Wrap-up races: Challenge Vansbro; Metz met Menno/Anne; Noyon; Brasschaat; The Cave – WTJ 2952

ZATERDAG – Of we ooit helemaal bij zullen raken met ‘achterstallige’ wedstrijduitslagen? We zullen zien. Voorlopig ligt er nog een heel voorraadje op de kast.

We beginnen nog met zaterdag, de eerste van twee Challenge-races dit weekend. Zondagochtend is o.m. Els Visser begonnen met Challenge Walchsee, Oostenrijk. Gisteren was de Challenge Family voor de tweede keer te gast in Zweden, in Vansbro op precies te zijn.

Trautman en Bergsten winnen Zweedse Challenge

Daar deden 360 triatleten mee aan de halve afstand. Winnaar was de Zuidafrikaan Matt Trautman in 3.34.59 uur. Eerder won hij ook al eens Almere Challenge. De Zweedse favoriet Robert Kallin werd op zijn waarde geklopt door de Zuidafrikaan. Kallin finishte in 3.39, brons ging naar de Noor Jorgen Gundersen.

Esther Visser wint F30-klasse 

Wel Zweeds succes bij de vrouwen, want Anna Bergsten was duidelijk de sterkste. De winnares van Ironman Nieuw-Zeeland – de laatste winnares die Mike Reilly binnenpraatte – deed 4.10.02 uur over de drie afstanden. Die snelheid had Justine Guerard uit Frankrijk niet in de benen. Op bijna zeven minuten achterstand kwam ze als tweede over de finish.

Brons ging naar Sonia Bracegirdle. De Nieuw-Zeelandse waren we bijna uit het oog verloren. U kent haar wellicht nog van het Ironman Maastricht-jaar waarin ze samen met Els Visser zwom. In die tijd verbleef ze in Nederland en werd kortstondig geadopteerd door Team4Talent. Zes Nederlandse deelnemers en eentje op een podium. Esther Visser was behalve achtste in de totaaluitslag ook snelste F30. Mooie prestatie van ‘de andere Visser’.

1 JULI: CHALLENGE VANSBRO (ZWE)
M:
73.Allard Haarman 4.34.46 (9e M35)
164.Maarten Uttien 5.19.11 (22e M45)
223.Gert-Jan van Brummen 6.07.13 (29e M50)
V:
8.Esther Visser 4.40.37 (1e F30)
33.Maaike Kroeze 5.17.24 (7e F40)

Ja en dan duiken we nog even terug in de maand juni, want Rachel Klamer was dan wel op hoogtestage. Ze kwam niet, zoals in Holten iedereen vermoedde, rechtstreeks vanuit Frankrijk naar Overijssel. Nee, vorige week testte ze zich eerst in de Bundesliga Triathlon van Schliersee, de bekende Sixtus Alpentriathlon. Zwaar parcours, waar ooit Eric van der Linden en Rob Barel furore maakten. Voor de Bundesliga ging het om de sprint afstand. Rachel werd – net als zaterdag in Holten – tweede. In dit geval finishte ze tussen twee Duitse collega’s in. Lisa Tertsch won, Tanja Neubert werd derde. Bij de mannen was voormalig Holten-winnaar Lasse Nygaard Priester de snelste. De Duitser klopte landgenoot Rico Bogen. De Holten-winnaar van vorig jaar, Sergio Baxter Cabrera, eindigde op een derde plaats.

Karin zevende in GP run-bike-run Noyon

In het Franse Noyon was op 25 juni de GP run-bike-run. Zoals we weten, kennen die wedstrijden altijd een topbezetting. Emile Blondel Hermant was de Franse winnaar voor de Belg Vincent Bierinckx en een tweede Fransman Valentin Andre. Snelste vrouw was opnieuw Marion Legrad met Emma Wasser en de Belgische Maurine Ricour op de plaatsen twee en drie. Nationaal kampioene Karin Nieuwenhuijsen finishte in het topveld op een sterke zevende plaats. In de 2e divisie vrouwen was het Fiona Cornet uit Frankrijk, die won. Verrassend was de negende plaats voor ‘nieuwkomer’ Amber van Oort. In de derde divisie tenslotte de winst voor Alexis Cacheux en een twaalfde plaats voor Mats Keulstra.

GP Metz met Menno en Anne

Vrijwel alle grote namen waren zaterdag in Holten of in Krakow. Toch had ook Metz een topbezetting, want daar was de derde Grand Prix Triathlon. De Australiër Matthew Hauser – rechtstreeks ingevlogen vanuit Canada waar hij de WTCS won – was ook in de stad aan de Moezel te sterk voor iedereen. Een toppodium trouwens, want Alex Yee werd er tweede en de Fransman Dorian Coninx derde. Tegen dit geweld moest Menno Koolhaas opboksen. Dat deed hij met verve, want de Nederlander eindigde knap op een 15e plaats.

Bij de vrouwen verrasten twee Russische deelneemsters: Valentina Riasova won, de Zwitserse Cathia Schar werd tweede en Diana Isakova was blij ook weer eens internationaal te kunnen sporten. Ze finishte als derde. De Nederlandse inbreng kwam van Anna Witteveen, die in het sprintgeweld een 23e plaats bemachtigde.

Elena derde in Brasschaat

Komen we in België terecht, waar vorige week de Parktriathlon van Brasschaat werd gehouden. Deze oudste triathlon bij onze zuiderburen was lange tijd een halve afstand, tegenwoordig de kwart. De winst ging naar Siebe de Winter voor Emilio Hernaert en Lander Dircken. Snelste vrouw was Lotte de Vet (zusje van Hanne) met Britt Heirman op een tweede plaats. Brons ging naar de in Tilburg studerende Elena Ecker, geboren Oostenrijkse.

Marion Tuin derde in The Cave Triathlon

In Eeklo werd de kwart triathlon gewonnen door Devlin Derudder en Marlies de Nul. Veruit de meeste Nederlanders, die vorig weekend bij onze zuiderburen actief waren, deden mee aan The Cave Triathlon, ook wel Caveman genaamd. Daar is het bijzondere parcours debet aan. Zwemmen in het Albertkanaal, fietsen over o.m. de Slingerberg en bij het lopen door de vermaarde mergelgrotten van Kanne Riemst. De winst op de 90 (1/79/10)-afstand ging naar de Belg Tom Vaelen in 3.07.17. Hij versloeg Julian Nicolas en Joris Aerden. Bij de vrouwen bestond het podium uit Friedel Cuypers en Sarah Verjans, waarna Marion Tuin de derde plaats in nam. Ook Marion duikt vaak plots op in de meest verrassende wedstrijden, zijnde niet meer per se de grote (en dus dure) races. Ciska Hensen eindigde vijfde, Dianca Meurs achtste, Christine Buitendijk negende en Chantal Berendsen tiende, tevens 3e F40. Op deze afstand haalde good-old Jan Cuijpers een tweede plaats bij de M60. Stan Ockers was op de 20e plek beste Nederlander, tevens vijfde M40.

Dieter Boeye had topweekend

The Caveman kort kende een opvallende winnaar. Dieter Boeye was daags tevoren op het open NK Rotterdam nog tweede geworden achter Youri Keulen en was nu de snelste in het bijnummer. Tuur Lemmens en Maarten Appelmans moesten het afleggen tegen dit sterke Belgische talent. Snelste Nederlander was Laurens Jansen op een vijfde plaats. Bij de vrouwen was de Nederlandse Floor van den Brand goed voor brons. Ze moest alleen winnares Odil Wittemans en Martine Peeters voor laten gaan.

Olympic E-Sports Singapore

Tot slot in dit ‘inhaal-overzicht’ een wat vreemde eend in de bijt, zeker zo in de zomermaanden. Maar in Singapore waren vorige week de Olympische e-sport Games en daar stond triathlon ook op het menu in de Mixed Relay. Geen Nederlandse triatleten in het Europese team dat tweede werd. De winst ging naar Oceanie met Jack Latham, Lucy Evans, Coen Anderson en Hannah Pollock. Geen al te grote namen uit de triathlonscene dus, maar ook wel verklaarbaar als zo’n competitie middenin het buitenseizoen wordt gehouden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.