Sportarts en oud-triatleet Goof Schep overleden: ‘dokter met groot hart voor zijn patiënten’

DONDERDAG – Aan de jubileumrace ’40 jaar Nieuwkoop’ had oud-winnaar Goof Schep in eerste instantie nog mee willen doen. Hij meldde zich een week van tevoren af. Afgelopen weekend overleed de sportarts van het Máxima Medisch Centrum plotseling, op slechts 63-jarige leeftijd.

De schok onder met name veel topsporters is groot. Veel van hen bleven ook na hun carrières nog in contact met Schep, die zich jarenlang sterk maakte voor het belang van blijven bewegen bij chronische ziekten en kanker.

In Nederland was Goof Schep pionier op het gebied van sportgeneeskunde. In het Veldhovense ziekenhuis waar hij sinds 1992 als arts werkzaam was, zelfs de grondlegger van deze afdeling. Als bondsarts was hij jarenlang verbonden aan meerdere sportorganisaties en uiteraard ook aan de Nederlandse Triathlon Bond. De sport die hij in de jaren tachtig als man van het eerste uur met succes beoefende. Ook in het schaatsen was Schep sterk.

Specialist vaatproblemen

Ruim dertig jaar begeleidde de sportarts sporters met blessures en andere problemen. Hij was Nederlands specialist op het gebied van vaatproblemen bij duursporters, daar is hij in 2001 op gepromoveerd. Ook was hij dé deskundige op het gebied van bewegen bij chronisch ziekten. Zijn methode om patiënten na hun kankerdiagnose eerst een sportprogramma te laten volgen vooraleer de operatie plaats heeft, was succesvol.

In een interview met het Eindhovens Dagblad zei Schep hierover: ,,Een patiënt die drie weken in bed ligt, levert vreselijk veel aan conditie en spierkracht in, vergelijkbaar met dertig jaar veroudering. Alle training voorafgaand aan de ingreep is dus meegenomen,” Hij pleitte ooit na een sterfgeval in de marathon van Eindhoven voor een ‘soort jaarlijkse APK-keuring’ voor sporters.

Altijd naar de mens achter de patiënt kijkend

In 2018 kreeg Schep de Reijs Award van de landelijke vereniging van sportgeneeskunde, voor zijn belangrijke bijdrage aan ontwikkelingen van het vak sportgeneeskunde tot het huidige klinische specialisme. Volgens zijn familie had hij ‘een groot hart voor zijn patiënten.’ Hij benadrukte ook dat mensen vooral plezier moesten hebben in bewegen, al besefte hij ook dat sport niet altijd de oplossing is. Zeker in de coronajaren met ook long covid-gevallen onder topsporters. ,,Goof keek altijd naar de mens achter de patient”, aldus zijn collega Bert van Essen uit de vakgroep sportgeneeskunde.

Goof Schep schreef boeken over zijn onderzoeken, zoals Fit4Life het doktersrecept uit 2020. Hij was lid van de commissie Fit bij kanker. Naast zijn werk was Goof een echte familieman met gezin en kleinkinderen.

Reactie Máxima Medisch Centrum

Het Veldhovense ziekenhuis zegt ‘met droefheid te hebben kennisgenomen’ van het overlijden van de sportarts, ‘onze gewaardeerde collega’. ‘Hij combineerde zijn baanbrekende werk voor (top)sporters met innovatieve projecten voor chronische patiënten. Vastberaden maakte hij zich jarenlang sterk voor de verspreiding van het belang van beweging bij chronisch zieken. Hierin heeft hij veel voor de afdeling én voor de landelijke ontwikkeling van het vak sportgeneeskunde bereikt en daar zijn we Goof dankbaar voor.’

Triathlonpionier

Als triatleet van het eerste uur kon Goof met de besten mee. Vaak duelleerde hij met Axel Koenders, hetgeen hem veel tweede plaatsen opleverde. Winnen kon hij ook. De SPC van Laren in 1985, de halve van Nieuwkoop in 1986 en de SPC Purmerend 1986 waren voor de sympathieke sportman.

Op het eerste Europees kampioenschap triathlon in Almere werd Goof zevende. Tweede plaatsen waren er in Tegelen, De Hoef, Den Haag, Soest, Wychen en Texel. Ook in de wintermaanden deed Goof mee aan de wintertriathlons van Assen, Utrecht en Inzell bijvoorbeeld. In Assen werd hij tussen 1984 en 1987 vier keer tweede. Vier keer was Axel Koenders net even sneller. Hij won de wintertriathlons van Utrecht in 1985 en 1986 en werd derde op de wintertriathlon Inzell, een wedstrijd die in beeld kwam bij Avro’s Sportpanorama.

Namens de redactie van Trikipedia, namens de hele triathlonwereld (zeker die van de beginjaren) wensen we de nabestaanden alle sterkte toe bij dit zo onverwachtse verlies. De uitvaart vindt zaterdag in besloten kring plaats.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.