Almere gaat op voor haar achtste EK lange afstand; Veel kampioenschappen bij Challenge/Start2Finish – WTJ 2147

DONDERDAG – Geen stad of organisatie in Europa waar vaker het Europees kampioenschap triathlon is gehouden dan Almere. Vandaag is bekend geworden dat de Challenge-organisatie voor de achtste keer het EK lange afstand krijgt toegewezen. Tel daarbij op de twee wereldkampioenschappen 2008 en 2021 en ontelbare Nederlandse kampioenschappen en het moge duidelijk zijn dat de Sportbonden graag een beroep doen op de expertise die de organisatie in Almere in huis heeft.

Roth en Almere 

We kunnen dus wederom dichtbij huis de Europese atleten bewonderen op de volledige afstand. Afgelopen jaar was het EK in Roth. Door de pandemie was dat evenement uitgesteld met als gevolg dat EK en WK binnen een week van elkaar zaten. Die situatie doet zich volgend jaar niet voor. Het WK lang van de World Triathlon hangt nog, want het Australische Townsville heeft zich terug getrokken. Of daar nog een nieuw WK tegenover komt met sowieso al twee WK’s Ironman in St. George en op Hawaii is zeer de vraag.

Rijst wel de vraag of World Triathlon genoeg bids krijgt om hetzij de Multisport Championships, hetzij de WK (EK) lange afstand te mogen organiseren. Voor het EK gaat Europe Triathlon graag in zee met Challenge, maar die hebben maar 2 heles: Roth en Almere (de derde hele is op Taiwan). Ironman heeft zijn eigen EK (in 2022 Hamburg/Frankfurt) en klassiekers als Embrun en Elbaman staan ook niet in de rij.

Altijd spannend

Almere vindt plaats op 10 september 2022. Er wordt al gesproken over de lange termijn en daarmee ook de EK’s van 2023 en 2024 naar de stad waar in 1983 voor het eerst een triathlon werd gehouden. In 1985, 1991, 1999, 2006, 2014, 2017 en 2019. Racedirector Richard Belderok kijkt er alvast naar uit. ,,We hebben op voorgaande kampioenschappen favorieten hun status zien waarmaken, maar ook verrassingen meegemaakt. Het was steeds weer spannend hoe de race zich zou ontwikkelen. Dus ja, we kijken uit naar ongetwijfeld een spannende strijd volgend jaar.”

President Renato Bertrandi van Europe Triathlon is ook enthousiast. ,,Het is prachtig dat we in 2022 terugkeren naar Almere. Het is een stad die triathlon ademt en samen hebben we een rijke historie opgebouwd. Intussen werken we aan meer onvergetelijke triathlonmomenten, inclusief dit EK.” Challenge CEO Jort Vlam ziet het EK als start voor de volgende 40 jaar Almeerse sportgeschiedenis. ,,We staan klaar voor een volgende episode met dit EK na een prachtig 40-jarig jubileum.”

Snelle race

Almere had dit jaar een van de snelste races ter wereld. Kristian Hogenhaug kroonde zich wereldkampioen in een tijd van 7.37.46 uur, de vijfde tijd ooit. Sarissa de Vries greep de titel in 8.32.05, de negende tijd ooit. Daarnaast werd tientallen nationale records gebroken. Vlam rekent volgend jaar op nog snellere tijden. ,,Ons parcours ligt onder zeeniveau, gaat door polders en is compleet vlak. Met gunstige weersomstandigheden kun je tot ongekende prestaties komen hier. Met veel plezier verwelkomen we alle atleten volgend jaar weer.”

Behalve het EK is Almere dus ook NK lange afstand. Ook daarbij geldt: Ironman Maastricht zit er waarschijnlijk niet meer op te wachten, Frysman en Gelreman zijn niet aangesloten bij de NTB, dus dan is de keuze snel gemaakt.

NK duathlon terug naar voorjaar

En dus zetten Challenge/Start2Finish zich volgend jaar weer schrap voor veel kampioenschappen. Het NK standaard triathlon in Rotterdam (tegelijk met NK zwemmen, turnen en boksen, dus handig voor de media! Ze noemen het NLnl en is daarmee de nationale variant van de European Games zoals eerder in Berlijn/Glasgow en volgend jaar in Munchen), het NK sprint in Nijmegen, het NK duathlon in Almere. Dat laatste werd vandaag ook duidelijk. Op 16 april mogen Daan de Groot en Diede Diederiks hun titels alweer verdedigen, die ze in oktober veroverden. Terug naar het voorjaar dus, waar de Tijdrit Almere altijd al zat en sinds een aantal jaren ook het NK duathlon aan gekoppeld is. De uitwijk naar oktober had afgelopen jaar alles te maken met Covid-19 uiteraard.

Nu zit de duathlon weer aan de vooravond van het triathlonseizoen, zoals dat vroeger de Powerman Holland was, een mooie graadmeter dus voor de vorm. Het NK is voor alle categorieën en verschillende afstanden. Ook de ploegentijdrit wordt wegens succes geprolongeerd.

 

.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.