Lucy Charles-Barclay geeft alvast voorproefje op het WK: winnares op zelfde parcours IM Nice

ZONDAG – Eerst verkoos ze de T100-series boven het WK Ironman. Inmiddels is Lucy Charles-Barclay van dat plan afgestapt en is ze niet 1 maar 2 keer te bewonderen op de Ironman Nice. Vandaag de ‘gewone’ Ironman, in september nogmaals maar dan voor het WK.

De Britse gaf meteen haar visitekaartje af door vandaag op hetzelfde parcours aan de Zuidfranse kust al toe te slaan. Ze won in 9.03.22 uur. Nu was de concurrentie niet zo sterk als in september wordt verwacht, dus kon LCB er een lekkere test van maken. Al vanaf het strand in Nice had ze op de eerste meters Middellandse Zee de leiding te pakken. En dat zou niet meer veranderen.

Bij haar terugkeer na 3,8 km. zwemmen in exact 50 minuten nam haar voorsprong al gigantische vormen aan. Justine Guerard uit Frankrijk volgde als tweede op 6.13 minuten, kort daarna de Zwitserse Julie Derron. De rest verloor acht minuten of meer op de Britse superster.

Er zat voor Lucy niets anders op dan er een lange solorace van te maken. Na 27 km. was de marge tot 7.40 minuten gegroeid op Derron. Na 90 kilometer was het zelfs al 12.25 minuten op Derron en 16.53 op Justine Mathieux, inmiddels derde. In het tweede gedeelte liet Charles-Barclay de teugels ietwat vieren, zodat in de tweede wisselzone de Britse met een voorsprong van 12.06 aankwam. De Finse Heini Hartikainen was opgerukt naar de derde plaats op 12.47 minuten.

Ook op de marathon werd de voorsprong van de wereldkampioene groter en groter. Na 5 km. was het al 13,40 op Derron. De Zwitserse viel daarna terug ten gunste van de Tsjechische Barbora Besperat en Hartikainen. Als enige slaagde Besperat erin hetzelfde looptempo als de koploopster aan te houden, zodat het na 24 km. lopen nog steeds een marge van 13.40 minuten was. Op het 30 kilometer-punt was er echter al weer een halve minuut bij gekomen. Hartikainen kreeg in de strijd om de derde plaats te maken met de Duitse Merle Brunnee, maar dat alles ver buiten het gezichtsveld van de soevereine Lucy Charles-Barclay.

De Britse maakte het koelbloedig af en finishte in de winnende tijd van 9.03.22 uur. Er waren ook maar drie agegroup-mannen sneller. De zege bij de mannen kwam terecht bij Steven Gallibert uit Frankrijk in 8.40.14 uur. Tweede was Anthony Haynes uit GB in 8.46.20 en derde Oskar de Schynkel eveneens GB in 9.01.12 uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.