Challenge Gunsan: Regan Hollioake wint, Marlene de Boer tweede; Challenge Turkije en Salou

ZONDAG – Drie Challenge races. Dat hadden er vier moeten zijn, maar de race in Geraardsbergen vond geen doorgang. Buurgemeenten gaven geen toestemming. Als troost vanavond mooie beelden van Arnout, Ruben en Philippe, die in De Lage Landen al fietsende de Muur beklommen.

Marlene op een knappe tweede plek in Korea

De verste van de drie overgebleven Challenges was in het Zuid-Koreaanse Gunsan-Saemangeum, waar een race over de full distance op het menu stond. Korea of niet, het kon Marlene de Boer niet ver genoeg weg zijn, dit weekend. Ze werd tweede in deze hele Challenge in een tijd van 8.56.58 uur. Een snelle tijd, maar op deze Asia Pacific Championships stond ook Regan Hollioake aan de start. De 34-jarige Australische is de revelatie van het seizoen. Ze boekte afgelopen winter liefst vier Ironman 70.3-zeges, werd eerste vierde op Ironman Nieuw-Zeeland en won onlangs ook al Ironman Australia. De tweede zege op een hele volgde hier in Korea: in een razendsnelle 8.39.52 uur (het fietsen was 177 km. lang). Brons ging ook naar Australië: Kate Bevilaqua maakte de race af in 9.52.26, nog altijd goed voor de derde plaats.

Hollioake had de race compleet onder controle van start tot finish. Het zwemnummer was al voor haar in 57.31 met Marlene een halve minuut later nog wel in de buurt, maar Bevilaqua verloor in het water al tien minuten. Ondanks een kapot versnellingsapparaat wist Hollioake haar voorsprong bij het fietsen uit te breiden tot tien minuten in de tweede wisselzone. Daarna liep het Australische toptalent (let op haar in Nice!) nog eens zeven minuten rapper dan Marlene. Regan Hollioake gaf aan dat het zwemmen in de golven pittig was. ,,Ik hield het hoofd koel. Daarna brak ik mijn derailleur door in de wisselzone, dus moest het hele stuk in 1 versnelling fietsen. Ook daar wist ik goed doorheen te komen.”

Moody de sterkste in 7.50 

Bij de mannen won de Australiër Jack Moody in 7.50.32 uur. De Zweed Jesper Svensson volgde kort daarna als tweede in 7.56.45 uur en nog een Australiër Liam Duval was de nummer drie in 8.26.48 uur. Opvallend dus in beide gevallen het grote verschil tussen de nummer twee en drie.

Svensson kwam als eerste uit het water, Moody was daar vijfde. De Portugees Felipe Azevedo nam de leiding over, maar kort na de tweede wissel moest hij zich op medische gronden terug trekken. Jesper Svensson lag opnieuw op kop met Jack Moody aanvankelijk op vijf minuten. De Ozzie had wel het sterkste eindschot en greep met nog 7 kilometer te gaan de leiding. Die hield hij goed vast, liep zelfs nog bijna zes minuten uit.

ZONDAG 2 JUNI: CHALLENGE GUNSAN-SANGMANGEUM (KOR)
V:
2.Marlene de Boer 8.56.58

Servische dubbelslag in Challenge Gallipoli

Dan naar Challenge Gallipoli in Turkije met een Servische dubbelslag bij de mannen. De overwinning ging naar de Serviër Strahinja Trakic in 4.00.59 uur. Zijn landgenoot Ognjen Stojanovic eindigde tweede in 4.05.10 uur en brons was er voor de Zwitserse oud-profwielrenner Jonathan Guisolan in 4.06.52 uur. Op vier pro’s na bestond het startveld van 301 triatleten geheel uit Turkse deelnemers.

Het vrouwenpodium was dus geheel Turks gekleurd. De winst was voor Ozge Ugun in 4.51.29 uur. Ece Calp was tweede in 5.19.13 uur en Irem Gormus derde in 5.31.58 uur.

Het gebeurt niet iedere week dat de Challenge Family haar aandacht moet verdelen over drie wedstrijden. Nu was dat wel het geval want aan de Spaanse kust was ook nog de OTSP Challenge Salou. Atleten uit liefst 43 verschillende landen kwamen bijeen.

Bloedstollende finale in Salou

En hoewel de Nederlanders niet veel in de pap te brokken hadden, was het wel een prachtige editie met een bloedstollende finale tussen de Spanjaard Guillem Montiel en de Australische favoriet Kurt McDonald. Hoewel ook halve triathlons steeds vaker in de slotfase worden beslist, was de laatste meters van dit duo wel zeldzaam. Er moest fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen, dat werd uiteindelijk Montiel. Vallend kwamen beiden heren door het lint op de rode matten tot stilstand.

McDonald leek zeker…todat

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor McDonald. Hij zwom sterk en fietste gemakkelijk van zijn concurrenten weg. Zijn voorsprong leek comfortabel, maar dan had ie toch buiten de Spaanse furie Montiel gerekend. Op 3 kilometer voor de finish kwam hij langszij. Vervolgens liep het duo zij-aan-zij op de finishlijn af. Een zinderende apotheose dus, het publiek op de banken. ,,Nooit meegemaakt”, zei de Spanjaard na afloop en ook McDonald vond de ‘show iets magisch hebben’ ook al trok hij dan aan het kortste eind. In 3.43.20 waren beide heren klaar. Ook de Brit Thomas Davis was niet ver weg: brons voor hem in 3.44.13 uur na een solide race. Casimir Moine was de nummer vier en de Portugese kanshebber Joao Pereira vijfde.

Boulanger pakt tweede Challenge-zege

Een Franse zege bij de vrouwen: Aurélia Boulanger won in 4.15.22 uur. Zij hoefde niet tot aan het gaatje te gaan, want de nummer twee Rachel Brown volgde op iets minder dan vijf minuten. De Britse hield wel haar landgenote Natalie Lawrence achter zich. Lawrence was wel de snelste zwemster, maar halverwege het fietsen was Boulanger al de nieuwe leidster en langzaam maar zeker wist ze haar voorsprong uit te breiden. Het was de tweede overwinning voor de Française. Eerder won Boulanger ook al Challenge Cesenatico. ,,Toch geloofde ik er pas in toen de finish in zicht kwam”, zei de 29-jarige atlete, die in 2019 al Frans kampioene middle distance werd. De Spaanse Zaira Lorenzo Perez finishte als vierde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.