Jetze Plat allersnelste, Thomas Cremers en Dieuwertje Bax laureaten in geweldige 40e Tri Nieuwkoop

ZONDAG – Ons weekend concentreerde zich op de voorjaarsklassieker, waar zoals Rob Barel en Marijke Zeekant gisteren tijdens de jubileumrace terecht aangaven in de beginjaren ‘iedereen heen ging om het seizoen te openen’. In die tijd zochten triatleten hun heil nog niet buiten de landsgrenzen. Nu is Korea of de halve van Hawaii al de moeite waard om het vliegtuig te pakken. Tijden veranderen.

Gelukkig hield de jubilerende stichting voor de 40e editie genoeg klasbakken over. Bovendien was het startveld weer op het peil van voor corona, dus ook dat geeft de burger moed. De jubileum-uitgave werd gewonnen door Thomas Cremers en Dieuwertje Bax. Beiden hadden niet eerder de zege op deze klassieker te pakken.

Sneller nog dan Thomas met de benenwagen was het paratriatleet Jetze Plat, die met het fietsparcours voor zijn deur, voor de tweede keer mee deed aan zijn thuiswedstrijd. Hij begon in als wheeler rond de vijftiende plek aan de halve marathon en stoof alles en iedereen voorbij. Toch weer het bewijs dat Jetze klaar is voor de Spelen ook al is de afstand daar slechts een 1/8e.

Bij de mannen kwam Janne Englebert als eerste uit de Nieuwkoopse Plassen, die eindelijk wel goedgekeurd waren om in te mogen zwemmen. Jetze was als tweede aan de kant, daarna volgden Pim van Diemen en Ivor Feunekes, die al de hele week in Nieuwkoop was om zich op deze race voor te bereiden.

Thomas Cremers schreef pas donderdag in. Na het zwemmen lag hij elfde. Na een snelle wissel was Pim als eerste vertrokken voor het fietsen. Hij leek op weg een grote voorsprong op te bouwen en bij het fietsen lukte dat ook wel. Met zo’n vier minuten marge begon hij aan de halve marathon, maar daarop blokkeerde de Amsterdammer alsnog. Kennelijk nog onvoldoende hersteld van zijn ijzersterke vierde plek op Lanzarote.

Als tweede wisselde de Drent Ivor Feunekes en een minuutje later was Thomas Cremers de nummer drie. Met het uitstappen van Pim in de voorlaatste bleef het duel tussen de twee jonge talenten over. Toen al was duidelijk dat de man uit Elst sterker was dan Ivor. Twee minuten na Jetze was het Thomas Cremers, die in 3.47.55 uur als winnaar over de streep van het evenemententerrein De Steupel kwam. Daarachter volgde Ivor Feunekes, bijna vier minuten later. Beide mannen scoorden de snelste looptijden. Brons ging naar Marijn Markusse, die stilaan weer in vorm komt.

Pascal Franken van de Bollenstreek was de sterke nummer vier en de in Enschede verblijvende Oekrainer Andrii Kuzminskyi werd nummer vijf. Lucas Voets, ook al zo’n jong talent volgde op de zesde plek. De man uit Spijkenisse was de eerste boven de vier uur. Jimmy van Bemmel, Jasper van der Velde, Sander de Bart en Koen Wesselink volgden op de 7e tot en met de 10e plek. De Belg Jeroen de Meester was als elfde snelste master. Dirk Wijnalda deed een dubbelweekend in Nieuwkoop: in de jubileumrace derde, in de halve dertiende en winnaar M50. Jan Blokland was later de snelste M60.
Marleen van Roessel opende het festijn met een snel zwemnummer. De Bredase had toen een minuut voorsprong op Ingrid Eelkema. Al snel waren de rollen omgekeerd, want Ingrid nam snel de koppositie over. De Leidense – vorige week al winnares in Ter Aar – had een mooie voorsprong van een minuut op Dieuwertje Bax. Maar het was niet genoeg.
De 1.25.30 uur, die Dieuwertje aan de dag legde was veruit de snelste looptijd. Ingrid werd snel achterhaald en zij moest ook Morena Stevens nog voor laten gaan. Dieuwertje steeg met stip: vorig jaar derde, nu de overwinning voor de tweedejaars pro. Brons ging wel nog naar Ingrid Eelkema (looptijd 1.36.22 uur), meteen ook snelste F45. Als vierde volgde Marleen van Roessel, die jammer genoeg te veel tijd verspeelde met fietsen, maar wel weer snel liep. Nelleke Balde kwam als vijfde binnen, eerste F40. Vervolgens Leone de Voogd en daarna Liane van Egmond voor eigen publiek. Corina Knijnenburg snelste F50, Remke den Bremer snelste F60.
Het was een prachtig weekend met ook nog eens de jubileumrace (winst Emil Hoogstad en Marijke Zeekant) en tal van oude bekenden op beide dagen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.