WOW: Jan Frodeno van andere planeet in PTO US Open!!!; Lekkere start Nederlanders EK sprint – WTJ 3004

VRIJDAG – Wat een droomrace in Milwaukee! Zojuist won Jan Frodeno zijn voorlaatste race en gaf daarmee zijn toch al inposante erelijst nog eens extra glans. De bijna 42-jarige (!) Duitse toptriatleet was de snelste in de PTO US Open in Milwaukee, USA. Hij versloeg niet alleen Olympisch kampioen Kristian Blummenfelt, maar bleef het hele topveld de baas.

Allemaal naar Nice voor mooi afscheid Frodeno!

Blummenfelt kampte tot drie keer toe met kramp en moest genoegen nemen met een vierde plaats. Zilver en brons gingen naar de Amerikaan Jason West en brons voor Kristian Blummenfelt. Maar kippenvel tot over het hele lijf bij de sublieme prestatie van Jan Frodeno, die de triathlonsport sinds 2008 al in zijn greep houdt. Veel triatleten zullen opgelucht zijn dat hij onlangs zijn pensioen aankondigde. Dat wordt hoe dan ook een afscheid in stijl: op 10 september in Nice, het WK Ironman. Onze tickets naar die race zijn al geboekt (sorry Almere)! Voor dat pensioen weet Frodo zich na vandaag verzekerd van nog eens een ton extra, de hoofdprijs in deze PTO-race.

 

De race in Milwaukee

Het zwemonderdeel is de fraaie groenblauwe Kinnickinnick River bracht meteen de eerste schifting in het 30 triatleten tellende topveld. Met de lange ‘Australian Exit’ tussen de 1900 meter in het water was het voortdurend Aaron Royle die het veld aanvoerde op een zwemmende kopgroep van acht man.

Achter de Ozzie waren het Ben Kanute, Josh Amberger, Kristian Blummenfelt, Marc Dubrick, Daniel Baekkegard, Matthew Sharpe en…Jan Frodeno die binnen tien seconden van elkaar het water weer in doken voor de tweede swim-lap. Het achttal bleef bijeen. Royle stapte als eerste het verhoog op vanuit het water, maar het was Blummenfelt die zo snel wisselde dat de Noor meteen de leiding over nam.

Blummenfelt liet er geen gras over groeien en zette meteen de turbo erop. Achter hem was het in de aanvangskilometers op de brede highways van Milwaukee aanvankelijk Ben Kanute en Aaron Royle, maar in het enige stuk vals plat werden de verschillen gemaakt en kwamen de turbo-fietsers boven drijven.

Margirier en Ditlev snellen naar voren

Na de eerste ronde had Blummenfelt zo’n 35 seconden voorsprong op Baekkegard en de andere mannen van de kopgroep in het water. Dat veranderde langzaam maar zeker wel. Eerst was het de Fransman Mathis Margirier (Samorin-winnaar), die de leiding over nam van de Noor, vervolgens dook ook Magnus Ditlev de top tien in en wel zodanig dat hij aansluiting kreeg bij de kop. Twee rotten in het vak lieten zich niet gek maken: Blummenfelt en Jan Frodeno hielden contact met de snelle fietsers. Daarna was er het gaatje naar Frederic Funk op een vijfde plaats op driekwart minuut. Amberger, Baekkegard en Royle vonden elkaar op een dikke minuut. Vanuit de achterhoede kwam ook Sam Long de top tien in, maar toch al op dik 3 minuten achterstand.

Kramp bij Blummenfelt

In T2 waren het Ditlev en Margirier, die als eersten wisselden met Blummenfelt en Frodeno in hun spoor. Terwijl de Deen, Fransman en Duitser makkelijk naar hun fietsrek liepen, stond de Noor bij het afstappen plots stil. Kram in het linkerbovenbeen. Zijn wissel was een stuk trager dan de andere drie, zodat in de eerste van vijf rondes lopen Ditlev, Margirier en Frodeno de kopgroep vormden.

Jan loopt meteen weg

Niet voor lang, want Jan heeft er zin in. In zijn voorlaatste race na een glansrijke loopbaan waarin hij door vrijwel iedereen als de Greatest Athlete of All Time (GOAT) genoemd word, gaat hij erop en erover bij Ditlev en Margirier op jacht naar een voortreffelijk toetje. De twee achtervolgers blijven samen lopen, Blummenfelt probeert aansluiting te krijgen, maar een na een paar kilometer slaat het krampduiveltje opnieuw toe. Nee, dit wordt andermaal geen zij-aan-zij-gevecht tussen de Noor en de Duitser. Die kansen lijken haast verkeken, enkel nog het WK in Nice op 10 september.

Age is just a number

Maar wat een race voor de als vanouds doorstampende Duitser. Over dertien dagen wordt ie 42! Maar age is just a number. Zijn voorsprong loopt langzaam op. Een halve minuut op Ditlev, iets meer op Margirier. Frodeno geniet van de crowd, die hem toejuichen. Hij zweeft, loopt in die mooi tred met dat lange rechte lijf van hem. Genieten met een grote G, gelukkig alles mooi in beeld dankzij Eurosport. Vorige week BBC al in Sunderland, kijken wat we dit weekend van Tallinn, Yeongdo, Norseman en Londen aan livestreams te zien krijgen.

Alles gewonnen

De laatste ronde gaat in. Drievoudig Ironman-kampioen, tweevoudig Ironman 70.3-wereldkampioen, 3 voudig Europees Ironman kampioen, Olympisch kampioen, lange tijd wereldrecordhouder. Werkelijk alles heeft hij bereikt en nu dus ook een grote PTO-race. Wat kunnen we nog meer zeggen? Hij weet het. Tong gaat af en toe buiten boord, maar vooral zien we een smile van oor tot oor bij de in Girona woonachtige Oosterbuur. Jan neemt ruim een minuut voorsprong op Margirier, die dan weg is bij de moeizaam lopende Ditlev. Even later valt de Deen uit. Vanuit de achterhoede komt de Amerikaan Jason West opzetten. Hij gaat vanaf de tiende positie op jacht naar een podiumplaats, achterhaalt Bendix Madsen, Baekkegard, Sam Long en komt zo vanzelf ook bij Kristian Blummenfelt, die na zijn krampaanvallen steeds weer in een ritme komt maar kansloos is voor de zege.

Die gaat naar the one and only Frodeno!!! De op drift geraakte Jason West pakt zilver en brons gaat alsnog naar Kristian Blummenfelt. De dappere Margirier moet genoegen nemen met een vierde plaats. Sam Long is de nummer vijf, Daniel Baekkegard zesde. Vervolgens kwamen David McNamee, Bradley Weiss, Gregory Barnaby en Sam Appleton over de finish.

++++++++++

EK Supersprint: vrijwel alle Nederlanders door naar finale

We gaan ook nog even naar eerder op de vrijdag, want in het Turkse Balikesir begonnen die dag de Europese kampioenschappen Supersprint. Na de coronajaren is de Europe Triathlon afgestapt van het EK sprint en is het vervangen door het EK Supersprint. De kampioenen tot dusverre: Henry Graf/Jule Berhrens in Kitzbuhel en Leo Fernandez en Tilda Mansson in Olsztyn. Nu dus in het Noordwestelijke Balikesir.

Lekkere serie voor Richard

Halve finales waarbij de top 15 zich rechtsreeks plaatste voor de finales morgen. Dat ging Richard Murray van alle Nederlanders het beste af. Wellicht was de Mixed Relay afgelopen zondag een missertje, maar Richard is wel degelijk in vorm. Na zijn vijfde plaats in Sunderland won ie nu soepeltjes zijn halve finale met de Duitsers Lasse Nygaard Priester en Jonas Ostergold op de plaatsen twee en drie. Dat voelt goed aan voor Richard, kan niet anders.

De tweede halve finale leverde een achtste plaats op voor Mitch Kolkman. Zijn serie werd gewonnen door Portugees Ricardo Batista met 2e en 3e Brian Tence en Emil Holm. De derde reeks dan. Geen Nederlanders wel een zege voor de Italiaan Nicola Azzano voor Itamar Levanon uit Israël en Oostenrijker Jan Bader. De 21.09 minuten van Richard was trouwens verreweg de snelste tijd.

Barbara soepeltjes naar finale

De 270 m zwemmen, 8 km. fietsen en 1,7 km. lopen werden ook door de vrouwen snel afgelegd. Barbara de Koning liep soepeltjes naar een tweede plaats in de eerste reeks, die gewonnen werd door Tanja Neubert. De Britse Jessica Fullagar – vorige week een hoofdrol in de Mixed Relay Sunderland – eindigde derde. Marit van den Berg was in deze reeks de nummer twaalf en komt zaterdag ook uit in de finales.

Ook de tweede halve finale ging naar een Duitse: Selina Klamt versloeg twee Françaises  Audrey Merle en Mathile Gautier. Rani Skrabanja was niet in goede doel. Ze was niet bij de voorsten te vinden na het zwemmen, moest de groepjes laten gaan en perste er ook geen lekker looponderdeel uit. Resultaat: 21e. Voor de Limburgse morgen helaas geen finales.

Rick en Joran 13e en 14e

De junioren deden hetzelfde. De eerste reeks jongens – zonder Nederlanders – ging naar Joao Nuno Batista. De tweede was een Hongaars duel in het voordeel beslecht van Gyula Kovacs. Rick van der Knaap scoorde een 13e plaats. In de derde was het de Spanjaard Jose Ramon Jimenez Blazquez, die de fotofinish-sprint won. Maar kwalificeren was het belangrijkste, dus zie je vaak atleten in de slotfase met de rem er op. Joran Stobbe eindigde 14e.

Sonja en Aniek allebei zesde

Bij de meisjes Nora Romina Nadas uit Hongarije in de eerste reeks winnares en Sonja de Koning finaleplaats dankzij een zesde plaats. In de tweede Bethany Cook (dochter van Glenn Cook en Sarah Coope) de snelste en ook hier Aniek Mars vlotjes naar de finale dankzij een zesde plaats. De derde – zonder Nederlanders – was voor topfavoriete Margareta Vrablova uit Slowakije.

Morgen dus de finales, zondag het EK Mixed Relay.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.