Challenge Gdansk voor Kacper Stepniak en Julia Skala, Maaike Vooren prima vijfde; Challenge Wales nog

ZONDAG – Kacper Stepniak is momenteel een van de sterkste Polen op de lange afstand. Hij had vandaag geen last van het EK voetbal duel tussen zijn land en Oranje, maar zwom, fietste en liep zo hard mogelijk naar de zege op de Challenge Gdansk. En hoe mooi is het dan dat de speaker van dienst zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt! Ik zeg: laat hem de Challenge Almere ook doen!

Stepniak sterk bezig

Het was voor Stepniak de tweede opeenvolgende keer dat hij deze Poolse Challenge op zijn naam schreef. De klok stond stil bij 3.40.28 uur. Twee minuten later volgde de Duitser Finn Grosse-Freese in 3.42.46 en brons was voor een andere topfavoriet Jesper Svensson in 3.44.17 uur. Vierde was de snelste zwemmer Ognjen Stojanovic. Bij het fietsen namen Svensson en Stepniak de leiding over, op de halve marathon maakte Stepniak – vorige week ook al derde op de IM 70.3 Warschau – het af.

Nederlandse inbreng

Bij de vrouwen toch Nederlandse inbreng. Niet van Sarissa de Vries, zij besloot vanwege een lichte blessure haar come-back een week uit te stellen naar Oud Gastel. Wel Maaike Vooren. De Noordhollandse kwam als snelste uit het water na 26.08 minuten. De Britse triatletes Rosie Weston en Claire Hann volgden haar op de voet. Hann wisselde als eerste na het fietsen, waarop de Duitse Julia Skala en de Poolse Ewa Komander de meeste progressie boekten.

Skala loopt hard; Maaike Vooren vijfde

De halve marathon moest de beslissing brengen. Daarin was Skala met 1.22.04 uur de beste loopster. Ze finishte in de winnende tijd van 4.18.45 uur. Zilver en brons gingen naar de Britse vrouwen Rosie Weston in 4.22.51 en 4.25.07. Ewa Komander volgde op een vierde en Maaike Vooren streed dapper mee en finishte als vijfde pro. Er waren bovendien nog twee bronzen plakken voor Nederlandse agegroupers.

Het was nat en fris in Gdansk, de stad waar Lech Walesa zijn Solidarnosc destijds begon. In totaal deden 301 triatleten mee, daarmee maakt Challenge Gdansk een gestage groei door.

ZONDAG 16 JUNI: CHALLENGE GDANSK (POL)
M:
51.Mike Suurmond 4.34.38 (3e M18)
112.André Gieling 4.58.52 (3e M55)
V:
5.Maaike Vooren 4.27.05

Onterecht onderbelicht: Challenge Wales: Giel 13e

Vreemd genoeg stond niemand vorige week stil bij een andere Challenge, die van Wales. Toch was ook die wedstrijd de moeite waard, ze trok trouwens veel meer deelnemers dan de Poolse Challenge namelijk 589 atleten. De winst ging naar Harry Palmer in 3.56.12 uur. Zo maakte de Brit een mooi rijtje af: derde in 2022, tweede in 2023 en nu dus winnaar. Hij bleef landgenoten Will Draper (3.59) en Joshua Lewis (4.00) voor. Giel Meesen was als pro afgereisd naar Wales. Hij scoorde een 13e plaats bij de pro’s (nog 1 agegrouper ertussen). Eindtijd 4.12.10 uur. Giel had er mogelijk zelf meer van verwacht, maar de Britten zijn over de hele breedte erg sterk.

Weston verzamelt punten

Ook een Brits vrouwentrio op het podium. Daisy Davies won in 4.37.45 uur, Abi Bedwell had er 4.44.56 uur voor nodig en Rosie Weston scoorde hier brons in 4.46.19 uur. Met een week later dus zilver in Challenge Gdansk, haalt Weston heel wat Challenge Family Bonuspunten binnen.

9 JUNI: CHALLENGE FISHGUARD (WAL)
M:
14.Giel Meesen 4.12.10 (13e pro)
49.Pim van der Zwet 4.57.34 (6e M30)
Martin Kerkvliet DNF

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.