Nederlandse races: Surhuisterveen, Giessenburg, Zevenbergen, RBR Olympisch stadion; preview weekend

DONDERDAG – De Friese triathlons hebben altijd wel een eigen sfeertje. Neem Surhuisterveen. Bestaat al decennialang en nog nooit onder de hoede van de NTB. Ze zeggen dat het bij het eigenzinnige karakter van de Fries hoort, maar daar geloof ik niks van.

Surhuisterveen heeft ook beetje afwijkende afstanden: de Feanster 40 zeggen ze daar. Dat staat voor 1 km. zwembad zwemmen, 30 km. fietsen en 9 km. lopen. Een soort 1/6e triathlon. Het was de 25e jubileumeditie en die trok een recordaantal van 350 triatleten. Sterke noorderlingen zetten de race graag op hun erelijst.

Pieter in topvorm

Dit jaar viel die eer te beurt aan Pieter Pilat, die aan een sterk seizoen bezig is. Hij won in 1.35.22 uur en liet Hans Hiemstra en Anton Theo Borger achter zich. Tycho Veenstra en Rob Pestman waren de nummers vier en vijf. Loon naar werken voor Pieter want eerder was hij al eens derde en twee keer tweede in de Feanster 40. Bovendien won de fysiotherapeut uit Buitenpost dit seizoen ook al de Lauwersmeer triathlon.

Trudy pakt lustrum tijdens zilveren jubileumrace

Voor Trudy Veenstra is winnen in Surhuisterveen vertrouwd. Samen met Anton Theo woont ze inmiddels in Boelenslaan, maar Surhuisterveen blijft haar thuiswedstrijd. Als er geen grote nationale wedstrijden zijn, is de Kijani-atlete graag van de partij en zeker bij de 25e editie. Ze won in 1.41.44 en zat daarmee ook hoog in het overall-klassement. Laura Helmantel en Vera Keidel waren de nummers twee en drie. Voor Trudy Veenstra was het de vijfde keer dat ze de Feanster 40 won. Daarmee is ze voorbij Sabrina Scheeres, die in de beginjaren vier keer deze wedstrijd op haar naam schreef. Het Friese publiek liep massaal uit om de deelnemers aan te moedigen.

Doetse triathlon Giessenburg

We gaan naar Giessenburg voor de Doetse triathlon. Een recreatief opgezette 1/8e triathlon, waar meedoen belangrijker is dan winnen. Toch wordt er wel winnaars uitgeroepen en wel uit beide series. In de eerste serie lieten Erik van Gelder (1.06.37) en Wenda Zuiddam (1.08.42) de snelste tijden noteren. In de tweede serie ging Edwin de Ruiter (1.06.07) feitelijk nog een fractie sneller en was het Ilona van Houwelingen, die in 1.27.10 uur winnares was van die startgroep. Beste trio was TTT en dat stond voor Thomas Verschoor, Timme Schep en Thijs Bok, klaar in 1.03.32 uur. De kids deden ook mee over korte afstanden. Arend Vogelaar en Anne Lisman wonnen ‘m.

Zevenbergen

Zevenbergen puilde zaterdag uit van de mensen, die kwamen kijken of meedoen aan de derde editie van de Trio Triathlon Zevenbergen. Ik heb al veel druktes gezien bij wedstrijden, maar deze kan beslist tippen aan b.v. Holten. Komt ook omdat het hartje stad te doen is met de teruggekeerde haven als zwemparcours, waaromheen de terrassen zitten. Veel Brabantse horeca, mooi weer: dat trekt altijd.

Bijna 100 trio’s

De trio’s vormen de hoofdmoot. Het waren er liefst 92 dit jaar. De winst ging voor het derde jaar op rij naar het team van Fit 24/7. Eindtijd 1.02.11 uur. De badeendjes en de Roadrunners werden tweede en derde. Voor het eerst ook prijzen voor het beste mix team en het beste vrouwentrio. Waar is Noor? won in de laatstgenoemde categorie.

Foto: Rene Schotanus

En Sander’s Angels waren te sterk mij de mixed. Liet de organisatie vorig jaar nog maar 10 individuelen toe, nu waren het er al 30. De winnaar was Laurens Krijgsman in 1.16.13 voor Sascha Schellekens en ‘ene Stefan’. Bij de vrouwen won Manon van Esch in 1.18.42 voor Wiske en Linda Klouwens. Mooi feestje in Zeuvebultelaand, dat was het beslist. Een dag later was menig Brabants triathlonliefhebber weer bijeen in Terheijden, waar Kevin Laros uit het team Fit 24/7 ook nog eens de kwart afstand won.

Olympisch stadion

Om compleet te zijn met de Nederlandse races, gaan we nog een weekje verder terug naar 1 juni. Toen werd namelijk voor het eerst door Indierunner, Rondje Amsterdam en met adviezen van Rick, Henry en Armand een duathlon in en rond het Olympisch stadion van Amsterdam gehouden. Mooi evenement op een toplocatie. Nog niet al te veel ruchtbaarheid aangegeven, maar kan zeker uitgroeien tot iets moois. En dat kan de duathlonsport goed gebruiken.

Broers Desmet in Nederlandse RBR

Dankzij de netwerken van de adviseurs kwamen bovendien enkele toppers naar de hoofdstad. Want niet eerder deden de Belgische broers Desmet een run-bike-run in Nederland, nu waren ze er wel. Thibaut Desmet pakte deze primeur in 54.11 minuten. Mathijs Weijkamp scoorde kort erna een tweede plaats en Nicolas Desmet was de nummer drie. Daarna Chris van Wamelen en Rick Marsman, dus je mag wel spreken van een mooi, sterk startveld. Armand van der Smissen bolde zelf als tiende over de finish op de beroemde atletiekbaan.

Snelste vrouw was landskampioene Aline Kootstra in 58.30 minuten. Zij besliste het duel met Karin Nieuwenhuijsen, haar voorgangster op de titelstrijd, in haar voordeel. Brons ging naar Bronwyn Humphrys.

Preview weekend

Over duathlons gesproken. De DTS triathlon Zandvoort wordt omgezet in een run-bike-run op het vermaarde autocircuit. De Noordzee is te onstuimig (hoge golven, sterke stroming, lage temperatuur etc.) om in te kunnen zwemmen. Jammer, maar een verstandig besluit. Veiligheid boven alles.

Verder zijn zaterdag nog de wedstrijden in De Maasdijk bij Oss, onder meer met de 3e Divisie Teamcompetitie. Ook de kermistriathlon van Beusichem staat op de rol. Zondag is het jaarlijks trifeestje in het Oostbrabantse Rosmalen.

Kijken we over de landsgrenzen dan is het tijd voor de Ironmans Klagenfurt (Niek Heldoorn en Michiel de Wilde), Cairns (Tristan Olij en Lotte Wilms) en Nice (geen Nederlandse pro’s). Challenge gaat voor de (alweer een) Poolse race in Gdansk. De eerder nog niet gelukte terugkeer van Sarissa de Vries staat nu wel gepland in Gdansk. Een week later doet ze haar eerste wedstrijd weer op eigen bodem in Oud Gastel.

In het Portugese Coimbra beginnen de Europese kampioenschappen multisports. Je weet wel: duathlon, crossduathlon, crosstriathlon, aquathlon, halve afstand en aquabike. In Kitzbuhl is de Europe Cup race (met Alex Yee trouwens). Voor Nederland starten daar Victor Goene, Rick van der Knaap, Mats Keulstra en Marit van den Berg. En ook de paratriathlon race in Besancon staat op de rol. Een klassieker haast, want de race is puur voor paratriatleten, met ook al jaren een World Cup status. Voor Nederland doen mee Jetze Plat, Margret Ijdema, Sanne Koopman en Ingrid de Oude. Verder een hele grote (zeker voor Dare2Tri) in Deauville, de Schlosstriathlon, de Celtman, de Milkman en een Powerman in Malaysia. Daar zal John Raadschelders ons vast van op de hoogte houden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.