Deboer Fjord 3.0 wetsuit test, een verloren weddenschap!

Dit review krijgt een andere wending dan waar ik ongeveer 2,5-3 maanden geleden bijna heilig van overtuigd was…..

Laten we bij het begin beginnen en dat is een aantal maanden terug in de tijd. Ik had een gesprek met een aantal mensen over wetsuits en o.a. of we de maximale ‘snelheid’ die uit een wetsuit te halen is bereikt is binnen de regels die voor triathlon gelden. Daarbij kwam onder andere ook het Deboer wetsuit ter sprake waarvan ze zelf altijd beweren dat dit het snelste wetsuit op de markt is. Zoals alle merken dat eigenlijk van hun eigen topmodellen beweren, maar Deboer ‘schreeuwt’ misschien wel het hardst van allemaal. Je kunt natuurlijk een bak aan atleten sponsoren, maar the proof is in the pudding!

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Enkele dagen na dit gesprek bedacht ik mij dat het een slim idee zou zijn om Alex de Boer, de co-founder van Deboer Wetuits, eens te bellen en hem te vragen of hij mee wilde werken aan een test. Alex en ik gaan al een lange weg terug tot midden jaren ’90. In de afgelopen 30 jaar hebben af en aan wat business met elkaar gedaan, maar dat is al jaren geleden gestopt. Ik was misschien wel de eerste om hem knettergek te verklaren toen hij een paar jaar geleden met het eerste Deboer wetsuit op de markt kwam. Véél te duur, althans mijn mening, en Alex vroeg toen of ik het pak wilde testen. Hij stuurde mij destijds één van zijn demo’s van dat allereerste model. Bij mijn eerste keer aantrekken trok ik daar een mouw gedeeltelijk vanaf…… Wetsuit retour gestuurd en tot zover mijn ervaringen met Deboer wetsuits. Ik kon toen niet overwegen om de wetsuits te gaan verkopen als ik bij de eerste poging al een defect had.

 

RUNssel

Maar het nieuwe Deboer Fjord 3.0 wetsuit lijkt anders te zijn, de ‘walvis-achtige baleinen’ (hierboven te zien) van de eerdere modellen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een soort hexagon design. Dus misschien is het wetsuit toch nog eens de moeite waard om te gaan testen. In het gesprek met Alex aangegeven dat ik een Fjord 3.0 wetsuit wilde kopen bij hem. Dat op zichzelf was al genoeg om hem even stil te krijgen aan de andere kant van de lijn :-). Maar ik vertelde hem ook eerlijk dat ik het wetsuit wilde gebruiken om het te gaan testen en er daarna een review te gaan schrijven. Ik wilde het wetsuit kopen zodat ik in alle eerlijkheid kon gaan opschrijven dat het wetsuit geen seconde sneller is dan andere goede modellen en dat was ook een beetje gekscherend de uitleg aan Alex. Hij kon er ook om lachen en hij wilde er ook wel aan meewerken. Maar hij was er ook zo van overtuigd dat zijn wetsuit sneller is tegenover mijn overtuiging dat dit niet zo zou gaan zijn en er dan wel een leuke weddenschap aan wilde hangen. Maar verlangde ook dat het eerlijk zou gaan gebeuren en na afloop ere aan wie ere toekomt. Geprikkeld door de uitdaging heb ik plechtig beloofd, een man een man een woord een woord….en ik zou toch het gelijk aan mijn kant krijgen.

Enfin, wetsuit besteld, ik bleek toch dikker dan gehoopt, gedurende de winter een ‘fatsuit’ gekweekt groter dan mijn ogen wilde doen zien en ik moest de maat retourneren. Geen issue verder en ik kreeg de juiste maat alsnog toegestuurd. Nog nooit van mijn leven deze maat in wetsuits gehad, een nieuwe tik voor het ego, maar goed, het testfeest kon beginnen. En, natuurlijk, dit is non scientific-testing maar de herhaling en de hoeveelheid aan testen geeft toch een goed beeld. Ik heb met het wetsuit eerst een aantal keren in ons eigen Swimstream tegenstroombad gezwommen om mijn schouders weer even te laten wennen aan het feit dat er iets om heen zit. Hoe soepel het ook is in het begin voelt het toch altijd wat beperkt. En er is nog iets dat relevant is, later zal blijken waarom, eind. nov. ’22 heb ik een vrij pittige operatie ondergaan waardoor ik tot op heden nog steeds achterblijf in tempo. Het maakt niet uit of dat zwemmen, fietsen of hardlopen is, bij dezelfde hrm of gevoelde inspanning ben ik gewoon minder snel dan voorheen.

De test zelf bestond uit meerdere 500 meter sessies met telkens 3 min herstel, in een normaal 25 meter binnenbad. Ik heb zelf helemaal geen last van oververhitting bij het zwemmen in een wetsuit in een zwembad dus warmte is geen probleem. Elke sessie deed ik die 3 a 4  x 500 m en noteerde dan de tijd en het gebruikte model wetsuit. De ene week het Deboer Fjord 3.0 wetsuit, de andere week een goed middenklasse model tot het topmodel van een ander merk. En dat herhaalde ik elke week opnieuw, en opnieuw, en opnieuw. Echt, je moet elke week de blikken van de oudere schoolslagzwemmers zien wanneer je daar weer in je ‘Captain America’ suit het water ingaat 😉

Alex de boer on LinkedIn: #deboerwetsuits

Maar na een paar weken ontstond er een patroon waar ik niet helemaal blij van werd. Ik zou toch niet mijn ongelijk aan Alex moeten gaan toegeven. Het gaat mij niet gebeuren dat ik met mijn grote mond bakzeil ga halen :-). In eerste instantie dacht ik dat ik elke week weer wat sterker in de schouders werd en daardoor misschien wat beter ging zwemmen. Ik heb zelfs sessies gehad waarbij ik mezelf er op betrapte dat ik bijna expres mijn best ging doen om langzamer te zwemmen wanneer ik het Deboer wetsuit aan had. Om dan alleen maar tot de conclusie te komen dat het verdorie nog sneller was dan twee weken eerder…..waarschijnlijk omdat, zoals alle goede zwemmers en trainers weten, dat rust in de slag tot een betere techniek leidt.

En het verschil dat aan het ontstaan was was significant, het waren geen verschillen in de trant van 5 of 6 seconden op 500 meter want die kan ik nog wegwuiven door een aantal betere keerpunten, minder hinder van andere zwemmers in de baan, etc. Nee, de verschillen waren telkens 30-40 seconden en een enkele keer zelfs meer dan 40 seconden sneller per 500 meter ten opzichte van de andere wetsuits. En deze andere wetsuits waren modellen van HUUB, Zone 3 en Sailfish en 1 none branded wetsuit dat ik een keer zelf heb laten maken met 6 mm dikke valsspeel benen.

Natuurlijk is dit alles very non-scientific, niet zoals in de video hierboven met een ademgasanalyse en ben ik slechts 1 individu. Maar ik ben wel het type zwemmer die het meest baat heeft bij het dragen van een wetsuit. Ik heb, zoals velen met mij, last van SLS (Sinking-Leg Syndrome) dus al het drijfvermogen is welkom. Ik ben een modale zwemmer met meestal een tijd zo rond de 17:30 p/km in het zwembad, maar mijn snelste 500 meter die ik ooit in een zwembad heb gezwommen incl. de periode voor mijn operatie is met het Deboer Fjord 3.0 wetsuit verpulvert. Nimmer heb ik een tijd gezien van in de buurt van 15 minuten over een kilometer zwemmen. Zelfs niet wanneer ik in mijn beste conditie ben geweest en daar zit ik momenteel nog erg ver vanaf. Over het gemiddelde genomen ben ik nu op dit moment met het Deboer wetsuit 70 tot 90 seconden per kilometer sneller dan de andere wetsuits. Dus op de hele triathlon een winst van 4 tot 6 minuten.

De interessante vraag die zich dan opwerpt is waarom is dat Deboer wetsuit dan sneller? Wat maakt nou dat dit wetsuit zoveel beter is dan de rest van de geteste wetsuits?

Ik kan niet exact bepalen welke ontwikkelingen het meeste bijdragen maar hieronder de meest opvallende punten:

Het gewicht:

De Fjord 3.0 is ongeveer 50% zwaarder dan de andere wetsuits, gemiddeld 500 gram meer neopreen. Dat maakt in het water m.b.t. slechts het gewicht natuurlijk helemaal niets uit. Het gewicht verschil zit voornamelijk in de extra lengte in de benen (denk ik). Daar waar de meeste wetsuits bij Nederlanders steeds meer op een soort driekwart broeken beginnen te lijken komt het Deboer wetsuit bijna ‘gewoon’ tot onderaan de enkels. Dat stuk extra neopreen levert ook extra drijfvermogen op. Dat valt ook echt op in het water, ik kan mijn benen gewoon vrijwel stil laten hangen en alleen met de armen zwemmen.

De onderarmen:

Heel bijzonder zijn de onderarmen van de Fjord 3.0, ik laat alle technische termen achterwege, ik benoem gewoon het is. Het hele witte deel met de paars/gele accenten zijn F@#$%G paddles!!!. Daar waar de meeste merken hun onderarmen 1 a 1,5 mm dik maken zijn de onderarmen van de Fjord 3.0 5 mm dik en dat levert dus aan beide zijkanten extra materiaal op. Extra oppervlakte. En het bijzondere is, dat voel je ook. Ik had bij elke keer dat ik het Deboer wetsuit gezwommen had de dag erna spierpijn in mijn onderarmen, maar dan echt dat je voelt dat er daar iets is gebeurd met de weerstand. Ik denk dat deze beide onderarmen bijdragen aan het totaalgewicht van het wetsuit. Het gebruikte materiaal is ook echt super sterk, er zit een speciale coating over het materiaal die het vrijwel onmogelijk maakt om er fingernail cuts in te trekken. Ik heb er serieus hard aan getrokken, zelfs met een wat bezweet lichaam in een warm binnenbad bij het aantrekken geen gaatje in getrokken.

De bovenarmen:

In tegenstelling tot de onderarmen zijn deze juist eng dun. Flinterdun materiaal met een dikte van 0,3 mm, maar ook dit is zo sterk als een paard. Hier is het gebruikte materiaal DuraFlex neopreen. Ook hier geldt dat je serieus echt je best moet doen om dit te kunnen beschadigen. Ik zeg niet dat het niet kapot kan, maar als we dit vergelijken met de kwetsbaarheid van sommige andere merken…, Met name de HUUB Varman staat er om bekend vrij kwetsbaar te zijn als je het net niet correct en voorzichtig aantrekt. De Fjord 3.0 is gebouwd als een soort tank. Aantrek-dummy-proof zullen we maar zeggen. Overigens valt ook hier op dat de armen in de lengte laten we zeggen zeer Europees gesneden zijn. Ik moest er echt aan wennen dat armen als totaal helemaal tot aan mijn polsen passen. Het DuraFlex neopreen geeft door de beperkte dikte heel veel vrijheid om de schouders. Wat aan de binnenzijde zichtbaar is is dat veel punten waar grotere krachten op komen te staan met soms 3 manieren aan elkaar bevestigd zijn.

De benen:

Hier wederom iets tegengestelds als bij andere merken. 5 mm All the way down. Alle andere wetsuits worden op de onderbenen juist dunner, dat trekt makkelijker uit en ze zijn korter. Die gedachte is op zich heel logisch omdat we begin jaren ’90 zelf de pijpen afknipten om een grotere opening voor de kuiten te krijgen en het wetsuit makkelijker zou uitgaan. Maar de materialen zijn verbeterd en blijkbaar zoveel dat Deboer bedacht heeft om gewoon terug naar die 5 mm te gaan en het drijfvermogen te maximaliseren. En je hoort nog vaak dat de betere zwemmers minder drijfvermogen willen hebben, maar een Amerikaanse test heeft laten zien dat ook de betere zwemmers simpelweg sneller zijn met meer drijfvermogen. Ook voor de benen geldt dat ze weer extreem goed afgewerkt zijn. Bijvoorbeeld de naad bij de enkel waar veel kracht op komt te staan met het ‘uittrappen’ van het wetsuit is gelast/gelijmd, maar ook gestikt en daar overheen zit een extra strip materiaal omdat deel nog sterker te maken en in die strip zitten dan weer op 3 punten extra dwarse stiksels.

Geen beschrijving beschikbaar.

De delen met de hexagon neopreen:

Ik noem het de hexagon delen, Deboer noemt het X-skin-HBF Limestone Layered Scale Array Neoprene. De functie van deze specifieke vormgeving in het neopreen zou er in elk geval voor moeten zorgen om de weerstand van het water te verminderen. Of het werkt, geen idee. Ik kan het niet beoordelen, maar ik kan ook niet met droge ogen beweren dat het niet werkt want het wetsuit is substantieel sneller dan elk ander wetsuit dat ik de test heb meegenomen. Ook voor deze delen in het wetsuit geldt dat het extreem sterk is. Ik heb zo ongeveer alles gedaan wat we niet adviseren. In een vochtige warme ruimte het wetsuit aangetrokken waarbij ik alles zonder handschoentjes o.i.d. aan de buitenzijde heb aangetrokken, met kracht. Met plastic zakjes om voeten en handen maar ook geprobeerd zonder. Geen enkele beschadiging gekregen. Dit wetsuit is van boven tot onder gebouwd, gelijmd, gestikt als een tank maar met de souplesse van een buikdanseres om de schouders.

Inicia tu temporada nadando rápido con el Fjord 2.0 de deboer – Swimchile.cl

De nek:

Nog een punt waarvan ik eerst dacht dat het wat vreemd zat en sloot. De kraag sluit net iets anders dan bij de meeste andere wetsuits. Althans, ik hou het als de foto hierboven met Gustav en Kristian vrij veel materiaal over bij het dichtmaken. Bij Gustav is dat redelijk goed te zien, maar ook dit blijkt extreem goed te werken. Als ik het een beetje goed aantrek dan heb ik zelfs bij het afzetten aan tegen de kant (ik gebruik als gewoon middelmatige zwemmer geen tuimelkeerpunt) niet tot vrijwel geen water inlaat. Dat is echt echt extreem. Vrijwel niets via de nek, vrijwel niets via de polsen alsof er bijna geen water inloop is.  Bij elk ander wetsuit, als ik afzet tegen de kant, krijg ik in meer of minder mate last van water in het wetsuit. Dat op zich is ook niet vreemd omdat de kracht die je met een dergelijke afzet hebt veel groter is dan je normaal aan snelheid in het buitenwater produceert. Dus het is niet echt een maatstaf of iets goed of slechts is, maar toch wel een opzienbarend verschil.

De conclusie is dat het Deboer Fjord 3.0 wetsuit het snelste wetsuit is dat ik ooit heb aangehad, het is ook met kop en schouders het sterkste wetsuit en het heeft de langste armen en benen en dat is voor sommige van ons in Nederland best heel erg fijn.

De prijs van een Fjord 3.0 is € 1404, dat is een hele klap geld, zonder twijfel, en daar hoeven we ook niet moeilijk over te doen. Maar toch wil ik daar een opmerking bij maken, als ik de kwaliteit vergelijk met bijv. andere wetsuits waarvan er sommigen veel kwetsbaarder zijn, die de helft goedkoper kunnen zijn, maar die zien er soms na een jaar al uit alsof ze door een haai zijn aangevallen. Die je met de allergrootste voorzichtigheid moet aantrekken. Dan is dit een wetsuit dat denk ik misschien wel twee keer, misschien wel 3 x zo lang meegaat of kan meegaan.

Is het 4, 5 of 6 minuten tijdwinst op bij een hele triathlon waard? Die vraag kan ik niet beantwoorden. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Het enige is dat ik keihard moet toegeven dat ik mijn weddenschap met Alex de Boer kansloos heb verloren, En niet met een beetje, maar gewoon heel erg dik. Ere wie ere toekomt. En het is ook een duur verlies, want een deel van de weddenschap was dat als ik zou verliezen, lees; ongelijk zou hebben, wij de Fjord 3.0 wetsuits zouden gaan aanbieden, ik een serie demo wetsuits moet gaan aanschaffen en ik het hele voorjaar & zomer in een Deboer hoody of t-shirt moet lopen. Maar eerlijk is eerlijk, en ik vind het nog steeds lastig om toe te geven, maar het is zo. Ik moet mijn ongelijk dragen als een gentlemen. Ja, Alex, je hebt gelijk, jouw Deboer Fjord 3.0 is daadwerkelijk sneller, sterker en beter dan de andere wetsuits die ik heb getest. Zo, vrij pijnlijk om toe te geven maar het is er uit ;-).

Overigens is Alex de Boer wel zo sportief om eventuele acties die online op Deboer Wetsuits gehouden worden ook aan onze klanten te geven. Dus is er een actie, dan hebben wij deze actie ook.

Vanaf volgende week Deboer Wetsuits te testen bij TRIPRO in Hilversum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.