Zwelo Woudfennen; Beach Games; EK jeugd Banyoles zonder NL; Leipzig; Loenhout; Wouter in XTerra etc. – WTJ 2991

WOENSDAG – De resterende wedstrijden uit de voorbije dagen/weken. Laten we ze in chronologische volgorde onder de loep nemen. Te beginnen bij de zwemloop in het Friese Woudfennen. We hadden hem in onze kalender op 19 juli staan, maar ze was al een week eerder: op woensdag 12 juli.

Zwelo Woudfennen voor Erwin en Jantina

Een aantal deelnemers, die we afgelopen zaterdag in Leeuwaren tegen kwamen, zaten hier ook van voren. Opdracht was 1500 meter zwemmen in de Put van Nederhorst en 5 kilometer lopen langs de oevers van de Langwarder Wielen.

Erwin Akkerman uit Meppel legde beide afstanden het snelst af. Hij was precies 50 seconden eerder binnen dan titelverdediger Jasper van Olst uit Drachten. Pieter Pilat – zaterdag tweede in Leeuwarden – werd derde op deze zwemloop.

Jantina Kooistra uit Ee is in de Friese wedstrijden de te kloppen atlete. Ook Woudfennen schreef ze op haar naam. De atlete uit Ee was maar twee tellen sneller dan de talentvolle Meike Regeling, die nog even in Holten het klassement aanvoerde. Drachtense Willemien van der Kruijt finishte als derde op deze leuke, doordeweekse zwemloop, die aan haar vierde editie toe was.

Beach Games met Arubaanse triatleten

Komen we op 19 juli de American Beach Games in het Colombiaanse Santa Marta tegen. Allerlei strandsporten komen hier samen en triathlon is per slot van rekening ook bij de strandwachten aan de kust van San Diego ontstaan. De winst ging naar de Ecuadoriaan Juan Jose Andrade Figeuroa en de Argentijnse Romina Biagioli. Op deze sprint triathlon waren namens Aruba broer en zus Jansen actief. Christiaan Jansen finishte als 20e, zus Rebecca stapte met een blessure uit.

EK Jeugd met bronzen Belg en zonder Nederlanders

Op donderdag 21 juli stond het European Youth Festival in het Spaanse Banyoles op de kalender. Banyoles draait al bijna 40 jaar mee in het Europese circuit. De race stond dit jaar weer te boek als het EK voor de jeugd. In dat verband is het jammer dat Nederland geen atleten stuurde. Elke internationale ervaring is meegenomen, lijkt ons. Overigens lieten ook de Duitsers verstek gaan. De Fransen doen dat beter en hebben de nieuwe aanwas al klaar staan. Tristan Douche won en zijn landgenoot Milan Lariviere pakte het zilver. Brons ging naar de sterke Belg Jens Smolders.

Supertalent Fanni Szalai – die ook al menig juniorenrace naar haar hand zet – was de snelste bij de meisjes. Europese titel dus voor haar. Gevolgd door twee Franse meisjes Ambre Grasset en Lea Houart. Vrij logisch dat de Mixed Relay, de dag erna, ook gewonnen werd door de Fransen, die immers alle vier in de medailles vielen. Hongarije kreeg zilver, Spanje brons.

Tussenstand Leipzig: Per Bittner-Per van Vlerken 4-3

Na Kapelle op den Bos op vrijdag (zie vorige WTJ) breekt de zaterdag aan. De dag van de 40e (!) editie van de triathlon Leipzig, de thuiswedstrijd van Per van Vlerken. Sinds 2006 (!) doet de sympathieke Duitser mee aan deze triathlon en steevast eindigt Per in de top vijf. Zes keer won hij ook en zie: zaterdag kwam er een zevende zege bij. Wat ons betreft moet Per nog een achtste keer winnen. De stand Per Bittner-Per van Vlerken is namelijk 4-3. In de jubileumuitgave klopte Yvonne’s echtgenoot Florian Seifert en de oersterke paratriatleet Martin Schulz. Snelste vrouw was voor de derde keer Caroline Pohle. Achter haar kwamen Anna Hey4der en Yasmin Ulbrich over de meet. Uiteraard is deze race in het verleden ook door Yvonne wel eens gewonnen.

Duathlon Loenhout voor Cis en Els

Nog wel bij onze zuiderburen op 22 juli de duathlon van Loenhout met traditioneel veel duo’s aan het vertrek. Wij kijken even naar de individuele uitslagen en constateren dat Cis Bens de snelste duatleet was met Geert Lauryssen als trouw deelnemer op een tweede en Dries Aernouts op een derde plaats. Beste Nederlander was Jordy Meerman op de 22e plaats. En zeldzaam, maar Loenhout had exact hetzelfde vrouwenpodium als vorig jaar: Els Goris op 1 en de zusjes Ruth en Tinne Vermeiren op de plaatsen 2 en 3.

XTerra Lake Scanno met sterke Wouter

Voor Nederlandse duursporters over de grens was zaterdag de XTerra in het Italiaanse Lake Scanno het meest geslaagd. Zonder de Franse cross-specialisten lag het wedstrijdverloop geheel open. Het gaf mannen als Wouter Dijkshoorn de kans om een gooi naar een podiumplaats te doen. Dat lukte. De Amsterdammer finishte als tweede op zo’n vier minuten van de verrassende winnaar en thuisfavoriet Michel ‘The Shark’ Bonacina. Hij leidde van begin tot eind de race.

Lake Scanno is de bekende wedstrijd in Abruzzo waar de deelnemers door de schilderachtige straatjes van het stadje aan het meer fietsen met de vele trappetjes en klinker-klimmetjes. Maar ook een paar pittige bergen in het nationaal park van Abruzzo zitten erin. Wouter is er op vakantie en mocht toch stiekem zijn sport-equipment mee nemen. Dus meteen maar meegedaan en zijn beste internationaal resultaat in de XTerra. De Zwitserse triatleet Xavier Dafflon eindigde op een derde plaats. Verderop in het veld pakte Lucas Goené een prima zevende plek, was Quirijn Waaijenberg goed voor plaats 16 overall (pro-veld en AGers samen) en kwam Tibor Gijssen als 28e terug aan de finish. Tijden kunnen we er bij zetten, maar zeggen in de crosstriathlons niet zo veel.

Oostenrijkse pakt 24e XTerra-overwinning

Bij de vrouwen was het in snikheet Abruzzo de 24e XTerra-zege alweer voor de Oostenrijkse Carina Wasle. Ooit zo mager dat we vreesden dat ze bij het eerste het beste zuchtje wind om zou vallen, maar inmiddels leeft ze wat minder Spartaans en komen de successen ook weer terug. Op foto’s geniet Carina er meer van. De Zuidafrikaanse Georgia Grobler finishte als tweede en Lorena Erl uit Duitsland werd derde. Willemijn Fuite was er ook: de Brabantse finishte keurig op een achtste plaats.

Versla de krater; Boulder en Alaska

Een tweede XTerra was de Canadese Conquer The Crater. De winst in en rond de Canadese stad Sudbury ging naar Mathieu Bilodeau en naar Heather Pady, beiden Canada. Toch ook daar nog een Nederlandse deelnemer: Kristian van der Horden finishte als 38e. Blijven we nog even in Amerika voor de halve triathlon van Boulder, het bekende atletenstadje. De Amerikanen Branden Scheel in 3.24.45 uur en Caroline McCartney in 3.50.02 uur waren te sterk voor de rest.

De Sourdough Triathlon in Alaska was een zwaardere halve getuige de eindtijden. De AmerikaanMatthew Rombach won in 4.57.35 en dat deed ook Kristin Ryall in 5.09.17 uur.

EagleXMan

Terug naar Europa. Zwaar, zeg maar gerust loodzwaar was de EagleXMan. De derde editie van deze extreme triathlon in en rond Assergi met de Apennijnen in het parcours trok een select gezelschap van 22 atleten. De winst ging naar de Italiaan Lorenzo Facelli in 13.24.43 uur. Zo snel wist Nicholas Montemaggi de avontuurlijke triathlon niet af te ronden. Toch was zijn 14.35.13 uur goed voor de tweede plaats. Daarna was het weer lang wachten op de nummer drie: Mario Santilli in 15.49.33 uur.

Snelste vrouw was net als in de eerste editie de Italiaanse Fabia Maramotti. Bij haar derde deelname ging ze sneller dan ooit en was ze zelfs derde overall in 15.43.35 uur. Daar kon de Belgische Camille Etienne niet aan tippen, maar met haar eindtijd van 17.57.27 uur in de Italiaanse duisternis was ze wel mooi tweede. Brons ging naar Veronica Malagni uit Italië in 18.45.04 uur.

Na lange tijd weer eens een Russische wedstrijd

De laatste uit het rijtje zaterdag 22 juliwedstrijden was eveneens een zware. En ook de meest opmerkelijke, want veel Russische wedstrijden komen hier de laatste anderhalf jaar niet meer voorbij. Het heeft iets dubbels, zo’n sportevenement in een land dat een oorlog heeft veroorzaakt. Gelukkig scheren wij niet alle Russen over 1 kam. De organisatoren van de Wild Siberia Xtreme hebben ongetwijfeld niks kwaads in de zin. In het verleden deden er bijvoorbeeld al Oekrainse deelnemers mee. Nu waren het louter Russen, 39 in getal, die de uitdaging aangingen om deze Siberische hele triathlon aan te vangen.

Ilja Bublik was na 12.26.20 uur de eerste, die de finishlijn in Cheybetz passeerde. Na 13.00.27 uur was Pavel Briguntsov klaar en brons ging naar Sergej Arkhitsky in 13.01.27 uur.  Drie vrouwen haalden ook de finish, alle drie tussen de 15 en 16 uur. Olesya Zavolonika won in 15.23.46, Ekaterina Netchaeva tweede in 15.32.20 en Anastasia Baranova derde in 15.55.39 uur.

De zondagwedstrijden volgen later, anders wordt dit een te lange WTJ.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.