Paspoortjes WK Ironman Hawaii (1): van Cora Blankendaal t/m Berber Kramer; Ho’ala Swim met Viki als snelste NLse

DINSDAG – In drie blokjes van zes presenteren we de Nederlandse Hawaii-deelneemsters. En met Nederland bedoelen we ook onze Overzeese Gebiedsdelen, want dit jaar doen twee Arubaanse en 1 Curaçaose triatlete mee. Niet eerder was de inbreng van de Antillen zo groot. Verder nog een Nederlandse, die in Kenya woont en van Ironman wel een Amerikaans vlaggetje heeft gekregen. Maar wij rekenen Berber wel degelijk tot Nederlands, Fries zelfs.

We hanteren niet de volgorde van startnummers, zoals we vrijdag nog deden. Nee, we handhaven de traditie die we sinds 2015 (want zo lang maken we al paspoortjes bij het WK Ironman) hanteren: de alfabetische volgorde.

1118.Cora Blankendaal

Cora is geboren op 5 april 1979 en woont in het Noord-Hollandse Eenigenburg. Ze is werkzaam als communicatiemanager bij de nieuw te bouwen Pallas-reactor. ,,Daarmee ben ik een directe collega van Jan van der Marel, jullie welbekend.” In 2012 stond ze als supporter van haar man aan de kant, die meedeed aan de Triathlon Almere. ,,Toen dacht ik dat is gaaf, dat wil ik ook een keer doen, maar dan niet zo’n lange afstand. Dus in 2013 meegedaan met de clinic van Zwefilo Langedijk. Vervolgens na zo’n 7 jaar triathlon supporteren samen met de vrouw van Peter Johan Dillo, dacht ik: dan ga ik zelf toch ook maar een keer een hele doen.”

Op de Ironman Copenhagen slaagde ze erin om een slot te bemachtigen. In haar jeugd was Cora een fanatiek handbalster. Wat ze van Hawaii verwacht? ,,Volgens Peter Johan ben ik in vorm; maar het is er ook warm en er zitten wat hoogtemeters in het parcours. Ik doe ‘gewoon’ wat mijn coach Koen de Weerdt opgeeft qua vermogen op de fiets en tempo met lopen. Ik heb er vooral veel zin in: lekker racen, goed eten en drinken.”

Cora Blankendaal

322.Jolinda Bokhorst

Jolinda kwam op 29 september (bekende datum…) 1987 in het Overijsselse Vroomshoop ter wereld. Inmiddels woont ze al weer een heel tijdje in Willemstad, Curacao. Daar bestaat haar werk uit triathlon- en hardloop coach zijn. Het hardlopen pakte Jolinda in 2017 op, twee jaar later deed ze al haar eerste halve en hele Ironman. ,,Onder het motto; ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” In haar jonge jaren deed Jolinda aan turnen en vanaf haar zestiende is ze les gaan geven. Het hardlopen kwam er dus in 2017 bij en ‘vrij snel daarna heb ik het triathlonnen opgepakt. In 2019 heb ik Ironman Haines City 70.3 en Ironman Boulder 140.6 gedaan. Gebeten door de ’triathlon-bug’, begon ik een hardloopclub, deed de Ironman certified coach opleiding en de USAT level 1 opleiding. Vanaf daar ging het snel, vakanties werden racecations en met mijn man, kinderen en een leuke groep vrienden van Curaçao reizen we de wereld rond om marathons en triathlons te doen.” De reis voerde het groepje naar Amerika, Duitsland alwaar ze zich op de Ironman Frankfurt kwalificeerde, Samorin Slowakije, tweede thuisland Nederland, Italië en nu op Hawaï. Jolinda verwacht dat het WK een onvergetelijke dag wordt. ,,Wat een eer dat ik op dit parcours mee mag doen! Sometimes dreams come true! Ik wens alle andere dames onwijs veel succes en plezier.”

1008.Marije van Brenk

Marije komt uit het Betuwse dorpje Beesd. In het dagelijks leven is ze fysiotherapeut, manueel therapeut, hardlooptrainer en leefstijlcoach. Ze bediend zich van het Instagram account @DePacepartner. Ze doet wetenschappelijk onderzoek naar ‘de vrouw in de duursport’. Voordat ze aan triathlon ging doen was ze fanatiek korfbalster. Triathlon doet ze vanaf 2016 en in 2022 besloot ze voor het eerst een hele te doen. Haar slot lag te wachten na afloop van de Ironman Hamburg. Eerder was Marije ook gestart op het WK Ironman 70.3 in St. George. Haar coaches (net als Kyra Meulenberg) zijn Lionel Wille en Gaby Reijseger van Ferrum Endurance.

 

987.Ilona Eversdijk

Ilona is in de triathlonsport geen onbekende. Geboren op 4 februari 1992, woonachtig in triathlonmekka Almere. VAn beroep fysiotherapeute. ,,Mijn eerste contract met triathlon was als klein meisje sponzen aangeven bij de triathlon van Almere, waarna ik toen ik oud genoeg was mee ging doen aan de scholentriathlon van Almere, daags voor de hele. Voordat ze triathlon deed was Ilona wedstrijdzwemster. ,,Maar sinds ik de scholentriathlon deed was ik al snel om en ben over gestapt naar triathlon.” Al een paar keer zat Ilona dicht tegen een slot aan voor Hawaii, in Hamburg dit jaar ging die wens in vervulling. Over haar verwachtingen is ze helder: ,,een race neerzetten waar ik trots op kan zijn!”

1331.Lana Gobert

We zijn benieuwd hoeveel triatletes komende zaterdag aan de start staan, die afgelopen zondag eerst nog de Chicago Marathon gelopen hebben. In elk geval eentje. Lana Gobert, 40 lentes jong, woonachtig in Oranjestad op Aruba. Ze is werkzaam in de sales. Toen Lana’s kinderen in 2020 trainden voor een jeugdtriathlon op Aruba, besloot ze niet aan de kant de blijven wachtem, maar mee te trainen. Dat ging haar goed af. Toen ze haar eerste Ironman 70.3 deed, kwalificeerde Lana zich voor het WK St. George. In 2022 maakte ze haar debuut op de Ironman-afstand op Cozumel, Mexico. Eindtijd: 10.34.14 uur. En jawel: got invited to Kona. It will be a pleasure one for me, since I’m running Chicago marathon tomorrow and then flying to Kona. Zo schreef Lana ons dus zaterdag. Die marathon ging ook gewoon in 2.54.00 uur, alsof het niks is.

134.Berber Kramer

Berber is geboren op 30 juli 1984 in Friesland. Daarna zwierf ze uit over de wereld: USA en momenteel woont ze in Nairobi, Kenia. Berber heeft een opleiding PdD economnie gedaan en werkt als onderzoeker voor het International Food Policy Research Institute (IFPRI). Haar eerste sprint triathlon was in 2017. Tevoren deed ze eigenlijk heel weinig aan sport. ,,Behalve van en naar school fietsen.” In het vijfde jaar van de middelbare school kwam daar zwemmen bij, ,,maar was daar helemaal niet goed in. Was in 2016 net begonnen met hardlopen maar kreeg al snel een knieblessure en vandaar de switch naar triathlon in 2017.” Ze was erg verbaasd over haar eigen talent. ,,Ik vond het leuk om te fietsen maar recreatief en had helemaal geen idee dat ik best hard kon fietsen.” Dat is inmiddels ruimschoots gebleken met overall Ironman 70.3-zeges en kwalifciatie voor Hawaii op het EK in Frankfurt. Voor Kona durft ze best een verwachting uit te spreken: ,,Ik hoop in de top 10 in mijn agegroup te eindigen; niet makkelijk, aangezien alle meiden in de 35-39 groep super snel zijn, maar we zullen zien hoe het gaat!”
Dat zullen we zeker. Het WK Ironman Hawaii vanaf 4.30 uur zaterdagmiddag al op de livestreams te volgen, de race begint bijna twee uur later.
Ho’ala Swim wel met mannen
Intussen is het spektakel in Kailua-Kona begonnen met de vermaarde Ho’ala Swim. Ooit een opwarmertje, maar tegenwoordig met een recordaantal van 944 atleten ‘serious business’ geworden. Bovendien is de zwemwedstrijd over 3,8 kilometer zwemmen (de openingsafstand zaterdag) wel toegankelijk voor mannen al waren ze dan wel in de minderheid. In totaal 741 vrouwen en 203 mannen.
Lucy Charles-Barclay ongenaakbaar
De overwinning ging naar de vrouw, die we zaterdag ook lang vooraan verwachten, misschien wel tot aan de finishlijn: Lucy Charles-Barclay. De Britse klokte nu 50.37 minuten, een rappe tijd. Rebecca Clarke was als tweede toch net even langer bezig: 53.05 en Fenella Langridge zorgde voor een compleet Brits zwempodium in 53.07 minuten.
Deteslyn Mitchell was de verrassende nummer vier en India Lee eindigde vijfde. Kit Walker was op een 13e plaats in 55.52 minuten snelste man.
Viki Stelma snelste Nederlandse
Beste Nederlandse was Viki Stelma-Boviatsis op een 16e plaats in 58.10 minuten. De Almeerse werd er tweede mee in haar leeftijdsgroep. Stadsgenote/trainingsmaatje Ilona Eversdijk was de 20e vrouw die de Kailua pier weer op stapte en wel in 58.53 minuten. Ook dat was goed voor een tweede plaats maar dan F30.
Vrijwel alle grote namen deden mee aan de Ho’ala Swim. En ook al heel wat Nederlandse triatletes voor komende zaterdag.
10-10-2023: Ho’ala Swim, Kailua-Kona (Vst)
V:
16.Viki Stelma-Boviatsis 58.10
20.Ilona Eversdijk 58.53
74.Corine Nelen 1.07.22
214.Kyra Meulenberg 1.16.25
243.Berber Kramer 1.17.58
299.Mirjam Westerveld 1.20.51
442.Gaby Reijseger 1.27.51
494.Jolinda Bokhorst 1.31.30
543.Claudia van der Poel 1.34.37
M:
62.Nick Eversdijk 1.14.21
111.Lionel Wille 1.26.41
124.Tijn Huberts 1.30.15
Bij de mannen zagen we ook legendes als Kurt Madden (47e in 1.11.18) en Bob Babbitt (109e in 1.26.08). Bob, die morgen weer gewoon zijn Breakfast with Bob gaat doen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.