Openingsdag Pontevedra; WK XTerra Short Track zilver voor Diede; Chaotische finish mannen – WTJ 3065

DONDERDAG – Na alle uitslagen uit het vorige weekend mogen we uiteraard de actualiteit niet vergeten. In Pontevedra is de Parade of The Nations onderweg en zijn de Federaties met het World Triathlon bestuur op Congres aanwezig om de verdere toekomst van de sport uit te stippelen.

Een feestelijk moment is ook altijd de introductie van nieuwe personen in de World Triathlon Hall of Fame. Vanaf vandaag zijn daar de Amerikaanse Siri Lindley (mocht haar nog binnenpraten als wereldkampioene op Madeira 2000), de Spanjaard Ivan Rana (mocht hem nog binnenpraten als Europees kampioen op Madeira 1998) en Kirivo Suzuki uit Japan. De Lifetime Achievement Award ging naar de Canadese World Triathlon General Secretary Loreen Barnett, eerder ook vice-president. Voor Jude Jamjoom uit Saoedi Arabië was de World Triathlon Women’s Committee Award of Excellence.

WK XTerra Short Track: zilver voor Diede

Terwijl het feestje in Pontevedra nog even door gaat met een mooie openingsceremonie, zwenken wij even af naar Molveno Trentino, Italië. Want zoals Ironman dit jaar voor haar WK het Europese continent ‘ontdekt’ heeft, zo is XTerra vorig jaar al uitgeweken van Maui naar Trentino. Prachtlocatie natuurlijk en voor veel Europese crosstriatleten veel makkelijker bereikbaar.

XTerra maakt er nu ook twee WK’s van. Vandaag de Short Track en in het weekend de geijkte afstanden voor XTerra-races. De sprint dus. Kleine tijdverschillen en sprinten om de zege, dat zijn lang niet alle cross-specialisten gewend. En als het dan bij de laatste bocht ook nog eens mis gaat in de sprint-a-deux tussen Arthur Serrieres en Jens Emil Sloth Nielsen….

De beelden vanuit een drone in de lucht laten het goed zien. Terwijl de Fransman en de Deen zij aan zij knokken tot de laatste meters, samen de bruggetjes en laatste hindernissen nemend, komt de ruime laatste bocht naar links richting finish eraan. In het midden staan twee mensen van de organisatie, die veel te laat gebaren welke kant het duo op moet. Jens heeft het net eerder in de gaten dat Arthur, waardoor de race beslist wordt in het voordeel van de Deen.

Die vangt Serrieres op, gebarend dat hij er ook niet veel aan kon doen. De Fransman vindt het best, zaterdag volgt de revanche-race. Achter het tweetal pakt Sullivan Middaugh brons. De zoon van veelvuldig wereldkampioen Josiah valt voor het eerst in de prijzen op een WK. Senior finisht ook en wel als 2oe. Het is voor het eerst dat twee generaties bij de pro’s op hetzelfde WK mee doen.

Van Deynze eerste Belg

In het secondenspel pakt de Spaanse routinier Ruben Ruzafa net naast de medailles. Lukas Kocar wordt vijfde en Felix Forissier is de nummer zes. Beste Italiaan is Federico Spinazze op een zevende plaats. Jules Dumas is dan op acht reeds de derde Fransman. De top tien is vol met Italiaan Michele Bonacina en de vierde Fransman Theo Dupras. Geen Nederlandse mannen aan de start, beste Belg is Lucas van Deynze op een 15e plaats. Sebastien Carabin eindigt 22e.

Geen triatlete zo flexibel als Diede

Eerder op de dag was het al weer feest rondom Diede Diederiks. Hoe doet ze dat toch? Zo strijdt ze mee om de vetste prijzen op de Ironman 70.3 Knokke-Heist en nog geen vier dagen later scoort ze zilver op dit WK XTerra Short Track. Zo’n flexibiliteit legt eigenlijk geen enkele wereldtopper aan de dag of zie ik er eentje over het hoofd?

 

Knap, zeer knap. Ze moest alleen de Française Solenne Billouin voor laten gaan. Die was overigens wel superieur en daarmee stelt ze meteen haar kandidatuur voor titelprolongatie. Solenne voltooide de sprint in 37.43 minuten, Diede was er na 38.24 minuten klaar mee en brons ging naar de Zwitserse Loanne Duvoisin in 38.54 minuten. De mannen waren trouwens in 33.34 minuten klaar.

Buiten het podium stonden Alizee Paties uit Frankrijk, de Italiaanse Marta Menditto, de Zwitserse Anna Zehnder en de Australische Maeve Kennedy. Groot favoriete Sandra Mairhofer hield zich vandaag nog gedeisd op een achtste plaats. Drievoudig wereldkampioene Lesley Paterson uit GB en de Portugese Beatriz Ferreira haalden de top tien nog net.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.