Nog wat meer Barcelona triathlon: Celine derde op OD; Twee Challenge-races gecanceld – WTJ 3107

MAANDAG – Challenge maakte zondag mooie sier met de eerste editie van hun race in Barcelona. Mooi decor, mooie strijd. En veel deelnemers. Volgens de vooraankondiging 3200 uit 57 landen. Op basis van de uitslagen deden er 2149 atleten mee, waarvan 53 aan de Challenge zelf. De andere afstanden zoals Olympische afstand, sprint en junior challenge waren dus druk bezet en dat was ook in voorgaande jaren al zo met de traditionele Barcelona Triathlon, toen nog zonder het label voor de elite, de serie dus die Youri Keulen won in 2.29.15 uur.

Feitelijk een 1/3e triathlon

De snelle tijden moet je natuurlijk relateren aan de afstanden: 1500 meter zwemmen, 60 km. fietsen en 15 km. lopen. Feitelijk een 1/3e triathlon. Na Alistair Brownlee en Wilhelm Hirsch kwamen nog een aantal grote namen over de finish. In volgorde: de beste Spanjaard Antonio Benito Gomez, de Belg Jonathan Wayaffe, Guillem Montiel, Marcel Bolbat, Aaron Royle, Colin Szuch en Roger Manya. We noemden in het eerste bericht Milan Brons als elfde, maar hij is dus twaalfde geworden in 2.36.54 uur. Cameron Wurf draaide een matige wedstrijd, werd 18e. Verhoudingsgewijs was het ver lopen, wellicht in het nadeel van de profwielrenner/triatleet.

Imogen Simmonds won dus bij de vrouwen, ze was 33e totaal. Kort daarna volgde Lucy Buckingham-Hall en Caroline Pohle. Vierde en vijfde waren de Spaanse triatletes Marta Sanchez en Margie Santimaria.

Celine derde op OD Barcelona

En dan was er dus nog de Barelona Triathlon Olympic distance waar traditioneel ook diverse Nederlanders aan mee deden. Celine Hoogendijk uit Vlaardingen presteerde goed met een derde plaats. De winst ging naar de Spaanse Julia Garay-Memery in 2.09.38 uur. Ariadna Ariso Vilanov werd tweede en Celine dus brons. Verder Hannah Hees 15e en Katharine Nierop op een 23e plaats.

Bij de mannen won de Rus Vasilii Romanov in 2.00.30 uur. De Spanjaard Juan Prada eindigde tweede en de Brit Cory Fines derde. Beste Nederlander was Tim Muntslag op een 105e plaats.

Geen Challenge Malta, geen Challenge Colombia

Tegenover deze succesvolle eerste editie van Challenge Barcelona staat wel een povere uitgave van de Challenge San Remo, waarover Barca-winnaar Youri Keulen kan meepraten. Helaas gingen de Challenge-races Malta en in het Colombiaanse Santa Marta niet door. Malta was er ruim op tijd mee, maar de Zuidamerikaanse deelnemers kregen pas een paar dagen voor de race bericht dat ze zich de reis naar Santa Marta konden besparen. Alleen hadden toen al velen geboekt natuurlijk. Al zullen daar weinig Nederlanders bij gezeten hebben.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.