Triathlon Stein gecanceld vanwege het extreme weer; Klazienaveen vooralsnog wel – WTJ 2964

ZATERDAG – Dat natuurelementen steeds vaker roet in het eten gooien bij triathlonorganisaties is bekend. Blauwalg, storm, regen enzovoorts. Het speelt allemaal een rol bij het al dan niet doorgaan van een triathlon.

Dit weekend is het weer extreem warm in ons land (ook elders in Europa overigens). Dat betekent gepaste maatregelen. Vathorst en Klazienaveen trokken zaterdag al het hitteprotocol uit de kast. De wedstrijden begonnen vroeger, er waren meer verfrissingsposten etc. Inkorten was nog niet aan de orde, maar bij de Limburgse triathlonklassieker in Stein was de hele dag koortsachtig overleg.

Aanvankelijk was het advies de race over de lange afstand in te korten. De andere series liepen nog geen gevaar. Het eerste statement van de organisatie was als volgt:

Zoals het er nu naar uitziet, is er zondag sprake van extreme weersomstandigheden met een temperatuur van 33 graden en noodweer tegen het einde van de middag. Als organisatie hebben wij natuurlijk de prioriteit om de veiligheid en gezondheid van alle deelnemers te kunnen waarborgen.

Besloten was toen de lange afstand terug te brengen tot 1/42/8. De sprint zou gelijk blijven en er komt geen afterparty. Dat laatste omdat het noodweer overtrekt.

Vanavond is alles nog eens aangescherpt en is besloten de hele wedstrijd af te gelasten. Voorzitter Roger Cuijpers is er goed stuk van: ,,Helaas kan er niets doorgaan. We hebben een negatief advies van de medische deskundige gekregen voor wat betreft de doorgang van de triathlon. Dit alles vanwege het warme weer en de hoge luchtvochtigheid. Wij hopen op eenieders begrip.”

Twee weken terug ging Ironman West-Friesland wel door, maar daar raakten ruim 80 bezoekers en een paar triatleten oververhit. De race ging wel tot het einde door.

De andere triathlon – in Klazienaveen – met ook Teamcompetities staat vooralsnog wel op het programma, al schijnen de onweersbuien zondagmiddag vooral langs de noordelijke provincies en ook Drenthe te trekken. Laten we hopen op een normaal verloop van de wedstrijden aldaar. Zaterdag ging het goed, zondag is dag twee in Klaziena.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.