Triathlons Staphorst, Lievegem, Dendermonde en Leuven; CrossRBR Nunspeet; Zwolle; Maaike wint Geel – WTJ 2859

MAANDAG – Brouwersdam, Enschede en XTreme Amersfoort waren niet de enige wedstrijden in Nederland. Op zaterdag stond ook de kwart triathlon van Staphorst weer op het programma. Voor zover wij goed zijn geinformeerd, was het de vierde editie van deze recreatief opgezette triathlon, waar maximaal 250 atleten mee kunnen doen.

Staphorst voor Han-Peter Lucas

De organisatie berust bij de Bos Bedden Loopgroep AG ’85 (grappige naam), wielertoerfietsclub Staphorst en de reddingsbrigade Staphorst. Een man was een paar maten te groot voor de tegenstanders. Han-Peter Lucas, vorig jaar nog deelnemer op Hawaii, opende zijn seizoen op de Veluwe. De master was na 1.50.29 uur klaar en daarna was het elf minuten wachten op de nummer twee Gijs van den Berg. Niels van As eindigde op een derde plaats en vervolgens kwamen Matthijs van der Graaf en tweede master Henkjan Ruitenbeek over de gezellige finish.

Alie Snoek en Sione Jongstra winnen ook

Een echte dorpstriathlon dus daar in Staphorst, waar het zaterdagmiddag lekker warm was en ook goed druk. De winst bij de vrouwen ging ook naar een master: Alie Snoek uit Urk. Zij zette de klokken stil na 2.15.54 uur en was daarmee 3,5 minuut sneller dan Anke Meulendijks. De derde plaats was voor Kirsten Opmeer. De 1/8e afstand werd bij de mannen gewonnen door Bernard Kuiken na een vlijmscherpe sprint met Thijs Coppelmans. Beiden bleven onder het uur. Derde was Bernards broer Hans Kuiken. Als vijfde kwam Sione Jongstra al over de finish, daarmee zo’n negen minuten rapper dan de nummer twee Corine Visser. Marjolein Vels haalde brons op de sprint. Beste duo  waren De Beukers in 54.37 minuten, daarmee ook alle individuelen te vlug af.

Crossduathlon voor Vierhout en Brouwer

We blijven op de Veluwe, want in Nunspeet kwamen zaterdag de crossduatleten bijeen. De MaxiPromo duathlon leverde een overwinning op voor wielrenner Maarten Vierhout. Hij was 44 seconden sneller door de bossen gecrosst dan Arjan Hofman, die tweede werd. Brons ging naar Rutger Johannink, waarna kort daarop Mark Schreurs volgde. Andere kanshebbers als Arnold van der Streek (6e), Joost Christiaans (7e) en Eric Platte (8e) kwamen zaterdag tekort.

Foto: Marco van Doorn

Een mooi startveld bij de vrouwen, waar Kyra Brouwer – net terug van het WK Ibiza, waar ze vierde werd – de race naar zich toetrok. De Amelandse was 1.20 minuut sneller dan Laura Gorter. Daarachter kwamen Sterre Witteveen, Julia Besselen en Esther Strijker over de finish. Mooie wedstrijden over een prachtig parcours en ook hier zonnige omstandigheden. Trouwens waarom zouden crossduathlons altijd in de kou en regen gehouden moeten worden? Kan toch prima het hele jaar door?

Zwemloop Zwolle voor Akkerman en Hofenk

Halverwege Nunspeet en Staphorst kwamen we zaterdag in Zwolle uit, waar toevallig in en rond het openluchtbad net een zwemloop gaande was. De overwinning ging wederom naar Erwin Akkerman die de 500/5 aflegde in 26.50 minuten. Tweede en derde waren Max de Vries en Jos Wilbrink. Snelste vrouw was Marion Hofenk in 37.02. Zij kreeg op het podium gezelschap van Maaike Boschman en Charlene Geertsema. De jeugdwinnaars waren Ilse Sitters, Thom Pullen en Sara Slabbekoorn.

Halve van Lievegem: Annemarie Rustenburg tweede

Van Nederland zakken we af naar onze zuiderburen, waar ook diverse triathlons op het programma stonden. Zondag was de tweede editie van de halve van Lievegem. Twee kilometer zwemmen in best fris water, maar gelukkig konden de atleten zich vervolgens opwarmen aan 90 km. fietsen en een halve marathon lopen.

Het was laatbloeier Nicola Christiaens uit Wieze, die een perfect loopnummer winnend afrondde. De inhaalrace op die 21 kilometer ging van de achtste naar de eerste plek. Het leek er lange tijd op dat Brecht van Vooren zijn zege van vorig jaar kon prolongeren. Tweede uit het water, op kop bij het fietsen, maar tegen de loopbenen van Christiaens was hij niet bestand. Sterker nog: in de slotfase ging Tom Defoort hem nog voorbij in de strijd om zilver. Tweede zege voor Nicola Christiaens in een week tijd (Veurne en Lievegem).

De Nederlandse successen spitsten zich toe op de vrouwen, waar Annemarie Rustenburg een mooie tweede plaats behaalde en datzelfde gold voor Hawaii-ganger Claudine Jansen, maar dan bij de F50. Niemand van de triatletes kon overigens tippen aan Lize Paridaens. De Vlaamse was klaar in 4.34.21 uur en dat was bijna een kwartier sneller dan Annemarie. De derde plaats ging naar de Belgische Elise Farazijn. In totaal deden 237 deelnemers mee in Lievegem. Mooie score ondanks de concurrentie in eigen land van nog drie wedstrijden.

ZONDAG 14 MEI: HALVE TRIATHLON LIEVEGEM (BEL)
M:
37.Pieter Roeloffs 4.32.38 (9e M40)
133.Joris Tolenaar 5.18.01 (33e M40)
148.Sander van Doorn 5.21.34
151.Mathieu Verbruggen 5.23.38
V:
2.Annemarie Rustenburg 4.49.00
11.Claudine Jansen 5.23.28 (2e F50)
18.Maaike Frijters 5.46.27

City Triathlon Leuven voor Matthys en Verjans

De City triathlon van Leuven haalde maar liefst 500 deelnemers naar de oude Universiteitsstad. Allemaal legden ze de sprint (1/6e) afstand af, eerst een pro-wave, vervolgens rolling start. De organisatie liet een paar jaar geleden de halve afstand los en maakte er voor de Leuvenaren een makkelijkere instap-triathlon van. De winst ging naar Dries Matthys, die Lukas Bosmans en Tom Mets zijn hielen liet toonde. Snelste vrouw was Sarah Verjans uit de rolling start, waardoor Laura Swannet andermaal met een tweede plaats genoegen moest nemen. Het scheelde 1 tel. Derde eindigde Friedel Cuypers.

Dendermonde en winst Maaike Vooren in Geel

Nog een City-triathlon, maar dan in Dendermonde. Daar was de kwart afstand voor het zwemmen ietwat ingekort. De overwinning ging naar Tom van der Hoogerstraete met naast hem op het podium Merten Breye en Stenn Goetstouwers. Het vrouwenpodium bestond uit Katrien Verstuyft, Nathalie Verschelden en Katrijn Janssens. Tom en Katrien verdedigden met succes hun titels van vorig jaar. De Nederlander Tim Beerens was op een 55e plaats beste landgenoot.

Overtuigende zege Maaike Vooren

Van alle Belgische wedstrijden uit het voorbije weekend is Geel bij Nederlanders het meest bekend. De voorjaarsklassieker dateert al uit de jaren tachtig en kende legendarische winnaars als Rob Barel en Dennis Looze. Ook dit keer kwam er een Nederlandse zege bij, want Maaike Vooren was de snelste vrouw. De Alkmaarse kwam al met 2,5 minuut voorsprong uit het kanaal Bocholt – Herenta-la en vergrootte die voorsprong bij het fietsen tot vijf minuten, waarna de tien kilometer lopen nog eens vijf minuten extra bonus opleverden. In 2.05.40 uur was Maaike al klaar, waarna de nummer twee Sharon van Leuven met 2.15.07 uur lang op zich deed wachten. Derde werd Els Goris uit het Belgische Beerse. Voor de Alkmaarse, uitkomend voor Kijani, een mooie opsteker voor het NK halve afstand, waar de eerste piek van het seizoen ligt.

Bij de mannen geen Nederlanders. De winst ging naar Niels Vanhove uit Lommel. Hij was veruit de sterkste fietser van het pak. De tweede plek was voor Deurnaar Filip van Craenenbroeck en brons ging naar Wim de Buyser uit Willebroek nipt voor favoriet Lander Dircken.

Zwevegem

In de Fun-triathlon van Zwevegem waren geen Nederlanders actief. Matteo de Ridder en Emma Cottenie waren de twee welverdiende winnaars. De organisatie focuste vooral op de vele jonge Belgische talenten in diverse jeugdseries over korte afstanden.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.