De Celtman is niet voor watjes: Ross Creber en Eilidh Prise winnen weer; Heleen de Hooge negende

ZONDAG – Voor wie Ironmans nog niet zwaar genoeg zijn, zijn er altijd nog extremere uitdagingen. Zaterdag was dat bijvoorbeeld de Celtman. Op de Schotse hoogvlakten konden de 212 deelnemers zich weer uitleven in ijskoud zwemwater, zwaar fietsterrein en onherbergzaam loopgebied. Voor de derde keer in de geschiedenis won de Schot Ross Creber het evenement. Hij slaagde er zelfs in om onder de 11 uur te blijven: 10.50.29 uur, gegeven het parcours en omstandigheden erg knap.

De tweede plaats ging 7 minuten later naar Robin Downie in 11.07.39 uur en voor Iain Veitch was op stevige afstand van het eerste duo de derde plaats weg gelegd: op 12.01.47 uur kwam hij bij de finishtop aan. Daartussen was wel nog Eilidh Prise gefinisht. Ook zij greep haar derde winst in de niet misselijke tijd van 12.39.13 uur.

 

9.Heleen de Hooge-bij de Vaate                                     15.41.50

16.Carola Heijden                                                             17.20.07

BeantwoordenDoorsturen

Daarmee was de Schotse met groot vertoon van macht de allersterkste vrouw. Pas op 13.46.57 uur kwam Estera Zak binnen. Drie Schotse mannen op het podium, twee Schotse vrouwen. Alleen de nummer drie kwam uit Zweden, de ook uit Ironmans bekend Jenny Nilsson in 14.08.26 uur. In die strijd mengde Heleen de Hooge zich niet meer per se. De voormalig Europees triathlonkampioene doet alleen nog races, die ze leuk vindt en na de Swissman en Norseman was nu de Celtman aan de beurt. Bovendien wonen en werken Rob en Heleen tegenwoordig in Groot-Brittannië, dus lag de race voor de hand. Ze had eerder in april een sterke marathon Manchester volbracht in 3.10 uur.

 

 

53.Bart van Linder                                                             16.14.15

59.Mano Kok                                                                     16.25.14

114.Jochem Hillen                                                             15.28.40 (white shirt)

DNF Sjors Onneweer

 

2.Estera Zak                           (SCO)             13.47.09

3.Jenny Nilsson                      (SWE)             14.08.38

De uitdaging was pittig. Heleen finishte als negende vrouw in 15.41.50 uur, maar alleen al het volbrengen van zo’n race is een topprestatie. Bij de mannen was de snelste Nederlander Bart van Linder. Voor Carola Verheij-Heijden leek het beneden gedaan, maar ze mocht als een der laatsten toch nog de berg op en finishte in 17.20 uur. Daarmee was het felbegeerde blauwe shirt haar deel. Carola is op huwelijksreis met haar man René eveneens liefhebber van XTreme triathlons.

ZATERDAG 15 JUNI: CELTMAN TORRIDON (SCO)
M:
85.Bart van Linder 16.14.15
95.Mano Kok 16.25.14
114.Jochem Hillen 15.28.40 (white shirt)
DNF Sjors Onneweer
14.Heleen de Hooge-bij de Vaate 15.41.50
16.Carola Heijden 17.20.07

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.