Nederlandse races: Nijkerk en terug naar NK AG Amsterdam, Noordwijkerhout en Luttenberg

WOENSDAG – Een paar jaar was de AVN Flitstriathlon Nijkerk op zaterdag, maar dan is de concurrentie in juni groot. Daarom is de organisatie weer terug naar de woensdagavond, waarop ze van oudsher zat. En dat was op deze frisse avond toch weer een succes.

Ook dit is een unieke wedstrijd, want ver voordat rolling starts werden uitgevonden stond de Flitstriathlon al bekend om haar tijdritkarakter. Elke tien seconden gaat een triatleet te water in de Arkervaart. Dat was jarenlang zelfs in het zwembad, maar nu leent de vaart zich hier prima voor.

 

De wedstrijd vraagt dus een ander wedstrijdverslag dan de winst boeken met grote voorsprong of wisselende posities in de race. Het waren aanvankelijk masters als Robert Mijwaart en Corne Kool die de snelste tijden neerzetten en in de hot seat plaats mochten nemen. Gaandeweg de avond dook Bram Dekker flink onder hun tijden, maar het venijn zat in de staart, want Peter van Dartel sloeg genadeloos toe en knalde in 1.04.15 uur naar de winnende tijd.

De Athlete SportsWorld-man Peter van Dartel won de ‘Flits’ voor de tweede keer in zijn carrière. In 2022 was hij ook al de rapste, toen in een tijd dik onder het uur. Maar het parcours ligt nu anders dan toen. Of het dus hard of minder hard ging, is aan de eindtijden moeilijk af te lezen.

Nijkerk bevalt Peter dus goed, want hij ging ook al vol vertrouwen naar het evenement toe. Ook Myra Smulders was toe aan haar tweede zege in Nijkerk, maar dan opeenvolgend. Vorig jaar en nu winnares. Zij in 1.17.29 uur.

Van Dartel liet qua eindtijd een andere oud-winnaar Leon van Hamersveld (in 2019) liefst anderhalve minuut achter zich. De derde plaats ging naar Bas van der Gaag, waarna Wesley Mols en oud-topzwemmer Bram Dekker de vierde en vijfde tijd realiseerden. Cas van Holland volgde op plaats zes als eerste junior. Peter was tevens snelste master.

Foto: Harry van ’t Veld

Ook bij de vrouwen werd de spanning tot het laatst toe opgebouwd. Vrijwel de hele avond stond topmaster Margreet Mak (D50) op kop. Pas aan het slot ging Carmen Visser er 3 seconden onder zitten. En toen was het wachten op de winnares van vorig jaar, die het hoge startnummer 284 kreeg. Ze klokte die 1.17.29 uur en daarmee 50 seconden rapper dan Esther Strijker. Carmen Visser derde, Margreet Mak vierde (winnares D50) en Renske Eilers op een vijfde plek. Mooi ook om te zien hoe Leo de Hartog en Henny Bokkers er na zoveel jaren nog steeds bij zijn, beiden nu winnaars M/D70.

Foto: Harry van ’t Veld

NK Agegroupers Amsterdam: zijn dit de medaillewinnaars???

Terug naar Amsterdam, waar de standaard triathlon afstand tevens NK agegroupers was. Er is helaas weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Jammer want ook voor die triatleten is en blijft het een NK en dat moet je koesteren. Helaas was het uit de uitslagen niet op te maken wie voor het NK in aanmerking kwam. En zo waren er – naast de vele positieve geluiden – toch ook wel een paar aandachtspunten voor volgend jaar. Lang niet elke Amsterdammer of wonend nabij de hoofdstad kon begrip op brengen voor de afgesloten wegen van het parcours. Het kwam zelfs tot een handgemeen met een verkeersregelaar. Schandalig natuurlijk, dat zoiets gebeurt. Hieraan toegeven moet je als organisatie nooit doen; het blijft lastig zo’n triathlon in drukke woongebieden, waar mensen kunnen wonen, die een wat korter lontje hebben. Soms kan het compacter maken van het wedstrijdprogramma al bijdragen aan meer begrip van de omgeving.

TriAmsterdam dus. De medaillewinnaars van het NK (onder voorbehoud, want er staan niet-Nederlanders tussen):

H20: 1.Wouter Schuit 2.14.43
2.Sam Steltenpool
3.Juul Mous
H25: 1.Timo ten Brink 2.13.55
2.Jasper Everaert
3.Jorik Ossieur
H30: 1.Mark van der Harst 2.14.36
2.Kirill Chernyshev
3.Tom Brohm
H35: 1.Thomas van Dop 2.09.27
2.Lucas Semblat
3.Jeroen Fleer
H40: 1.Remko Siers 2.14.20
2.Bouke Onstenk
3.Jacques Curie
H45: 1.John Noy 2.17.51
2.Martin Verheesen
3.Vitaly Kasyanov
H50: 1.Marcel Gierman 2.13.31
2.Robert Bijl
3.Jurgen Kremers
H55: 1.Vladimir Lopes Cardoz 2.19.17
2.Johnny Manders
3.Hans-Peter Ligthart
H60: 1.Henk van Laar 2.27.37
2.Rob Riksen
3.Mark Waaijenberg
H65: 1.Peter Lelijveld  2.41.29
2.Marcel van Thiel
3.Harry Kraak
H70: 1.Tom Berkouwer 2.56.28
H75: 1.Peter Spoor 3.31.54
D20: 1.Melanie van Rijn 2.52.17
2.Nimue Lauritzen
3.Nour Stevens
D25: 1.Manon Spruit 2.39.21
2.Isabelle Koning
3.Nina Dirkse
D30: 1.Richelle Kuijper 2.32.16
2.Elide Delaiti
3.Carey Fenton
D35: 1.Lysbet de Boer 2.38.01
2.Marjolijn Paauwe
3.Anneke Timmermans
D40: 1.Saskia van Vugt 2.25.40
2.Laura Nowak
3.Willemijn Pas
D45: 1.Agnieszka Szota 3.03.55
2.Clara Stuurman
3.Suzanne Kluijt
D50: 1.Jeike Wallinga 2.47.13
2.Chantal Somer
3.Clare Toms
D55: 1.Sylvia de Bood-Zijlstra 2.35.29
2.Audrey Breur
3.Simone de Klerk
D60: 1.Ellen van Warmerdam 3.01.41
2.Marjan van Wijk
D65: 1.Gerda Sollie 3.05.09
2.Marianne Ijnsen
3.Yvonne Val

Tri Noordwijkerhout voor Jisk en Melissa

Op naar de kust, naar Noordwijkerhout. Afgelopen zondag daar de triathlon van de Bollenstreek. De royale winst kwam in handen van Jisk Hoogervorst. De man uit Pijnacker snelde naar 1.56.07 uur en bleef de rest ver voor. Dez de Eerens had meer dan 2 uur nodig en was de nummer twee. Brons ging naar Paul Korver met daarna Koen van den Bosch en snelste masters Andries Swart, Jos Sneijders (H50) en Davide Reto.

De top drie bij de vrouwen bestond uit Melissa van Bohemen in 2.27.14 uur, Madeleine van der Giessen en Nanxia Bijlsma. Op de sprintafstand was – net als vorig jaar – Pepijn Bomas de snelste in 1.02.32 uur. In de top tien overall en snelste vrouw was Leone de Voogd in 1.10.13 uur.

Luttenberg voor Robin en Annemarie

Dan naar het Overijsselse Luttenberg, waar zondag de kwart triathlon werd gewonnen door Robin Meima in 2.01.27 uur. Lennard Beens en Tom ter Wee assisteerden hem op het podium. Tycho van Bilsen en Rimko Winter grepen net naast de ereprijzen.

Ondertitel van deze triathlon is ‘grenzen verleggen-dromen bereiken-finishen met trots! Dat deden alle deelnemers en Annemarie Rustenburg in het bijzonder. De Biddinghuizense favoriete won in 2.10.20 uur, bleef daarmee vele mannen voor. De tweede plaats ging op enige afstand naar Mieke Prins. Brons was er voor Renee van Assen. De sprint afstand was voor Bjorn Engel en Rianne Vahl. De korte race leverde zeges op voor Thijs Boswinkel en Alexandra Koenis. En de jeugd tenslotte zag Marco Garcia Williamson en Mareen Hilferink als een flits door het finishlint gaan en winnen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.