Zandvoort voor Jacques Tuijp en Morena Stevens; crossRBR voor Jisk Hoogervorst en Bonnie v Willigenburg

ZATERDAG – Wie foto’s van precies een jaar geleden bekijkt, ziet langs de Noordzeekust overvolle stranden en bomvolle terrassen. Hoe anders zijn de maanden mei en juni 2024. Geen mens, die nu al de Noordzee in springt, enkel voor de kitesurfers zijn de stormachtige weersomstandigheden ideaal.

Evenementenorgsanisaties laten zich niet snel afschrikken door de weergoden. Zeker met buitensporten is het soms improviseren, maar gelukkig zelden afgelasten. Die tijd hebben we in 2020 en 2021 voldoende meegemaakt. Maar zwemmen in de Noordzee? Nee, dat zat er op voorhand niet in voor de deelnemers aan de DTS Zandvoort.

Vroeger

Het werd een duathlon op het circuit van Zandvoort, daar waar mijn inmiddels overleden oom Cees Aanraad in 1951 ook Nederlands kampioen wielrennen werd. Toen op een snikhete dag, oom Cees kon er prachtig over vertellen. En omdat er nog geen televisie of social media bij was, fantaseerde hij er het nodige bij. En op 25 augustus is het weer Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix!

Terug naar nu, want vandaag waren het Jacques Tuijp en Morena Stevens, die wellicht over veertig jaar mooie verhalen kunnen ophangen tegen hun familie. Zij wonnen immers de DTS-Grand Prix duathlon Zandvoort. Het concept nu: 10 km. lopen, 39 km. fietsen en 5 km. lopen.

Jacques Tuijp

Het waren Thomas Bierman en Francesco Cauz, die bij het looponderdeel het voortouw namen en na 39.18 als eersten bij hun fietsen waren. Vervolgens waren het Jacques Tuijp en Ruurd-Jan Zwarts uit Weesp, die hun snelle bolides hard over het strakke asfalt stuurden. Ze kwamen dan ook als nummers 1 en 2 terug in de wisselzone. Het verschil was 20 seconden in het voordeel van Edammer Tuijp, maar zienderogen kwam voormalig Hawaii-ganger Zwarts dichter en dichterbij. Het was zenuwslopend want op het open terrein voelde Tuijp zijn concurrent dichter en dichterbij komen.

Italiaanse Amsterdammer

Het verschil aan de finishlijn, waar speaker Ruud het publiek opzweepte in de finale was slechts 1 tel. Tuijp en Zwarts werden gevolgd door titelverdediger Francesco Cauz, die net als vorige week op TriAmsterdam derde werd. Gegeven het feit dat de Amsterdamse Italiaan als een van de snellere zwemmers te boek staat, was het een knappe prestatie. Vorig jaar won ie, met toen dus wel zwemmen. Nu was het lopen uitstekend, maar verloor hij te veel tijd met fietsen. Tom Ooms uit Delft en Thomas Bierman uit Heemstede waren de nummer vier en vijf. Eerste Zandvoorter, tevens eerste M50, was Maarten Caminada op een achtste plaats.

Wie wel met succes de overwinning prolongeerde was Morena Stevens bij de vrouwen. Ze was klaar na 2.12.35 uur en hoefde daarvoor niet tot het uiterste te gaan. Morena, die vorig jaar een bliksemdebuut op de Ironman maakte en meteen aan de start op Hawaii, ging in DTS Zandvoort een rijtje Amsterdamse vrouwen vooraf.

Lisanne Venix eindigde tweede in 2.20, Fernanda Ruiz derde in 2.25. Net buiten het podium bleven Margo Rakers en Diede Boerman. Op de zesde plaats was Sarah Nicholas, de eerste niet-Amsterdamse. Zij komt uit Den Haag. Snelste trio was Team Spectra.

Nog meer races

Het bleef niet bij deze niet-stayer duathlon alleen. DTS had ook een serie waar stayeren wel was toegestaan. Die reeks werd gewonnen door Stefan Timmermans uit Arnhem, die in een millimeterspurt Leon Koch klopte. Het verschil was niet eens een seconde. Veertig seconden later was Marijn Abbenhuis uit Delft de nummer drie. De Belg Vincent Janssens en Haarlemmer Frank Smithuis pakten net naast het podium. Stefan Timmermans won ook de Triathlon Inside Ambitious Division.

Amsterdamse winst ook hier bij de vrouwen: Claire Steijn was sterker dan het Haarlems tweetal Loes van Oijen en Bronwyn Humphrys, die na Nijkerk afgelopen woensdag binnen vier dagen twee keer brons scoorde.

Sprint voor Timo en Wenda

Komen we bij de sprint triathlon. Gewonnen door Timo Feenstra met Rens Grommel op een tweede en Vincent Garcia op een derde plaats. Wenda Zuiddam was de winnares bij de vrouwen met achter haar Marloes Voorhout en Evelien Rouwen. Pol van Ham won de Triathlon Inside Division. Het Drachtse AV Impala leverde het snelste trio af.

Crossduathlon

En daarmee was de koek nog niet op, want voor het eerst was er buiten het F1-asfalt een crossduathlon in Zandvoort. Hier ging de overwinning naar Jisk Hoogervorst uit Noordwijkerhout (vorige week ook al winnaar in z’n eigen kustplaats en komende week een van de favorieten in Oud Gastel). De tweede plaats ging anderhalve minuut later naar Jeffrey Camphens en ‘good-old’ Rorik Schouten keerde weer eens terug op zijn specialiteit. De gymleraar uit Hoogwoud is het niet verleerd: hij finishte als derde.

Een sterke winnares ook bij de vrouwen. Bonnie van Willigenburg (soms als GB, dan weer als NL) was na 1.02.52 uur klaar. Negen minuten later volgde Tessa Vermeulen, brons ging naar Dagmar Krijnen op 14 minuten.

De crossduathlon trok 26 deelnemers. de non-stayer duathlon 242, de stayer duathlon 105 en de sprint duathlon 258 atleten. Totaal 631 atleten, niet gek voor een tot duathlon omgezette wedstrijd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.