Europese titelstrijd Coimbra begonnen met duathlon: Legrand wint, Aline Kootstra 10e, Thomas Cremers 17e

ZATERDAG – Voetballiefhebbers zijn weer in de ban van het EK in Duitsland. Duursporters zijn inmiddels aan hun eigen EK begonnen. Want in het Portugese Coimbra openden vandaag de Europese kampioenschappen multisports. Duathlon was het eerste onderdeel. De wedstrijd was goed te volgen via de livestreams van Europe Triathlon.

Legrand prolongeert titel

Bij de vrouwen won Marion Legrand opnieuw de titel. De Française was 1 tel sneller dan de Belgische Jeanne Dupont. Acht seconden later en het podium was compleet met de Spaanse Maria Varo Zubiri. De Britse Phoebe Barker werd vierde, favoriete Marion le Goff kwam als vijfde binnen. Voor Nederland deed nationaal kampioene Aline Kootstra mee. Zij finishte op 1.18 minuten als tiende.

De Overijsselse noteerde de negende tijd na de eerste run en was mee in de kopgroep van veertien vrouwen. Aline behaalde de tweede snelste fietstijd en alle troeven waren nog open. Het hoge tempo van de atleten die aan de afsluitende 2,5 kilometer lopen begonnen, was voor Aline net even te machtig. De veertiende looptijd in de tweede run, brachten haar de tiende plek.

Belgisch goud

Belgisch zilver bij de vrouwen, Belgisch goud bij de mannen. Arnaud Dely was te sterk voor de 32 tegenstanders. De Belg kwam acht seconden voor de Spanjaard Javier Martin Morales binnen en veroverde zo zijn eerste Europese titel. Brons ging naar de Franse favoriet Benjamin Choquert. De Fransen hadden sowieso op meer gehoopt, want Emil Blondel Herman en Krilan le Bihan grepen er ook naast als vierde en vijfde. Vincent Bierinckx was de tweede Belg op een zesde plaats.

Middenmoot

Bij de mannen was Thomas Cremers goed voor een 16e plaats. Direct na hem volgde Valentin van Wersch op de 17e positie. Geen groots succes voor de Nederlanders derhalve, wel een mooie middenmoot-positie. Niet meer niet minder. In de achterhoede finishten Rick Paffen (29e) en Pim Bakker (31e).

De eerste vijf kilometer brachten geen beslissing. Bijna 20 duatleten stapten nagenoeg gelijktijdig op de fiets. Het gaatje was daar van 20 seconden ten opzichte van een tweede groepje met Thomas en Valentin. Zij sleurden er echter zo hard aan op de fiets dat ze toch weer bij de kopgroep geraakten. Op de tweede run moest het Nederlands duo die krachtsinspanning bekopen. Ze verloren een minuutje of meer en daarmee was een top tien klassering buiten bereik. Maar de mannen van Oranje gaven duidelijk kleur aan deze wedstrijd, ze gingen strijdend ten onder zeg maar.

Eerste elite titel voor Dely

Arnaud Dely is ook Belgisch kampioen duathlon. De 27-jarige zuiderbuur was als belofte al eens goed voor de wereldtitel en Europese titel. Bij de elites kwam hij nooit zo ver. Vorig jaar in Caorle haalde hij al wel zilver.

Haal je de elites weg uit de uitslag, dan ziet het er voor Valentin van Wersch weer een stuk rooskleuriger uit. Want bij de beloftes scoorde hij een vierde plaats. Wederom een Belgische titel daar, nu voor Martin van Oldenhove. Zilver was voor Hugo Figueiredo, brons voor de Belg Stef Corthouts. In het medailleklassement staan de Belgen ongetwijfeld al erg hoog. Pim Bakker is bij de U23 de zevende man.

Nog meer goud bij de U23 vrouwen, waar Jeanne Dupont haar tweede medaille op mocht halen: goud. Zilver was voor Chiara Lobba, vorige week nog winnares van de Europe Tri Cup in Rzeszow, brons was er voor Alice Perjoiu uit Roemenië.

Junioren

Het EK junioren werd gewonnen door de Italiaan Lorenzo Pelliciardi. De Russen Roman Mineev en Dmitrii Karpeev werden tweede en derde. Zij komen uit voor Individuel Neutral Athletes (AIN). Siwar Kool kwam op het nippertje de top tien in. Hij had een achterstand van bijna drie minuten. Nationaal kampioen Jippe van Drogenbroek werd 13e op 4.07 minuten. Aan de race deden 17 junioren mee.

Slechts zes juniores aan de start. Winnares was Daria Zakharova, opnieuw Russisch en dus AIN. Ze fietst zo enorm sterk dat de twee Italiaanse duatletes Margherita Voliani en Alice Alessandri geen schijn van kans hadden. Zilver en brons was wel voor de Azzurri.

Bij de agegroupers was Mark Waaijenberg enige Nederlandse deelnemer. Hij finishte als 11e bij de M60 in 1.09.08 uur, daarmee vijf minuten achter de Portugese winnaar Antonio Fernando Horta.

De medaillespiegel na de eerste dag is vooral weer Brits gekleurd. Om de eenvoudige reden dat de Britten nu eenmaal alle EK’s en WK’s massaal blijven bezoeken.

1.GB 11-13-19
2.Spanje 8-7-5
3.Frankrijk 5-2-1
4.Portugal 4-2-2
5.België 3-1-1
6.Italië 2-5-2
7.Polen 2-0-0
8.AIN 1-1-1
9.Ierland 1-0-0
10.Duitsland 0-1-0
Malta 0-1-0
Noorwegen 0-1-0
13.Roemenië 0-0-1

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.