Paspoortjes WK Ironman Hawaii (3): van Morena Stevens t/m Lotte Wilms; Marije moet helaas afhaken

DONDERDAG – Weer een dagje dichterbij het grote gebeuren: het WK Ironman Hawaii. Womenpower dit jaar. Hopelijk is er evenveel aandacht voor dit WK als dat van de mannen een maand geleden in Nice. Maar we hebben er wel vertrouwen in. Alle triathlonlegendes zijn bijeen. We hebben ze al voorbij zien komen: Julie Moss, KathleenMcCartney, Fernanda Keller (doet weer mee), Natascha Badmann, Lori Bowden, Paula Newby-Fraser, Karen Smyers en Mirinda Carfrae…ze zijn er allemaal.

Wij koesteren natuurlijk onze eigen Nederlandse deelnemers en daarvan presenteren we vandaag de laatste zes triatletes, waaronder onze twee pro’s Els en Lotte. Onderaan nog even doorlezen, want er is ook een tegenvaller: Marije van Brenk is onvoldoende hersteld van een blessure en blijft noodgedwongen aan de kant op Ali’i Drive toekijken.

1799.Morena Stevens

Morena is op 23 november 1995 geboren in Schagen en woont in onze hoofdstad Amsterdam. Daar is ze lid van de triathlonvereniging De Dolfijn. Morena is docent fysiotherapie (ESP) aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze was altijd al een beweeglijke meid, die onder meer aan turnen, dansen, kunstschaatsen en Jiujitsu deed. Muzikaal is ze ook actief als harpiste.
Morena’s eerste triathlon was het kwartje van Anna Paulowna in 2018, een thuiswedstrijdje. Na al de genoemde sporten, belandde ze uiteindelijk bij het hardlopen. In de eerste de beste hele triathlon – de Ironman Vitoria-Gasteiz – die ze deed was het meteen raak: deelname op Hawaii! Omdat het pas haar tweede hele is, doet Morena geen al te grote uitspraken: ,,Ik denk dat het een hele pittige en zware race gaat worden, en mijn belangrijkste doel is de finish te halen!”
Morena Stevens

Lotte kwam op 25 augustus 1988 ter wereld in het mooie Haarlem. Ze woont nu in Barendrecht samen met vriend Tijn Huberts, die uiteraard ook mee is naar Hawaii. Na wat omzwervingen – waaronder drie jaar verpleegkunde – is Lotte  de opleiding Sportmarketing aan de Hogeschool van Amsterdam/Johan Cruyff University gaan doen. Momenteel werkt ze als regiomarketeer bij het openbaarvervoersbedrijf EBS en als freelance sportmarketeer voor zichzelf. ,,Toen ik hoorde over de wedstrijd op Hawaii, dacht ik vanaf dat moment: als je dan toch een triatlon moet doen dan daar! En nu mag ik dat daadwerkelijk gaan doen.” Haar allereerste wedstrijd was de 1/8ste in Eupen en vanaf dat moment ook echt hooked aan de sport. Ooit ging ze als boekenwurm door het leven, op aanraden van haar arts werd ze een sportschool fanatiekeling. ,,Vooral om mijn rug sterker te maken, die ik brak na een aanrijding. Daarna werd ik een echte HIIT-training verslaafde, toen gaan hardlopen en na mijn eerste hardloopblessure een racefiets gekocht en toen was de stap naar triatlon snel gemaakt en nooit meer een stap terug gedaan.”

Lotte is een bijzondere deelneemster, ze is namelijk de eerste triatlete met Reumatoide Artritis die mee doet aan het WK Ironman Hawaii. ,,Het is best een uitdaging, maar sporten helpt enorm met de pijn en met goede begeleiding kan ik wel doen waar ik heel blij van wordt namelijk deze mooi sport!” Lotte heeft lang uitgekeken naar deze wedstrijd. ,,Eigenlijk nooit gedacht dat ik mij zou kunnen plaatsen toen ik net begon, maar na twee keer een derde plaats in mijn AG sta ik hier dan toch! Ik wil er ontzettend van genieten, deze historische plek en wedstrijd en tegelijkertijd zo hoog mogelijk eindigen. En hopelijk kan ik laten zien dat je ondanks lichamelijke uitdagingen niet bent afschreven en dat je gewoon je dromen kan najagen!”

Lotte van Trigt

 

19.Els Visser

Els is op 3 april 1990 geboren in het Groningse Haren, opgegroeid in het Drentse Glimmen en voor haar studie medicijnen vertrok ze in 2008 naar Utrecht. In 2014 werd Els wereldnieuws door als ze een schipbreuk in Indonesië overleeft. Intussen heeft ze het verhaal vele malen verteld. Voordat ze in 2016 aan triathlon begon, was ze zwemster en speelde ze tennis. De sprint triathlon van Ouderkerkplas was in 2016 haar eerste race. Een jaar later verraste ze met een vierde plaats op haar eerste Ironman, die van Zurich. Vele successen volgden. In 2019 nam ze voor het eerst deel op Hawaii en finishte Els als 16e. Sterker dan ooit en met een Europese titel op zak, staat ze zaterdag opnieuw aan de start bij de pro’s. Els komt morgen aan het woord in een interview op Trikipedia.

Els Visser

 

1148.Mirjam Westerveld

Mirjam is geboren 21 December 1980 in Amsterdam. Via haar werk bij ABN/Amro kwam ze acht jaar geleden in Dubai terecht. Die vestiging is inmiddels verkocht, zo kwam Mirjam bij een andere Zwitserse bank terecht: de private bank COO UBP. Ze is moeder van twee dochters van 11 en 9 jaar. Voordat Mirjam in onze sport terecht kwam deed ze van alles op sportgebied: handbal, paardrijden, turnen en squashen. Haar eerste triathlon deed ze pas in Dubai in 2019. Haar trainer is de Nederlander Jan Gremmen en ze maakt deel uit van The Flying Dutchman Team. ,,Er zijn in dit land heel veel triatlonfaciliteiten en coaches. Dubai heeft een grote hechte internationale triathlon community, het is er een sociaal gebeuren. Leuke manier om naast het werk je hoofd leeg te maken. In de zomer trainen we in Dubai bij een temperatuur van 35 graden. De Hawaiiaanse hitte zijn we wel gewend.” Ze kwalificeerde zich eind vorig jaar op de Ironman Western-Australia in Busselton. Haar verwachtingen zijn niets meer of minder dan ‘genieten van de ervaring en finish with a smile!

Mirjam Westerveld

 

609.Astrid Wijnsma

Vorige week nog het interview van Claudine met Astrid, dus toen al heel wat van deze Groningse triatlete vernomen. Ze is de nestore van het Nederlands team, uitkomende bij de 55-59-categorie. Eerder al eens Nederlands kampioene halve en hele triathlon. In het dagelijks leven is ze functionaris gegevensbescherming bij de provincie Groningen. Astrid komt uit voor GVAV-Rapiditas, ze is samen met haar man Peter en middelste dochter naar Hawaii afgereisd voor haar debuut op het WK Ironman. ,,Waanzinnig is het hier.” In Kopenhagen was ze met een tweede plaats al dichtbij een slot. Dit jaar was het wel raak op de Spaanse Ironman in Vitoria-Gasteiz. De kans is groot dat Astrid ook in de toekomst terugkeert op het WK, volgend jaar komt ze immers uit bij de 60-64-groep.

 

Astrid Wijnsma

17.Lotte Wilms

Lotte is feitelijk aan haar tweede topsportloopbaan bezig. Tussen haar elfde en 28e jaar was ze op hoog niveau wedstrijdzwemmer. Eerder nog was volleybal haar sport. Lotte is op 29 april 1984 geboren in Alkmaar, maar woont al zo’n jaar of acht in Australië, Sunshine Beach om precies te zien. Voordat ze naar zonnig Down Under trok, studeerde ze Human Resource Management aan de Universiteit Utrecht. In Sydney deed ze haar eerste triathlon, een lokale sprintwedstrijd. Over haar verwachtingen houdt Lotte haar kaarten nog tegen de borst. Ze mag dan winnares van Ironman Klagenfurt zijn, over een klassering of prestatie op haar eerste Hawaii-race blijft ze voorzichtig: ,,Finish de race, Hawaii is grillig.”

Lotte Wilms

 

+++++

Een waarheid als een koe. Deze Ironman is met geen enkele andere te vergelijken. Een race waarin reputaties sneuvelen en nieuwe helden geboren worden. Het moment van de waarheid komt dichter en dichterbij. Het is en blijft een magische race, die Vinfast Ironman World Championships.

En juist toen we dachten dat alle 18 Nederlandse/Antilliaanse er helemaal klaar voor waren, kwam het zware bericht dat Marije van Brenk een kruisje moet zetten door haar deelname. Ze is op Hawaii, maar moet vanwege een gebroken arm zo’n anderhalve maand geleden toch concluderen dat ‘dit WK Ironman’ te vroeg komt. Gelukkig toont ze zich strijdlustig: I will be back here in the future.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.