Challenge Frejus voor Aernouts en Nieuwoudt; Giel Meesen en Anita Verkerk snelste NLers – WTJ 2856

ZONDAG – Het was toch al weer even geleden dat Bart Aernouts een grote wedstrijd won of zelfs een hoofdrol vervulde. Maar de Belg wachtte geduldig zijn kans af. Er waren immers oorzaken, zoals blessureleed, die hem niet langer in de vorm van Hawaii 2018 brachten. Maar zie, dat geduld werd zondag beloond met een fraaie zege in de nieuwste Challenge-race, die van het Franse Fréjus heeft gewonnen. Snelste vrouw was favoriete Magda Nieuwoudt uit Zuid-Afrika.

Op deze zondag rouleerde Aernouts weer als vanouds. Dat viel in het water nog niet op, maar dat had ook niemand verwacht. Ognjen Stojanovic was na 2 km. zwemmen de snelste in 23.26 minuten. De favorieten, zoals Sebastian Kienle, Thomas Davies en Bart Aernouts incasseerden twee minuten, maar dat was allemaal nog te overzien.

Pittig fietsen

Na het zwemmen in de Zuid-Franse badplaats bleek het fietsen toch pittiger dan verwacht. Niet alleen de afstand – ruim 100 kilometer, maar ook het geaccidenteerde terrein. De Fransman Charlie Quin was de eerste aanvaller. Hij maakte er een lange solotocht van totdat kort voor de tweede wissel toch tempomaker Sebastian Kienle samen met Aernouts en oud-wereldkampioen Cyril Viennot de dappere Quin voorbij kwamen.

In de wisselzone bleek dat een official Sebi had betrapt op een overtreding, waardoor hij vijf minuten in de penalty-box moest verblijven. Zulks tot verbazing van de Duitser, maar ook van Bart Aernouts. ,,Sebastian heeft keihard gewerkt bij het fietsen om de achterstanden teniet te doen. Het leek me niet fair om hem te bestraffen, helaas doe je er niks tegen.”

Geen duel Aernouts-Kienle: penalty Sebi

Een deel van de spanning viel daarmee weg. Geen duel Bart-Sebastian. Aernouts ontsnapte vrij snel bij Cyril Viennot en de andere concurrenten. Aan de finish had de Belg een voorsprong van 4.40 minuten. Het was sinds IM 70.3 Barcelona 2019 dat hij een grote overwinning boekte. Viennot werd tweede en de Servische topzwemmer Ognjen Stojanovic eindigde kort daarna. Zo viel Sebastian Kienle jammerlijk buiten het podium, nota bene in zijn afscheidsjaar. De Fransman Kevin Laurel en de Italiaan Antonio Limoli volgden op grotere achterstand als vijfde en zesde. Thomas Davies viel door de mand en kwam als 13e aan.

Nederlanders aan de start

Beste Nederlander was Giel Meesen op een 28e plaats op zo’n 39 minuten achterstand. De Limburger, die een paar jaar terug debuteerde met een tweede plaats op de IM 70.3 Koper was na het fietsen nog in de top 15 te vinden, maar zijn halve marathon verliep stroef: 1.32.27 uur, de 88e tijd.

Niet lang na Giel kwam Magda Nieuwoudt als eerste vrouw binnen in 4.46.13 uur. Negen minuten later was Aurélia Boulanger uit Frankrijk de nummer twee en weer een minuut verder snelste zwemster Julie Iemmolo als de nummer drie met Nikita Paskiewiez uit Monaco in haar kielzog. Nieuwoudt en Boulanger hielden elkaar aardig in balans bij zwemmen en fietsen, maar eenmaal aan het lopen kwamen de grote verschillen snel tot stand. Snelste Nederlandse was Anita Verkerk, die snel faam maakt. Ze finishte in Frejus als veertiende en daarmee zesde in haar AG-categorie.

ZONDAG 14 MEI: CHALLENGE FREJUS (FRA)
M:
28.Giel Meesen 4.45.15 (4e M25)
34.David Koster 4.47.28 (6e M30)
39.Floris van Leeuwen 4.53.28 (6e M25)
68.Quint van Leeuwen 5.09.44 (11e M25)
78.David Nijland 5.16.11 (15e M30)
167.Rob Kempen 5.53.55 (34e M30)
211.Roger Kurvers 6.20.15 (15e M55)
V:
14.Anita Verkerk 5.40.33 (6e F3o)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.