTeam Twente bij de 1e Divisie vrouwen met Marije Dankelman, Jasmin Sieresma, Aline Kootstra en Nynke Luijten. Zij waren duidelijk te sterk voor Hellas 2 en De Dolfijn 2.
Komen we bij de Schuitema 2e Divisie Noord. Een overwinning voor De Dolfijn 3 met ‘Deventer-winnaar’ Rick Marsman, Remus Otten, Bjorn Venema en Davide Kron. De nummers twee en drie in deze teamtriathlon waren Triteam Groningen 3 en Hellas 3. En nog een streekteam dat de overwinning opeiste: Argo Wierden won bij de vrouwen 2e Divisie Noord. Het winnende kwartet bestond uit Nadinja Schonewille, Marleen Meij, Mariel Borgerink en Melanie Prins. Tweede het team Oude Veer/DTC en derde Hellas 3.
En ook de Badmutsen.com 3e Divisie Noord opende haar seizoen in Enschede. Winst voor Aquapoldro 2 met Jeroen Hagen, Hinke van Weezep, Daan Jacobs en Ronny Angelier. De nummers twee en drie waren Hellas 4 Utrecht en TTvW Hof van Twente. Bij de vrouwen wel weer winst voor Hellas 4 (tweede winst dus voor de Utrechtse vereniging) met Emma Heitbrink, Marleen Kas, Michelle Simons en Kayleigh Langenhorst-Polman. Tweede werd TriTeam Groningen 4 en derde Triathlon Team Holten.
Tussen al dat teamgeweld door was er nog wel een individuele achtste triathlon. Deze werd gewonnen door Bart Veurink uit Hardenberg. Hij duelleerde met Aaltenaar Danny Boom, die hem bij het lopen moest laten gaan. Het tweetal bleef royaal binnen het uur, de nummer drie, Tom Driessen uit Hengelo, zat daar 51 seconden boven. Charlotte Meijers uit Goor was bijna 3 minuten sneller dan de nummer twee Saskia Bekhuis. Brons ging naar Esther Scholten.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.