Verklaring Stichting Sportdokters.nl over het afgelasten van Triathlon Stein vandaag

ZONDAG – Het afgelasten van de triathlon Stein leidde zaterdagavond al tot veel commotie op de social media-kanalen en dat gaat vandaag nog wel even door. Om enige duidelijkheid te scheppen hebben we Guusje Vrehen gevraagd tekst en uitleg te geven over deze beslissing. Guusje – zelf ook triatlete – is voorzitter van de Stichting Sportdokters.nl en coordinator evenementen en veiligheid o.a. bij de triathlon Stein, maar bij tal van andere evenementen.

Het woord is aan Guusje:

Wanneer neem je de juiste beslissing?

Vandaag, stond triathlon Stein op de NTB kalender. Al geruime tijd was het duidelijk dat er warm weer voorspeld was.

De organisatie en St Sportdokters hebben vanaf maandag voorafgaand aan het evenement, dagelijks meermaals overleg gehad over de aanpassingen die er eventueel zouden moeten plaatsvinden. Deze aanpassingen en adviseringen staan omschreven in het Hitteprotocol Duursport, wat onlangs in gepresenteerd voorafgaand aan de Rotterdam Marathon, tevens onderdeel van de Veldnorm Evenementenzorg.

Reactie
Om enige onrust binnen de atletengroep weg te nemen wil ik graag een kort commentaar geven over het feit waarom eerder op de dag was besloten om het parcours aan te passen en later op de dag word besloten om alsnog te cancelen.

Reden hiervoor is dat wij als medische dienst, op zaterdagnamiddag betrokken waren bij en hardloopevenement waarbij, ondanks het zeer streng aangepaste hitteprotocol, een 30 tal atleten overvallen werden door een heathstroke. Er werd pas na 18.00 uur, gestart, zonder zon, in de schaduw, sproeiers, douches, sponsposten, extra waterposten etc. Echter ondanks deze maatregelen kon niet voorkomen worden dat er toch nog een groot aantal deelnemers onwel werden. De
wedstrijd was om 19.45 uur afgelopen echter de medische dienst was nog volop bezig met het laatste slachtoffer die uiteindelijk naar het ziekenhuis vervoerd moest worden.

Guusje Vrehen: ,,De atleet was nog niet buiten bewustzijn, armen en benen waren ernstig verkrampt, schuim stond op zijn mond en hij schreeuwde, hij schreeuwde zo hard, dat het door merg en been ging. Dit soort casuistieken heeft niet alleen impact op familie en vrienden die bij het slachtoffer waren, maar ook op de hulpverleners”.

Met 4 artsen /verpleegkundigen werd deze atleet gestabiliseert, ondertussen werd zijn vrouw opgevangen die gealarmeerd was door vrienden, hectiek en angst was duidelijk zichtbaar bij iedereen die zijn zorgen had om deze atleet.

Spoedoverleg
Op basis van bovenstaande en de jarenlange ervaring van Sportdokters bij overige (triathlon) wedstrijden, heeft er aansluitend een spoedoverleg plaatsgevonden met diverse artsen waaronder een SEH arts een Intensivist en de GHOR en de organisatie van Triathlon Stein. De combinatie temperatuur 33 graden met de hogeluchtvochtigsgraad waarbij een gevoelstemperatuur ontstaat van 41 graden, maakt dat de gezondheid en veiligheid van atleet, organisatie, vrijwilligers, jury en publiek niet langer kon worden gewaarborgd, ondanks alle zeer goed getroffen maatregelen vanuit de organisatie en medische dienst.

Het veel gehoorde argument van atleten dat men een eigen verantwoordelijkheid heeft is natuurlijk waar, echter op het moment dat het lichaam niet meer wilt en stagneert, komt de atleet in de medische unit terecht. Dan kan een medische dienst het nog zo goed voorbereid hebben met adequate SEH artsen, SEH / IC verpleegkundigen, ambulanceteams etc, maar als het lichaam (lees: het brein en of het hart) ermee stopt, staat ook de medische dienst machteloos en gaat de natuur zijn werk doen. Dit is een absoluut onwenselijke situatie voor de atleet en zijn familie maar ook zeker voor de organisatie.

Derhalve hebben wij als medische dienst, in goed onderling overleg met alle betrokkene, dit advies afgegeven. De organisatie heeft intern dit advies en besproken en zijn uiteindelijk tot de conclusie moeten komen dat er geen andere optie was om de race te annuleren.

Opgemerkt dient te worden dat er vanuit Veldnormen Evenementzorg een werkgroep begonnen is met het samenstellen van richtlijnen waar een medische dienst aan moet voldoen om te mogen werken binnen evenementen die vallen onder de “niet gemotoriseerde duursport”. Hier valt de triathlonsport ook onder.

Namens Stichting Sportdokters.nl
Guusje Vrehen

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.