NK duathlon Borne voor Daan de Groot en Aline Kootstra; Jubel Veenendaal; Renkum; Anna Paulowna; Zaltbommel – WTJ 3016

MAANDAG – Hoogste tijd voor een rondje nationaal. De wedstrijden van afgelopen weekend geven daar alle aanleiding toe. Te beginnen natuurlijk met het NK run-bike-run in Borne. De organisatie afficheert zichzelf als de ‘mooiste run-bike-run’ van Nederland en dat is ze ook.

Het heeft o.i. lang geduurd vooraleer deze klassieker zich openstelde voor een Nederlands kampioenschap. De sfeer, het enthousiaste publiek en het leuke parcours eindigend op het bruisende Dorsetplein maken dat deze wedstrijd het ook echt verdient. Trouwens de duatleten verdienen het ook om hier hun titelstrijd te leveren. Hopelijk putten nieuwe duathlon-organisaties hier inspiratie uit, want de kalender met wegduathlons is in ons land feitelijk veel te klein.

De wedstrijd kende een goede opkomst met steeds gevulde podia in alle leeftijdsgroepen. En dat zijn er tegenwoordig heel wat, want ook de M/V25, M/V30 en M/V35 tellen tegenwoordig mee op een NK, feitelijk dus parallel aan hoe het er bij WK’s/EK’s aan toe gaat.

Voor Daan de Groot was het een NK om zich weer eens in de kijker te sporten. In Sittard op het sprint-NK viel hij nog buiten het podium, in Overijssel greep hij dankzij ijzersterk fietsen zijn vierde nationale titel op de midden-afstand. De lange afstands NK bestaat (even?) niet.

Daan rekende af met rivaal Thomas Cremers, die hard liep op de eerste run, maar een minuut verloor op de uit Zwitserland overgekomen latere winnaar. In de slotrun bleven de verschillen min of meer gelijk, Thomas verzoende zich met zilver en een blije Daan tikte het oranje finishlint als eerste aan. Brons ging naar de talentvolle Valentin van Wersch uit Rotterdam, aldus ook beloftekampioen. Hij had het sterkste eindschot in de (loop-)benen.

Daarna volgden relatief minder bekende namen: Koen van Dijk, Milan van der Meer, Rick Paffen en Jelle Wijnja. Onbekend of niet, ze waren wel sneller dan oud-winnaar Koen Wiggers, die achtste finishte. Guus Reurink was als negende snelste master en de top tien was vol met Marco Versluis.

Zo’n 200 deelnemers op dit NK, een mooie score. Bij de vrouwen was Sophie van der Most de favoriete, maar voor de Nijmeegse werd het opnieuw zilver. Vorig jaar achter de afwezige Marieke Brouwers, nu moest ze verrassend Aline Kootstra voor laten gaan. De Zwolse – deel uitmakend van TC Twente – liep zo hard dat ze al bijna met een minuut voorsprong op de fiets sprong. Daarop verkleinde Sophie haar achterstond tot 12 seconden, maar vervolgens stoof Aline er weer vandoor. Een mooie – eerste titel – voor Aline Kootstra, in de atletiekwereld genoegzaam bekend. Met een p.r. van 4.27 op de 1500 meter tel je natuurlijk wel mee. In Sittard was ze (net als Daan trouwens) nog vierde, nu kampioene.

Zilver voor Sophie van der Most, brons voor Saskia van Vugt. De Driebergens werd er tevens masterkampioene mee en dat was ook verrassend, want ze klopte wereldkampioene Monique Verschuure. Saskia Heijnen behaalde een prima vijfde plaats. Onderverdeeld in leeftijdsgroepen hoorden de volgende atleten op het podium het Wilhelmus aan:

Mannen:
1.Daan de Groot 1.16.55
2.Thomas Cremers
3.Valentin van Wersch
Vrouwen:
1.Aline Kootstra 1.29.40
2.Sophie van der Most
3.Saskia van Vugt
Mannen U23:
1.Valentin van Wersch 1.21.15
2.Martijn Healy
3.Robert Lehr
H25:
1.Thomas Cremers 1.18.14
2.Milan van der Meer
3.Rick Paffen
H30:
1.Daan de Groot 1.16.55
2.Koen van Dijk
3.Mark van Kessel
H35:
1.Jelle Wijnja 1.22.00
2.Marco Versluis
3.Leendert van der Lugt
H40:
1.Guus Reurink 1.24.03
2.Rick Marsman
3.Jeroen Visser
H45:
1.Toine Groot 1.25.28
2.Arnold Klieverik
3.Roy Sparenburg
H50:
1.Marcel Alma 1.29.12
2.Dennis Koomen
3.Roland Besselink
H55:
1.Theo Fuhler 1.31.40
2.Armand van der Smissen
3.Erik Stam
H60:
1.Ruud van Herp 1.38.02
2.Ron Welters
3.HenkJan Meier
H65:
1.Leo van Egmond 1.45.54
2.Wim Dorssers
3.Roelof Berends
H70:
1.Tom Berkouwer 1.50.53
2.Hans van Wijk
H75:
1.Bert Streumer 1.58.36
Vrouwen U23:
1.Belin van Mensvoort 1.37.21
2.Rosalie van der Most
3.Maaike Frijters
D25:
1.Aline Kootstra 1.29.40
2.Sophie van der Most
3.Lisa Bielevelt
D30:
1.Saskia Heijnen 1.34.40
2.Karlien Gosink
3.Vreneli Boerlage
D35:
1.Jony Heerink 1.34.46
2.Sanneke Maas
3.Marieka op den Dries-Wermink
D40:
1.Saskia van Vugt 1.32.07
2.Monique Verschuure
3.Nicole Voet
D45:
1.Sjhadre Olij 1.50.35
D50:
1.Elise Kool 1.50.08
2.Mirjam ter Beek
3.Miriam Kunst Klop
D55:
1.Hilly Panjer 1.42.08
2.Audrey Breur
D65:
1.Joeki de Hoog 1.57.09

Stuk voor stuk mooie kampioenen. Rosalie van der Most, zusje van  Sophie, voor het eerst op dit NK, Jony Heerink niet meer overall, maar wel haar age-group, Hilly Panjer (moeder van Gjalt), Joeki de Hoog (moeder van Diede Diederiks), Armand van der Smissen en Bert Streumer: still going strong.

Natuurlijk waren er ook de ‘normale’ wedstrijden in deze klassieker, die al 31 edities bestaat. William van Eeken en Gerrit-Henk Huften wonnen opnieuw bij de duo’s. Lisanne Wiggers/Liselot Goris winnaressen en Mariama Telly Jallow/Bas Assink beste gemengd duo.

In de jeugd en juniorenseries waren Mart Polman, Linn Goorman, Mica Molenaar en Maud Lamfers de winnaars. Vooral de laatste ontpopt zich meer en meer als groot talent. Dus hou deze Apeldoornse in de gaten.

Gelderse Weekend met Renkum Crosstriathlon voor Ferdinand en Christine

We gaan van Overijssel naar Gelderland, want het laatste augustusweekend is ook altijd het Gelderse weekend. Dan bedoelen we de Gelreman, triathlon Veenendaal en crosstriathlon/Rijnzwemtocht Renkum. De laatste moest vorig jaar worden afgeblazen vanwege blauwalg, nu gelukkig weer doorgang.

Mooi podium met twee echte crosstriathlonpioniers erop. Ferdinand Oldeman won, Joost Christiaans was weer eens ouderwets op dreef in zijn thuiswedstrijd en finishte als tweede. Michael Krijnen had het podium nog historischer kunnen maken, maar daar stak Mark Slotboom een stokje voor. Brons voor hem, Michael vierde dus en dan Kees Boxma en Tjarco Koppenaal.

De Vlaamse Christine Verdonck is niet vaak in Nederlandse wedstrijden te zijn. In de Nisraman-races in haar eigen land scoort ze vaak goed en het bewijs dat ze een goede crosstriatlete is, werd geleverd met de overwinning in de 9e Renkumse crosstriathlon. Ze versloeg Trudy Veenstra en voormalige winnaressen Dieske Kruisselbrink en Ingrid van Lubek. Anne-Wil Beekman eindigde op een vijfde plaats. Snelste recreanten waren Niels van Herwijnen en Anne Hendriks.

Beste trio op de lange afstand heette Aqua Force. De sprint afstand had ook sterke winnaars in de vorm van Bart Alberts en Kyra Brouwer. De Tri-Sprinters vormden het beste team. De mini-afstand ging naar Stijn Bokkers en Mirre van der Straaten en de 5 km. lange Rijn zwemtocht ging naar Danny Boom en Grith Sigsgaard. Triatlete Welmoed Meindertsma zwom naar een tweede plaats.

Veenendaal viert feestelijk jubileum met oude en nieuw sterren

Veenendaal was een feestje op zich. De veertigste editie, daar wilde de actieve organisatie iets bijzonders van maken. En dat is meer dan gelukt. Met een pracht-wedstrijd over de standaard afstand, honderden deelnemers op kwart en achtste en – heel speciaal – een wedstrijd met genodigden, vrienden van Rob Barel, sinds jaar en dag bij de organisatie betrokken. Na 39 edities onder de NTB-vlag staat Veenendaal op zichzelf. Voor de triatleten en supporters maakt het geen verschil, zij blijven de wedstrijd maar wat graag bezoeken.

Victor en Esther winnen hoofdnummer

De hoofdrace ging overtuigend naar thuisfavoriet Victor Goené met vaste waarde Dirk Wijnalda op een prima tweede plaats en vanzelf snelste M50. Dat het verschil negen minuten was, deed daar niks aan af. Peter van Dartel verraste best met een derde plek en ook nog snelste M40. Net buiten de medailles bleven de Edese broers Mike en Patrick van Beek. Casper Kwakkel greep plaats zes. Mooi dat ook de M70-groep met Bert Rijneveld een winnaar kende. Het was overigens voor Victor de eerste keer dat hij de hoofdwedstrijd in zijn eigen Veenendaal wist te winnen.

Na drie keer de (recreatieve) kwart triathlon te hebben gewonnen achtte VZC-ster Esther Hoezen de tijd rijp voor het stapje hoger. Met succes, want de triatlete uit Bennekom, won de hoofdrace, zodat er na afloop twee VZC-ers als winnaars van de jubileumeditie gehuldigd konden worden. Het was best een spannende race met aanvankelijk Anna de Wit als eerste uit het water, met vervolgens Angelique Wammes, die duelleerde met Esther maar uiteindelijk dus de Bennekomse als winnares. Angelique Wammes uit Amersfoort volgde vier minuten later en de Nijmeegse Anna de Wit op drie. Zes minuten na de winnares. Rosanne Diepenveen en  Imola Pialla bleven niet ver achter op Anna. Mooie masterzeges voor Lorna Wilson, Roos Tji en Gerda Bouwman-Heilijgers. Ook altijd present: paratriatlete Djoke van Marum.

De kwart-winnaars waren nu Tom Hopman en Esther den Hengst-Meijer. Snelste trio: MartinOostveen Hoveniers. De sprint-afstand voor Frank Janssen en Natasja de Winkel. Beste trio: de Zwemmende Triatleten. De jeugd/scholierenwinnaar waren Lucas Blok, Linn Hagen, Markus Lamper en Amber Suzanne Koppelaar. De populaire – nieuwe – ouder/kindrace ging naar Sem Flipse en z’n pa. In de wedstrijden verborgen zat ook nog oud-winnares Regina Bouwmeester, die na Holten vorig jaar de smaak weer te pakken kreeg. Ook Co Slotboom deed na 40 jaar (!) geen triathlons te hebben gedaan, weer een keer mee. Sportfotograaf Jan Schellekens, die in de beginjaren bij vrijwel alle triathlons aanwezig was, keerde terug in ‘zijn eerste sport’ en legde alles op de gevoelige plaat vast.

Speciale race met mooi samenspel Rob/Gregor

Zoals gezegd, een speciale race voor genodigden. Met bijvoorbeeld Syb van der Ploeg en broer Jacob, oud-Veenendaal winnaar. Maar ook met andere winnaars als Mathijm Wassink, Casper van den Burgh en Bianca van Dijk en Marijke Zeekant. Prachtig hoe Rob Barel en Gregor Stam de 1/8e wedstrijd gezamenlijk aflegden. Onderweg de ene na de andere herinnering boven halend en samen als 15e en 16e de finish bereikten. Iets langer deed Dirk Jan Roeleven erover, Hij is de filmmaker van Andere Tijden Sport, waarin Gregors verhaal afgelopen zomer voor het voetlicht kwam. Rob staat deze week voor andere uitdagingen en een langere revalidatie dan we van deze groot kampioen gewend zijn. We hopen hem echter weer spoedig ‘in de ring’ te mogen verwelkomen.

 

De Gelreman zetten we in en volgende WTJ.

Anna Paulowna voor Dennis en Dieuwertje

Wel nog een andere klassieker, want Anna Paulowna is maar 1 jaartje jonger dan Veenendaal. Volgend jaar daar dus de 40e uitgave. Het bekende Kwartje van Anna Paulowna werd gewonnen door Dennis Bakker en Dieuwertje Bax.

De Schagense prolongeerde haar overwinning van 2022. Trouwens vrijwel elke Noord-Hollandse wedstrijd wordt momenteel door de Dolfijn-triatlete gewonnen. Het Noord-Hollandse landschap ligt ook Dennis Bakker goed. De Utrechter won eerder dit jaar immers de Ironman 70.3 in Hoorn/West-Friesland, waarvan de nieuwe datum ‘coming soon’ bekend wordt.

 

Dennis liet twee sterke Noord-Hollandse masters achter zich: Emiel van Tongerlo en Eric van der Linden. Ook daarna volgde een heel rijtje sterke provinciegenoten: Joris de Boer, Twan Berlijn en René Hoep.

Het was na het zwemmen nog geenszins duidelijk wie de race ging winnen. Dennis kwam pas als 20e uit het water. Richard Huisman en Mark Elbertsen zaten veel eerder op de fiets. Thijs van der Zee maakte indruk op de fiets en stapte met voorsprong in de tweede wisselzone af. Dennis Bakker reed nog harder en volgde al op tien seconden. Was de inspanning voor Thijs te veel bij het lopen, Dennis maakte de race met de snelste looptijd vakkundig af.

In het vrouwenveld was de Bredase Maartje Broenink veruit de snelste zwemster, maar daarna viel ze terug naar uiteindelijk een negende plaats. Op de fiets was er voor Dieuwertje Bax geen houden meer aan. Ze stapte vier minuten eerder dan Laura van den Heuvel en Talisa van der Fluit in de loopschoenen. Suzan Nieman uit Schoorl liep zich naar zilver dankzij een snelle 39.30 minuten. Daarmee zakte plaatsgenote Laura van den Heuvel nog 1 plekje richting brons en werd oud-winnares Talisa van der Fluit uit Winkel vierde. Wie Winkel zegt, zegt ook Tristan Olij. Normaliter pakt Tristan deze wedstrijdjes ook allemaal mee, maar nu ligt de focus op het EK Almere en daarvoor bereidt hij zich in zonnige oorden voor. Mooie en trouwe master-winnaars ook hier: Koos Zut (H50), Jan Blokland (H60), Theresia Offringa (D40), Marianna Kant (D50) en Connie van der Lee (D60) wonnen hier niet voor het eerst.

Snelste trio’s waren Boltha 1 met Thijs van den Berg/Joeri van der Tuin/Martijn Verhoeven en de Powervrouwen met Danielle Elbertsen/Sofie Bos/Manon Burger.

Zaltbommel voor Jeroen en Hanneke

De (voorlopig) laatste in dit rijtje is de Paul Meijering-triathlon van Zaltbommel. De organisatie berust bij de Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners. De editie van afgelopen zondag werd gewonnen door favoriete Jeroen Velders. Hij bezorgde zichzelf een kop-staartzege en klopte op deze 1/8e afstand Kjeld Noppen en Leenart van Eck. Ook Hanneke van Breugel maakte haar favorietenrol waar en kwam zes minuten eerder over de meet dan Emmy Vink. Derde was Annemieke Hoff-Monrooij.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.