World Cup Miyazaki: winst voor Milner en Seregni; Donald Hillebregt 42e, Rani Skrabanja 33e – WTJ 3135

ZATERDAG – Terwijl gisteren in mijn krantje BNDeStem Maya Kingma nogmaals haar twijfels uitte over haar deelname aan de Olympische Spelen in Parijs, zou Donald Hillebregt niets liever willen dat op dat hoogste niveau mee doen.

Daartoe reist de geboren Hillegommer de hele wereld af en tast hij zelf, zijn sponsors en familie diep in de buidel om dat ultieme doel dichterbij te brengen. Zo is hij nu voor wederom naar Azië afgereisd in de hoop daar klasseringen te behalen, die hem dichterbij Olympische deelname moeten brengen. Is het niet individueel dan wel als teamlid in de Mixed Relay.

Op zulke wedstrijden treft Donald uiteraard tegenstanders met dezelfde ambities. En dan blijkt dat ook zij niet stil zitten. Wat er volgens insiders bij Donald in trainingen wel in zit, komt er tijdens de wedstrijden niet uit. Na de Koreaanse World Cup in Tongyeong was het afgelopen nacht in het Japanse Miyazaki te doen. De Nederlander verbeterde zich drie plaatsen: toen 45e, nu 42e. De bittere conclusie moet zijn dat deze resultaten de Olympische keuzeheren en -vrouwen niet zullen overtuigen. In de Olympische ranking staat hij nu 224e, nog behoorlijk ver van de top vijftig vandaan.

Eeuwig optimist

Donalds eeuwige optimisme valt te prijzen. Al vanaf 2012 begeeft hij zich op internationaal niveau en laat de meeste nationale wedstrijden voor wat ze zijn. Twee podiumplaatsen in Afrikaanse Cup-wedstrijden, een achtste plaats in Egidir als beste Europe Cup-resultaat, een 21e plaats in New Plymouth 2018 als beste World Cup-prestatie en een 35e in Abu Dhabi 2021 in de WTCS. Wij doen het hem niet na, maar in de topsport is het hard tegen hard.

Met name het zwemmen leek in de jaren voor Covid bij Donald veel beter te gaan dan nu. Dan sloot hij veelal slim aan bij de grote kopgroep en was het ieder voor zich op het looponderdeel. In Japan verloor de Nederlander 1.02 minuten op 1500 meter zwemmen. Dat is op dit niveau haast niet meer goed te maken. De wedstrijd werd overigens gewonnen door de Brit Hugo Milner in 1.47.46 uur. Zilver was er voor de snelste zwemmer Dyln McCullough uit Nieuw-Zeeland en brons ging naar de Duitser Lasse Nygaard Priester. Mannen, die constant top tien klasseringen behalen, maar ook nog niet zeker zijn van Olympische deelname. Dat geeft wel aan hoe moeilijk het allemaal is. Donald werd dus 42e op 5.50 minuten van de winnaar vandaan. Je kunt zeggen dat hij nog zo’n 20 atleten achter zich heeft gelaten, maar het is in topsport altijd: naar boven kijken.

Bij het fietsen verloor Donald niet noemenswaardig veel tijd. Het lopen ging bij Hugo Milner in 29.33 minuten, waar Donald er 35.15 over deed. Dat zijn kostbare minuten. In tegenstelling tot Korea was het in Japan behoorlijk fris: 14,6 graden en in het water 22,3 graden.

Achter de Brits-NieuwZeelands-Duitse top drie was de Canadees Tyler Mislawchuk de nummer vier. Daarna volgde Ricardo Baptista, in Korea nog tweede. Brandon Copeland bezorgde Australië weer een beetje hoop, want de Ozzies zijn wel enigszins over hun top heen. Valentin Morlec was op een zevende plaats beste Fransman. Jonas Schomburg, als altijd als eerste aan het lopen begonnen, zakte terug tot een achtste plek. De top tien was vol met Mark Devay en Max Stapley.

Ook voor Rani Skrabanja is Olympische roem nog niet heel dichtbij. Ze werd vannacht 33e, acht minuten na de winnares Bianca Seregni. De Limburgse is wel zes jaar jonger dan Donald, dus een nieuwe cyclus tot de Spelen van Los Angeles kan nog realistisch zijn. Achter Rachel en Maya strijdt Rani om de reserveplaats in de Mixed Relay met onder anderen Barbara de Koning.

Seregni versloeg nu Gwen Jorgensen, die wel een grote sprong maakt in de World Rankings. Derde was een andere topfavoriete Jeanne Lehair, die tegenwoordig voor Luxemburg uit komt.

Seregni kwam samen met de Japanse Yuko Takahashi uit het water. Als 31e kwam Rani uit het water. Haar achterstand: precies 1 minuut. Het fietsen leverde een kopgroep van 26 vrouwen op, helaas zonder Rani, die een minuut moest toegeven op het peloton vooraan. Sergeni zette de snelste looptijd neer: 34.00 minuten. Op dat onderdeel verloor onze Nederlandse vertegenwoordigster zes minuten.

Aan de meet was de als vierde eindigende Alice Betto de tweede Italiaanse van de dag. De Chinese Xinyi Lin zorgt eindelijk ook voor inbreng uit dat land. Kira Hedgeland finishte zesde namens Australië, haar landgenote Sophie Linn kwam als negende aan. Daartussen de Spaanse Cecilia Santamaria Surroca en de Belgische Claire Michel. Yuko Takahashi bezweek onder de druk van het thuis presteren en zakte terug naar een tiende plaats.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.