Michel Besseling 4e Pirene XTreme; Autilia Stapper wint Challenge, Berlijn en ‘many more races’

DONDERDAG – Nog een behoorlijk aantal wedstrijden uit het eerste juniweekend zijn tot dusverre niet aan bod gekomen. Allereerst de Pirene XTreme en zware race door bergachtig gebied tussen Cellers en Moli Fornols. Deze wedstrijd was in het verleden kolfje naar de hand van Karin Sloove, die vrijwel altijd het podium haalde. Nu werden de Nederlandse honneurs waargenomen door Michel Besseling.

Michel vierde in Pirene XTreme

De Amersfoorter staat bekend om het uitpikken van vooral zware hele triathlons. Ook nu weer. Over de drie afstanden deed Michel 14.18.35 uur en daarmee klasseerde hij zich als vierde. In de Pirene XTreme zijn de onderlinge verschillen groot. De Tsjech Petr Soukup won in 12.04.09 uur, de Rus Pavel Blagikh eindigde in 12.42.05 uur als tweede en de Spanjaard Rafael Espinar mocht voor eigen publiek brons ophalen in 13.34.30 uur. Daarna was het opnieuw 44 minuten wachten alvorens Michel Besseling zich meldde. Op een totaalveld van 30 man, toch weer een knappe prestatie.

Belgisch succes was er ook. Snelste vrouw op de hele was Natalie Franken in 16.44.20 uur, de Duitse Nadine Trupat finishte als tweede in 18.00.11 uur. Meer vrouwen waren er niet. De halve afstand werd gewonnen door de Belg Pieter Sacre in 8.33.47. Hij bleef de Brit Rafael Baron en de Spanjaard Mateo Perez royaal voor. Enige vrouw op deze afstand, die de finish haalde was Monica Dominguez in 12.23 uur.

Autilia Stapper wint Challenge Korea

Nog even terug naar Challenge Korea, want in Gunsan-Saemangeum deden te midden van 876 starters twee Nederlandse vrouwen mee. Van Marlene de Boer hadden we al gemeld dat ze tweede was geworden op 17 minuten van de revelatie van dit seizoen Regan Hollioake (8.39.52). Maar daar bleef het dus niet bij, want Autilia Stapper combineerde een rondreis/vakantie met deelname aan deze Challenge. Met succes want ze won de F55-categorie. De winst bij de mannen ging – zoals gemeld – naar Jack Moody in een behoorlijk snelle 7.50.59 uur.

ZONDAG 2 JUNI: CHALLENGE GUNSAN-SAEMANGEUM (KOR)
V:
2.Marlene de Boer 8.56.58
11.Autilia Stapper 13.29.45 (1e F55)

Grafman

In het Britse Grafham wordt de voor ons wat luguber klinkende Grafman gehouden. De halve triathlon trok 222 atleten en van hen was de Brit Thomas Sargeant de snelste in 4.17.58 uur. De Britse Emily Varley won ook, maar dan in 4.46.04 uur.

Cotswold

De Cotswold 113 is nog drukker. Liefst 582 triatleten popelden om deze halve triathlon te doen. Thomas Bill in 3.57.34 bleef ze allemaal voor aan de streep. De winnares had een mooie naam: Princess Shaddick in 4.33.11 uur. Ze moet zich een prinses gevoeld hebben bij deze zege.

Epicman

De derde Britse halve betreft de Epicman in Ullswater. Hier 122 atleten op de waterlijn. Na de drie onderdelen kwam Callum Townsend als beste uit de bus in 4.18.14 uur. Snelste vrouw was Katharine Locke in 5.09.39 uur.

Czechman met naamgenoten

Twee exacte naamgenoten op het podium van de Czechman in Lake Hadrek. De halve triathlon werd voor de tweede keer op rij gewonnen door Barbora Besperat, nu in 4.16.15 uur. Tweede was tien minuten later Hana Kolarova (uitkomend in de F35). En derde….Hana Kolarova (F30). Of het familie van elkaar is? Da’k het niet weet. Bij de mannen ging de winst naar Jan Volar in 3.46.44. Tomas Renc staat ieder jaar op het podium zonder te winnen, nu tweede en Jan Schneberger werd derde. In totaal 631 deelnemers.

Slesin

De Poolse Garmin Iron-serie kreeg een vervolg in Slesin. De overwinningen waren voor de Polen Kacper Koszal in 4.04.55 en Monika Szorek Heitzman in 4.22.44 uur. Totaal 65 triatleten aan de start.

Onondangaman

Gekke naam voor een triathlon, maar er zal wel een reden voor zijn. In het Amerikaanse Jamesville was deze halve triathlon waar 139 atleten aan mee deden. De overwinningen kwamen terecht bij de Amerikanen Tim Russell in 4.25.40 en Lindsay Leigh in 5.28.09.

Oliver Half

Over de Grote Plas komen we in Canada terecht met de Oliver Half. In een gezelschap van 129 triatleten was de Mexicaan Joaquin Pereda Charles voor alle Canadezen te sterk. Hij finishte in 4.10.21 uur, vier minuten later was daar Nicholas Thomas, de eerste Canadees. Bij de vrouwen was Danielle Fauteux in 4.25.13 uur te sterk voor de grote favoriete en titelverdedigster Jen Annett.

Tri Berlin

Nog meer Mexicaans succes, want de halve triathlon van Berlijn kreeg als winnaar Carlos Alvarez mee. Hij snelde naar een tijd van 4.11.17 uur, genoeg voor de winst. De Duitser Joep Bisschoff was een halve minuut later tweede en Sebastian Vales derde. Bij de vrouwen won de Tsjechische Tereza Zuzankova in 4.43.43 uur. De Duitse Ulrike Ubbelohde was tweede in 5.20 en diens landgenote Franziska Weidner derde in 5.23 uur. Twee Nederlanders deden mee.

Overigens plaatsen we dit verslagje zonder toestemming van de organisatie of de deelnemers, want in de Berlijnse wedstrijd is de AVG-regel zo ver doorgevoerd dat je alleen op zoekfunctie naar je eigen tijden op zoek kunt. Met andere woorden: uit privacy overwegingen wordt geen totale uitslag meer op internet gepubliceerd. Gelukkig deed een neef van me mee, kwamen we er toch nog achter. Steeds vaker kom je in uitslagen ook ‘anoniem’ tegen. Als dat de trend gaat worden, dan zijn we weldra snel klaar met berichtgeving…..

ZONDAG 2 JUNI: HALVE TRIATHLON BERLIN (DUI)
M:
15.Valerio van den Broek 4.50.58 (2e M30)
31.Stijn Stevens 5.14.47 (6e M40)

XTerra Waco

De XTerra in het Amerikaanse Waco werd voor de tweede keer gewonnen door Andy Lee. Ook nu bleef hij Kyle Grieser voor. Kyle Furlong was de derde Amerikaan op het podium. Ook bij de vrouwen was het een nationaal gebeuren met favoriete Meredith Gardner op de eerste. Alexis Lueckenhoff op de tweede en Jenie Sykora op de derde plaats.

Belgische races: Dendermonde, Meer, Vilvoorde enz.

De Belgische wedstrijden ook nog. In Dendermonde waren de T3-series, vergelijkbaar met de Eredivisie Teamcompetitie bij ons. De winst ging naar Stef Corthouts, die Giani vanden Broucke en Dieter Boeye achter zich liet. Jesse Cuijpers werd als enige Nederlander ingezet. De Limburger finishte 18e. Bij de vrouwen bestond het individuele podium uit Katrien Maes, Rhune Vansteenkiste en Mit Wittemans. Ook de 2e divisie was in Dendermonde. Brecht van Vooren en Martine Peeters wonnen die reeks. Martine klopte trouwens ex-Olympisch deelneemster Katrien Verstuyft.

De kwart triathlon van Veurne was een prooi voor Europees kampioen halve triathlon Louis Nayaert in 1.54.12. Hij versloeg Siebe de Winter en Devlin Derudder. Snelste vrouw was Lindsey Lenaerts in 2.27.44 voor Maloe Decorte en Anke Vermeulen.

De kwart triathlon van Meer – vlak over de grens – was voor Joris Aerden in 1.51.21 uur. Hij klopte Gerry Druyts en Tom Steenackers. Beste Nederlander was Ron Stoffelen op een 61e plaats. Bij de vrouwen won Marie Luyckx in 2.03.28 uur. Best verrassend, want Silke Baumer (2e) en Ines van Troyen (3e) zijn toch ook sterke triatletes. De sprint afstand ging naar Simon Schrijver en Gite Bauens.

De sprint triathlon van Vilvoorde werd gewonnen door Toon Marien in 57.40 en Christel Verbesselt in 1.14.08 uur. De sprint triathlon van Roeselare ging naar Luca Lebrun in 1.03.19 en Josefien Vandepitte in 1.12.12 uur. Paul van Gent was op de 81e plaats enige Nederlander. Roeselare had ook een duathlon met Jonas Vanderhaeghe in 58.14 en Lisa Isabaert in 1.05.16 uur als winnaars. Op een 44e plaats was Yorgo Custers de enige Nederlander.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.