Niek Heldoorn kan nu een keertje niet mee (14e) in Ironman Klagenfurt: winst voor Denis Chevrot

ZONDAG – Niek Heldoorn is ook maar een mens. Na zijn fabelachtige prestaties de afgelopen jaren en dit jaar nog zilver op Ironman Nieuw-Zeeland en goud IM 70.3 Kraichgau werd met spanning uitgekeken naar zijn tweede Ironman van dit jaar. Maar Klagenfurt werd niet de dag van Niek, wel van de Fransman Denis Chevrot. Hij won in 7.49.11 uur. Zijn landgenoot Arthur Horseau werd tweede en de Noor Jon Saeveraas Breivold derde in resp. 7.52.20 en 7.53.13 uur.

Goed begin

De wedstrijd begon weliswaar goed voor de Nederlander. Hij kwam als derde op 54 seconden van de Duitser Lukas Wojt uit de Wörthersee. Tussen hen in bevond zich nog de Hongaar Bence Lehmann. Michiel de Wilde kwam als 33e uit het water op 10 minuten en Marijn Markusse was als 35e in zijn buurt. Een haast onmogelijke opgave voor beide mannen om nog in het spel om de knikkers mee te draaien. In totaal deden 44 pro’s mee.

Grote kopgroep

Bij het fietsen ontstond een kopgroep van wel vijftien man met uiteraard een alerte Niek Heldoorn daarbij. Uit die kopgroep ging de Noor Kristian Grue op avontuur. Halverwege lag hij 1.2o minuut voor op de achtervolgende groep, die nog steeds uit 13 man bestond. Grue’s voorsprong groeide uit tot 2.13 minuten op de groep Heldoorn, waar onder aanvoering van de Fransman Arthur Horseau nog meer mensen aansloten.

Met nog 50 kilometer te fietsen was Niek het beu om de hele groep op sleeptouw te nemen. Hij ging er vandoor op jacht naar de Noor. Na 140 km. hard trappen was de achterstand verkleind tot 32 seconden en volgde de groep Horseau op 1.24 minuten. En met nog 25 kilometer te gaan was de Nederlander de nieuwe leider. Zat er wederom een spectaculaire zege aan te komen?

Michiel stapt uit

In T2 stapten Niek Heldoorn en Kristian Grue min of meer gelijktijdig van de fiets. Denis Chevrot volgde als derde op 1.57 minuten en landgenoot Arthur Horseau was in zijn nabijheid. Tim van Hemel wisselde als zesde op 2.40 minuten, Dries Matthys was de nummer twaalf op 4.05 minuten. Marijn Markusse was ietwat opgeschoven naar nu een 32e positie. Zijn achterstand na de eerste twee onderdelen was 33 minuten. Ergens tussen de 140 en 150 kilometer fietsen is Michiel de Wilde uitgestapt. Naar de reden is het vooralsnog gissen.

Niek valt terug in marathon

Op de marathon komt Kristian Grue iets beter uit de startblokken dan Niek. Na 11 kilometer lopen was het verschil 27 seconden in het voordeel van de Noor. Kort daarna werd Niek voorbij gelopen door Chevrot, Horseau en Breivold, die er een aanmerkelijk hoger tempo op nahielden. Na 15 km. was ook Grue leider af. En was de rol van zowel de Noor als van Niek uitgespeeld.

Vooraan gingen de Fransen de dienst uitmaken en kwam een nieuwe Noor Jon Saeveraas Breivold opzetten. Niek viel terug van de vijfde naar de zesde plek en na 30 kilometer zat de Nederlander er echt doorheen en was zijn achterstand al 12 minuten, randje top tien.

Franse dubbelslag in Klagenfurt

Aan de finish waren het dus de Fransen Denis Chevrot (na IM Hamburg paar jaar terug een tweede grote zege voor hem) en Arthur Horseau op de plaatsen 1 en 2, daarna volgde de verrassende Noor Jon Saeveraas Breivold. De Duitser Lukas Stahl finishte als vierde in 7.55.31 en de Rus Ivan Tutukin was de nummer vijf in 7.56.40 uur. Daarna volgde Tim van Hemel in 7.59.16 uur. Helaas nog geen WK slot voor de Belg. Achter hem volgden Florian Angert, de eerste Oostenrijker Georg Enzenberger en de strijdlustige Noor Kristian Grue op 16.15 minuten. De Duitser Christoph Mattnwe maakt de top tien vol.

Op karakter haalde Niek Heldoorn de finish als veertiende in 8.18.47 uur. Marijn Markusse liep uiteindelijk nog een prima marathon in 3.12 (twee minuten minder snel dan Niek) en haalde nog zeven man in. De pro uit Brandwijk werd 25e in 8.54.33 uur. Daarmee was hij niet tweede Nederlander, want bij de agegroupers gingen Han-Peter Lucas en Bram Koppenaal nog sneller.

Marit Lindemann uit Duitsland was de opvolgster van Lotte Wilms als winnares bij de vrouwen. Klagenfurt krijgt afwisselend de pro’s mannen en vrouwen. Dit jaar dus agegroupers vrouwen. De Duitse won in 9.12.31 uur. De Britse Natasha Harris-White werd tweede in 9.26 en de Oostenrijkse Eva Berger scoorde brons in 9.29 uur.

ZONDAG 16 JUNI: IRONMAN KLAGENFURT (OOS)
M:
14.Niek Heldoorn 8.18.47
Han-Peter Lucas 8.49.48
Bram Koppenaal 8.50.36
25.Marijn Markusse 8.54.33
Bryan van Rutten 9.08.31
Joost Brok 9.08.46

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.