Mathis Margirier wint Challenge Vieux Boucau: goede zaken World Bonus; Pohle snelste vrouw – WTJ 3122

ZATERDAG – Een hard gelag voor de deelnemers aan Challenge Egnazia, zeker als je bedenkt dat die andere, nieuwe Challenge in Frankrijk wel doorgaat. Safety first schreef de organisatie. Maar Menno Koolhaas baalde: bye, bye World Challenge bonus.

Pure overmacht natuurlijk. We zijn benieuwd of Challenge hier een modus in gaat vinden, waar alle pro-triatleten vrede mee kunnen hebben. Want feitelijk wordt iedereen, die voor de Italiaanse Challenge koos de kans ontnomen om in de ranking nog te stijgen of een positie te verdedigen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Want ja, in Frankrijk wint Menno’s grote concurrent in de stand Mathis Margirier wel de Challenge Vieuw Bocau en legt daarmee een stevige basis voor de vette bonus. De manier waarop hij won was wel heel spectaculair. De dappere Mika Noodt lag in de slotfase van het fietsen en vrijwel de hele 21 km. lopen aan de leiding tot op het Challenge-rode tapijt hij struikelt en Margirier hem alsnog voorbij stoof.

Franse Challenge-races

Voor Challenge was het avontuur met de annulering in Italië dus nog niet voorbij. Zij verlegden meteen de focus op de Franse race in Vieux Boucau. Frankrijk heeft dit jaar Challenge Family wel binnen gehaald. Na een valse start met de annulering van Montpellier (een zaak, die nog steeds niet is afgewikkeld) volgde Frejus, Cagnes sur Mer en vandaag dus Vieux Boucau.

Het was ook in Frankrijk geen al te best weer vanochtend. Regen en wind aan het strandje waar het topveld bijeen stond voor deze eerste editie van deze Challenge. Pas tijdens het lopen klaarde het op en brak de zon door. Dat was het moment waarop Alistair Brownlee er eens hard aan trok.

Het zwemonderdeel was een kolfje naar de hand van Dorian Coninx. De kersverse wereldkampioen op de korte afstanden was met de voor zijn doen langere zwemafstand klaar in 24.02 minuten. Gelijktijdig kwam Aaron Royle uit het water. Kort daarop gevolgd door Alistair Brownlee en Rico Bogen en Mathis Margirier volgde als vijfde.

Snelste vrouw was Caroline Pohle uit Duitsland met de Zwitserse Imogen Simmonds als tweede op een halve minuut en Weston als derde, toch al bijna op twee minuten. Simmonds maakt zich op voor haar derde Challenge winst in drie weken tijd, een unieke trilogie natuurlijk. Op 50 km. fietsen haalt ze Pohle bij. Daar ligt dan Emma Morier als derde.

Lang blijft Coninx niet aan de leiding. Al in de eerste kilometers schiet zijn landgenoot Margirier hem voorbij, Brownlee en Bogen blijven goed volgen. Na 40 km. is er een kopgroep van zes man, die op 20 meter onderlinge afstand van elkaar fietst (of moet fietsen, want dat zijn de Franse regels). De namen: Brownlee, Margirier, Bogen, Royle en ook Frederic Funk en Mika Noodt. Drie Duitsers dus vooraan.

In de wisselzone arriveert Mika Noodt net even iets eerder dan de andere vijf triatleten. Hij begint als eerste aan de halve marathon. Alleen IM70.3-wereldkampioen Rico Bogen kan hem volgen. Brownlee en Margirier liggen na 5 km al op een minuut. Imogen Simmonds begint nog wel als eerste aan de 21 km. met 20 seconden voorsprong, maar Caroline Pohle neemt snel weer over. Charlene Clavel neemt vlot de derde positie over van Emma Morier.

In de tweede helft van het lopen, moet Alistair Brownlee gedacht hebben: ik heb al brons en zilver, nu moet er weer maar eens goud van komen. Hij zet een versnelling in, die Bogen niet kan beantwoorden en in luttele kilometers loopt hij 40 seconden in op leider Mika Noodt.

Maar in de finale wordt het hele klassement finaal op zijn kop gezet. Mathis Margirier maakt er een lange sprint van, is dan ineens voorbij Brownlee en schiet zo een voor de finishlijn struikelende Mika Noodt alsnog voorbij. Mika krabbelt op en behoudt zo zijn tweede plek. Het verschil is slechts 3 seconden, maar voor de Fransman van enorm belang. Brons gaat naar Rico Bogen, zodat Alistair alsnog buiten het podium valt. Bij de Brit schiet het plots in zijn kuit, waardoor hij alle hoop op goud moet laten varen, hij valt ver terug naar een zesde plaats want ook Aaron Royle (4e) en Frederic Funk (5e) lopen de strompelende Brownlee nog voorbij. Gegokt en verloren, heet zoiets. Zelden zo’n apotheose mee gemaakt. Iestyn Harrett, Andy Dreitz, Mikel Ugarte Ramos en Antony Costes maakten de top tien compleet. Ook de vader van Antony deed mee in deze halve Challenge trouwens.

Publiek op de banken uiteraard, want je zult maar getuige kunnen zijn van zo’n fabelachtige slotfase op een halve triathlon.

Beste Nederlander was Halve Challenge Almere winnaar Simon den Braber op een 20e plaats.

Minder sensationeel was het verdere verloop van de vrouwenrace. Caroline Pohle begon als eerste aan de halve marathon en houdt stand. Ze finisht in 4.04.32 uur. Imogen Simmonds volgt een halve minuut later. Geen drie keer goud dus voor de Zwitserse, maar evengoed een daverende reeks. Brons ging naar Charlene Clavel en Marlene de Boer pakte een fraaie vierde plaats. Bij het lopen ging ze onder meer Emilie Morier nog voorbij. Knappe race van de Amsterdamse.

Marit van den Berg debuteerde op de halve afstand met een keurige elfde plaats. Ze werd er – net als Marlene overigens – AG-winnares mee. Deze Challenge kende geen aparte elite-klasse.

ZATERDAG 21 OKTOBER: CHALLENGE VIEUX BOUCAU (FRA)
M:
20.Simon den Braber 3.54.43 (7e M20)
34.Robert de Korte 3.59.39 (8e M30)
37.Jesse van Hulst 3.59.59 (18e M25)
V:
4.Marlene de Boer 4.16.21 (1e F35)
11.Marit van den Berg 4.24.47 (1e F20)
16.Marieke Brouwers 4.33.09 (6e F30)

O ja, hij deed er iets langer over maar ook onze Belgische collega Hans Cleemput van 3athlon.be (waar al deze sites ooit mee begonnen zijn) haalde de finish. Zie hier het bewijs:

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.