De psychologische oorlogsvoering rondom stayerende triatleten: Youri Keulen trekt er zich niks van aan – WTJ 3242

WOENSDAG – Er komt een moment dat ook de Middle Distance stayervrij wordt gelaten. De verschillen zijn ook na 2 kilometer zwemmen tegenwoordig dermate klein aan de top dat het voor die arme officials ondoenlijk wordt om de pelotons nog uit elkaar te houden.

Zeker nu World Triathlon ook serieus werk maakt van langere afstanden door samen met PTO in het T100-circuit te stappen. Het gros van de races onder World Triathlon-label is ‘drafting allowed’, dus in rap tempo zien we dat ook op de halve gebeuren. Jammer voor die Uberbikers, die juist op dat onderdeel het verschil maken.

Je ziet het ook in het wedstrijdverloop van veel IM 70.3/halves. Pas op de halve marathon komen meeste wedstrijden in een beslissende plooi, maar ook daar zien we steeds vaker vlijmscherpe eindsprints. Het is niet gezegd dat alle OD-specialisten het gaan maken op de 2/80/21, maar ze komen er steeds minder uit hun comfort-zone.

Waarom deze aanhef? Omdat de stayer-discussie weer is aangezwengeld. Voornaamste doelwit is dit keer Youri Keulen. De Nederlander boekt successen en triatleten zijn niet anders dan welke andere sporter dan ook: keihard voor zichzelf, maar als het kan ook uithalen naar de tegenstander. Psychologische oorlogsvoering noemen we dat ook wel.

Wie niet sterk is, moet sluw zijn. Dus een concurrent in de aanloop naar de T100-openingsrace in Miami uit balans brengen, kan lonend zijn. Er is veel geld mee gemoeid, met die PTO-reeksen. En dan wordt die altijd zo zachtaardige triathlonfamilie al snel vals en grimmig.

Het bejegenen schijnt vorig jaar op Mallorca begonnen te zijn. Youri Keulen won de Challenge, Frederic Funk werd slechts zesde. Maar de Duitser had grote moeite met de manier waarop zijn Nederlandse tegenstander de wedstrijd aflegde. Stayeren dus, de benen koest houden zodat de Limburger kon toeslaan bij het lopen. Getuigen zeggen dat het bijna tot een handgemeen kwam tussen beiden.

Daarna ging het op social media verder. In die zin dat Funk allerlei vrienden en bekenden opjutte om onder berichten van Youri zijn gedrag aan de kaak te stellen. Het valt inderdaad op dat veel reacties een Duitse naam bevatten, maar zich evengoed ook bedienen van fake-namen. En dan nemen wij de beschuldigingen toch al een stuk minder serieus.

Youri reageert vanuit Florida nuchter op de recente berichtgeving. ,,Ik kijk er niet van op. Het speelt al vijf maanden. Het doet me eerlijk gezegd niks, ik ben met mijn eigen proces bezig.” Het heeft de kleine man, die overwintert en woont in Girona, weinig schade berokkent. Integendeel: hij raakte er de hele winter extra door gemotiveerd. ,,Een statement maken via social media doe ik sowieso niet. Ik hoef niks en niemand iets te bewijzen. Ik laat het liefst mijn benen spreken.”

De PTO100 is zaterdag begin van de avond met Youri, met Menno Koolhaas en ’s avonds laat met Diede Diederiks.

Hans Keulen

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.