En de derde Kijani dan? Niek Heldoorn natuurlijk; Frodo aan de ketting; Bibian – WTJ 1766

VRIJDAG – Vergaten we toch haast het beste paard van stal inzake de presentatie van de nieuwe Kijani-triatleten. Want nadat we Maaike Vooren en Izak Hanse hadden gepresenteerd, bleef de derde naam even achterwege. Waarschijnlijk kwam er even iets tussen, maar evengoed brengen we toptalent Niek Heldoorn hier nog graag in zijn nieuwe outfit.

Teammanager Marc van der Kort lanceerde de nieuwe aanwinst als volgt: Niek Heldoorn start aankomend seizoen voor het Kijani mannenteam in de eredivisie. Niek heeft de overstap gemaakt van het Visma team. Hij traint en woont in Sittard bij het RTC. Niek is zeker een kanshebber voor de podiumplaatsen en daarmee een sterke aanwinst voor ons team!

Niek is viervoudig Nederlands kampioen (bij de junioren en U23), deed mee aan twee wereldkampioenschappen (Rotterdam en Gold Coast) en kwam eerder uit voor de Davilex/Visma-formatie en de laatste jaren Team 185 van Marc Herremans. Uiteraard zien we uit naar zijn grote terugkeer aan het wedstrijdfront. Voor de Teamcompetitie zal hij zich richten op de korte afstanden, maar van lieverlee treedt Niek ongetwijfeld graag in de voetsporen van zijn vader Frank op het langere werk. Chapeau Kijani-Ask4Benefits-Rogelli met het binnenhalen van deze drie toppers.

Miami Challenge met of zonder Frodo?

Challenge Miami nadert met rasse schreden. De triatleten strijken al neer in de miljoenstad met haar tropische klimaat, bekend van misdaadseries als Miami Vice en CSI: Miami. Voor 1 man was Miami Beach nog 1 kust te ver: Jan Frodeno kon de reis nog niet maken omdat hij niet over juiste formaliteiten zou beschikken. Het betreft reisvrijstellingen, die nodig zijn om naar de USA af te kunnen reizen. Daar moeten sporters zeven dagen meteen getest en vervolgens zeven dagen in quarantaine.

Lang verhaal kort: Frodo kreeg geen toestemming vanuit Spanje naar Florida te vliegen. Hij is terug naar huis en probeert het wellicht nog langs andere wegen. Voor de drievoudig Hawaii-kampioen zou Miami de eerste race zijn na zijn wereldtitel in Kona 2019. Bovendien werd uitgekeken naar het grote duel met Lionel Sanders. De race is volgende week vrijdagnacht 12 maart. Favorieten blijven er genoeg. We noemen: Bart Aernouts, Ben Hoffman, Rudy von Berg, Matt Hanson, Tyler Butterfield. Andrew Starykowicz, Sam Appleton, Andreas Dreitz en Chris Leiferman. And many, many more zeggen we dan. Volgende week beschouwen we ongetwijfeld nog iets uitgebreider voor op deze nieuwe race, de nieuwe ster aan het firmament van de Challenge Family.

Bibian

Verdrietig nieuws over Bibian Mentel vandaag. Volgens haar artsen is ze uitbehandeld en ze kreeg zelfs al het advies afscheid te nemen van haar dierbaren. Negen levens zou de paralympisch snowboardkampioene hebben overleefd nadat op 28-jarige leeftijd voor het eerst bij haar botkanker werd geconstateerd. De ziekte keerde telkens terug en steeds wist Bibian kanker te overwinnen. De uitzaaiingen hebben helaas recentelijk ook haar hersenen bereikt, waardoor verdere behandeling onmogelijk is.

Bibian werd symbool van een onverzettelijke strijd tegen kanker. En ze bleef sporten, topsporten zelfs. Drie keer goud op de Paralympische Winterspelen van Sotsji en Pyeongchang, waar ze ook de vlag droeg tijdens de openingsceremonie. In de triathlonsport was Bibian ook twee keer actief op de indoor-Gigathlon in Dordrecht. Ze richtte tevens de Mentelity Foundation op om kinderen en jong volwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen.

Zofingen en Montreal schuiven op

Tot slot: geen enkel WTJ ontkomt tegenwoordig meer aan de rubriek opschuivingen. Het WK Powerman Zofingen was zo maar naar voren gehaald dit seizoen. Leek ons bij nader inzien al riskant, nu is gebleken waarom. De Zwitserse toprace verhuist terug naar min of meer de oude datum of nog iets later namelijk 19 september. En ook de World Triathlon Series Montreal hebben nieuwe data gevonden. Ze gaan naar 13-15 augustus. To be continued!

Voor morgen wensen we Martin Breedijk veel succes met hopelijk een herverkiezing in het bestuur van Europe Triathlon. Toi, toi, toi!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.