Merel Veltman tweede in Europe Junior Cup Turkije; SLT voor Waugh en Bergere – WTJ 3123

ZATERDAG – Ten opzichte van zondag is het vandaag topdrukte qua wedstrijden. We schakelen weer terug van Challenge naar Europe Triathlon want in het Turkse Yenisehir is Merel Veltman vandaag tweede geworden in de Europe Junior Cup-race.

Merel haalt met lopen halve minuut terug

De Almeerse was de enige Nederlandse vertegenwoordigster in een wedstrijd met 16 tegenstandsters, vooral uit Oost-Europese en Aziatische landen. De winst ging naar de Turkse Selinay Tugce Kir in 1.05.16 uur. Met een achterstand van 27 seconden finishte Merel als tweede, haar beste resultaat in een Europe Junior cup race tot dusverre. Brons ging naar Beate Bula uit Letland.

Turkse Kir wint in bloedheet Yenisehir

Kir was als snelste uit het haast dampende water (27,2 graden) van Iznik Golu. Ook de buitentemperatuur van 30.8 graden mocht er wezen. Merel volgde op 38 seconden als zesde. Bij het fietsen kreeg Kir gezelschap van Bula. Samen zetten ze het achtervolgend groepje van vier atletes waaronder Merel op 50 seconden. Bij het lopen kwam Merel nog sterk terug, ze strandde dus op 27 tellen van de winnares. Voor Kir was het de eerste internationale overwinning. Ze is Turks duathlonkampioene bij de junioren.

SLT-finale voor Beaugrand

In Neom, Saoedi Arabië zijn ook heel wat pro-triatleten bijeen voor de Super League Triathlon Finale. Het is trouwens de 30e SLT-race ooit, die Chris McCormack en zijn mensen neerzetten. Het begon allemaal in 2017 op Hamilton Island, Australië. Voor volgend jaar neemt SLT ook de triathlons in Chicago en New York onder haar hoede en vinden PTO en SLT elkaar ook meer en meer.

Eerst nog de ‘woestijntriathlon’ in de stad van de toekomst: Neom. De finale werd gewonnen door Cassandre Beaugrand, die echter niet alle SLT-races afliep dit seizoen. Mede daardoor ging de eindzege naar de Britse Kate Waugh, de nummer twee van de WK Grand Final in Pontevedra. Voor Beaugrand was de winst in Neom een mooie troostprijs nadat ze in Pontevedra naast de wereldtitel greep. Waugh werd in de finale elf seconden na de Française tweede en de Luxemburgse Jeanne Lehair was nummer drie op 20 seconden. Daarna volgde in deze Endurance-finale Emma Lombardi, Olivia Mathias en Taylor Spivey. Als enige Nederlandse deelneemster was Barbara de Koning van de partij. Zij werd in de  race uitgeschakeld als gevolg van de 90 seconden regel.

Dubbel Frans succes in Neom, want Leo Bergere won bij de mannen. Hij zorgt ervoor dat Hayden Wilde opnieuw een Fransman voor moet laten gaan. In Pontevedra was het Dorian Coninx, die trouwens uitstapte in zijn eerste halve, in Neom dus Bergere. En Bergere won ook het circuit.

Man tegen man-gevecht

De Fransman won de finale in Neom en was ook SLT-eindwinnaar. In een man tegen man gevecht met Wilde koos de coach van het team van de Kiwi er voor hem niet de short cut te geven op het loopparcours, welke hij zelf verdiend had voor het team. Bergere had deze  wel en kon daarmee net die voorsprong verkrijgen, die hem de dubbele winst opleverde. Alex Yee, die dit jaar ook geen grote titel pakte, finishte als derde. Matthew Hauser was de nummer vier voor de Olympische kampioen Kristian Blummenfelt. Taylor Reid, Kenja Nener en Jonathan Brownlee maakten de finale top negen vol.

De Super League Triathlons waren dit jaar Londen, Toulouse, Malibu en Neom. Steeds in wisselende formates, vandaag drie ultrakorte (300/4/1,6) triathlon achter elkaar. In de eindklassementen bestonden de podia uit Waugh, Lehair (gelijk puntenaantal maar finale is beslissend) en Lombardi bij de mannen uit Bergere, Wilde en Yee. Beaugrand stond als vierde in de eindstand.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.