Geen foto’s, wel tekst; Sukwon Park geschorst; Livestreams; WK Abu Dhabi; Mixed Relay ook op Paralympics? – WTJ 2233

WOENSDAG – De storing op onze site is nog niet geheel verholpen. Triatleet Cornelis Scheltinga werkt er hard aan. Dank alvast Cornelis. Tot die tijd is het even behelpen, zonder beeldmateriaal. Maar wel met teksten, waar we in een later stadium dan maar foto’s aan toevoegen. Excuses voor het ongemak, het is overmacht.

Tornado Florida

Natuurgeweld zal onze aardbol wel altijd blijven teisteren. Een aardbeving in Japan vandaag, modderstromen in Peru, zware overstromingen in Australie: ze zijn aan de orde van de dag. Zondag werd het noorden van Florida nog geteisterd door tornado’s. De Americas Cup in Sarasota kon nog met een dag worden uitgesteld, voor de Florida Challenge in Clermont kon dat niet. Die wedstrijd werd gecanceld. Hetzelfde gold voor de Challenge Vietnam. Het land verkeert in financieel zwaar weer en dat gaat in dit geval ten koste van een duur sportevenement.

Park kan fluiten naar IOC-baantje

Er is langdurig onderzoek nodig geweest vooraleer er koppen konden rollen. Maar de zelfmoordzaak van de Koreaanse triatlete Choi Suk-Hyeon (op 26 juni 2020) is topsportbestuurder Justin Sukwon Park op een schorsing van twee jaar komen te staan. Park is al langdurig president van de Asian Triathlon Confederation en ook van de Olympic Council of Asia. Via dat laatste staat hij op de nominatie voor een IOC-rol, maar daar komt nu niks van.

Schorsing

Het World Triathlon tribunaal heeft de man even in ‘quarantaine gezet’, vanwege het wegkijken/negeren bij de misstanden die direct herleidbaar zijn tot de zelfdoding van Choi. Park faalde ook inzake een goede bescherming van de triatlete in kwestie en hij speelde geen enkele informatie door aan World Triathlon. Drie andere Zuid-Koreanen wacht een schorsing van anderhalf jaar. Allemaal vanwege het breken van de ethische code. Er zijn eerder ook gevangenisstraffen opgelegd aan de fysiotherapeut van Choi en haar teammanager.

Kijken naar Hamburg of naar Dresden?

Wat is het leukst om naar te kijken straks in het weekend van 5 en 6 juni: de duizenden deelnemers en de enorme sfeer in de Duitse triathlonstad Hamburg of de Sub7/Sub8-race in Dresden met vier deelnemers op een racecircuit? Weliswaar vier kanjers van deelnemers: Alstair Brownlee, Kristian Blummenfelt, Lucy Charles en de inmiddels van een blessure herstelde Nicola Spirig.

Het valt nooit gelukkig natuurlijk als zo’n project zich ergens op de bestaande kalender zetelt. Het zou nog kunnen dat Sub7/Sub8 niet op Eerste, maar op Tweede Pinksterdag (6 juni) wordt gehouden. Dan is zowel het Europees kampioenschap Ironman in Hamburg (op 5 juni) als Sub7/Sub8 de moeite van het bekijken waard. Hoewel twee dagen achtereen negen uur triathlon kijken ook wel iets vergt van de liefhebber. Verschil is overigens wel dat Hamburg via de ADR – het bekende Duitse televisiekanaal – breed in beeld wordt gebracht, Sub7/Sub8 voltrekt zich vooral langs livestreams, in dit geval van Gravity Media.

World Triathlon Champs Finals in Abu Dhabi

Het is nog ver weg, maar naast de Ironmans St. George en Hawaii zijn de World Triathlon Championship Finals in Abu Dhabi het hoogtepunt van het triathlonjaar 2022. De plannen voor het evenement van 23 tot en met 26 november zijn vandaag nader toegelicht door Abu Dhabi Sports Council (ADSC) en World Triathlon. Het is voor het eerst dat de MENA-regio (dat staat voor Middle East en North Africa) gastheer is van de ‘Grand Final’.

De wedstrijden zijn op het bekende parcours: het zwemwater en de wegen van Yas Island. Het atletendorp is in Yas Bay tegenover Etihad Arnea. Hoofd ADSC Aref Al-Awani is erg blij met de triathlonkampioenschappen. ,,Dit past in onze visie en de ambitieuze plannen om grote sportevenementen naar Abu Dhabi te halen. Blij ook met de samenwerking met World Triathlon, die er voor zorgt dat deze sport ook echt leeft in de Verenigde Arabische Emiraten.”

Na verwachting doen zo’n 7500 triatleten uit het land en uit alle winstreken van de wereld mee aan de titelstrijd voor elite, U23, paratriatleten en agegroupers. Het gaat daarbij om de standaard distance en de super sprint. Abu Dhabi organiseert sinds 2010 internationale triathlons: World Cups en World Triathlon Series. De eerste jaren nog in Corniche, vanaf 2017 op het gloednieuwe Yas Island. In 2018 won Rachel Klamer op dit parcours als eerste Nederlandse een World Triathlon Series event. World Triathlon-president Marisol Casado kijkt uit naar het hoogste level (de kroonjuweel) in triathlonsport in Abu Dhabi. ,,Het is onvoorstelbaar hoe het evenement vanuit een kleine gemeenschap is uitgegroeid tot een topevent.”

De UAE Federatie pakt de zaken ook serieus aan, aldus federatiepresident Khaled Al-Fahim. Het thuisland wil in de agegroup-races zowel in kwaliteit als kwantiteit sterk vertegenwoordigd zijn. Binnenkort maakt de federatie de selectiecriteria bekend. ,,Het is geweldig om voor eigen publiek te kunnen strijden om de wereldtitels.”

USAT en World Triathlon starten lobby voor Mixed Relay op Paralympics

Opmerkelijk nieuws bracht ook Martin Breedijk nog mee terug van de Presidents Conference in La Nucia afgelopen weekend. Want behalve de fraaie prijs voor paratriatleet Jetze Plat als Europa’s paratriatleet van het jaar, is er nog meer goed nieuws voor paratriatleten. ,,Er wordt gewerkt aan een Mixed Team Relay voor Paratriathlon”, legt Martin uit, ,,USAT neemt hier het voortouw in, vanuit World Triathlon Paratriathlon committee hebben we een werkgroep gestart waar ik ook in zit om te kijken hoe we dit het beste kunnen reguleren. Zou mooi zijn als paratriatleten op de Paralympics van Los Angeles 2028 ook aan de MTR mee kunnen doen.”  Hoe dat precies gaat met de soort handicaps, daar wordt de komende tijd ongetwijfeld over nagedacht.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.