Shimano probeert ‘foute’ 760.000 crankstellen terug te halen

DONDERDAG – Even iets heel anders. Wij willen alle triatleten/wielrenners en andere gebruikers van Shimano-onderdelen graag even het volgende bericht van het wereldwijde merk in fietsonderdelen doorspelen:

Crankstellen

Shimano heeft een terugroepactie ingesteld voor meer dan 760.000 wegcrankstellen die in de VS en Canada over een periode van 11 jaar zijn verkocht.

De terugroepactie is uitgevaardigd nadat 4.519 incidenten hebben plaats gevonden, waarbij crankstellen uit elkaar gingen. Dit heeft geresulteerd in zes verwondingen, waaronder botbreuken, gewrichtsverplaatsingen en snijwonden, zo laat Shimano weten.

De terugroepactie heeft betrekking op de volgende modellen:

  • Ultegra FC-6800
  • Dura-Ace FC-9000
  • Ultegra FC-R8000
  • Dura-Ace FC-R9100
  • Dura-Ace FC-R9100P

De terugroepactie heeft betrekking op ongeveer 680.000 crankstellen die in de VS zijn verkocht, vóór juli 2019 zijn geproduceerd en van januari 2012 tot en met augustus 2023 zijn verkocht. Het betreft nog eens 80.000 verkochte in Canada. De terugroepactie heeft betrekking op zowel crankstellen die zijn gespecificeerd op complete fietsen als op de aftermarket. Moeilijk te zeggen in hoeverre Nederlandse afnemers hierdoor gedupeerd zijn.

BikeRadar heeft eerder gerapporteerd over slechte Shimano cranks. Dit is echter de eerste keer dat Shimano een wijdverbreid probleem met zijn Hollowtech crankstellen erkent.

Eigenaren in de VS en Canada worden uitgenodigd contact op te nemen met een geautoriseerde Shimano-dealer. Alleen eigenaren van crankstellen die tijdens de inspectie tekenen van “scheiding of delaminatie van de hechting vertonen, krijgen gratis een vervangend crankstel en installatie”.

In de tussentijd heeft Shimano een officiële hulplijn opgezet om consumenten te helpen die getroffen zijn door de terugroepactie. Internationale klanten kunnen bellen naar +31 792 077 017.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.